Jump to content

pričuva 2 - vlasnici poslovnih prostora


upitnik

Preporučene objave

Pročitao sam neke odgovore na temu pričuva, ali nije mi sve baš jasno. Dakle, imaju li pravo suvlasnici koji imaju 51% vlasničkih udjela odrediti da se pričuva poveća za troškove zajedničke struje, čišćenja stubišta i sl? Imaju li pravo tu pričuvu povećati i za suvlasnike koji su vlasnici poslovnih prostora, a nemaju nikakve veze sa stubištem i liftom? Isto tako, imaju li pravo suvlasnici koji imaju 51% vlasničkih udjela odrediti vlasnicima poslovnih prostora (bez njihove suglasnosti) koeficijent pričuve 2, zbog toga što vlasnici poslovnih prosotora daleko više rabe infrastrukturu nego stanari? Molim odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očigledno je da Zakon o vlasništvu... nije dovoljno precizan, jer nema odgovora na moje pitanje. A nije precizan zbog toga jer se kao i sila drugih zakona napravio jednim dijelom površno i djelomično dvosmisleno, bez zadovoljavajuće suradnje praktičara i ljudi kojih bi se taj zakon trebao najviše ticati. Procedure u donošenju zakona se ne poštuju sadržajno, nego samo formalno. Zato su zakoni djelomično dvosmisleni, često pisani u neskladu s hrvatskim pravopisom i gramatikom,a ponekad su i pisani samo zato da se zadovolji forma (jer to traži EU), a sadržaj nije bitan. Zakon o vlasništvu trebali bi izrađivati pravni stručnjaci koji imaju veliko iskustvo baš u tome pravnome segmentu, a bilo bi jako dobro da im u tome pomaže i nekoliko pravnih laika koji imaju iskustvo u predstavljanju suvlasnika odnosno u upravljanju nekretninama. Savki tim za izradu zakona trebao bi biti sastavljen od najboljih teoretičara i dokazanih praktičara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

više od 51% suvlasnika zgrade mogu tražiti povečanje pričuve

ali i drugi suvlasnici ,koji se ne slažu s povečanjem pričuve,

mogu od suda tražiti da u vanparničnom postupku utvrdi primjerenu pričuvu.

tada se u obzir uzima imovno stanje suvlasnika i komu i koliko koriste pojedini djelovi zgrade.

to je također određeno Zakonom o vlasništvu....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala. Ali to je na tragu onoga što sam napisao. Jedni mogu povećati, a drugi mogu tužiti, a iz odluke Ustavnoga suda je vidljivo da se niti sudovi međusobno ne slažu u mišljenju. Pravo je stvoreno za bogate, a sirotinji je bolje da se nikome ne zamjera. Dobro, malo sam otišao od teme, ali došla mi je takva misao. Hvala još jednom na primjeru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija