Jump to content

rok veljača-ožujak 2009


marioo

Preporučene objave

marioo je napisao:

pošto su koliko čujem svi koji uče za pravosudni vezani za ovu stranicu kao nepresušni izvor informacija da vidimo koliko nas ima za rok veljača/ožujak.

 

kakvo je stanje u glavama i šta još fali za naučiti

 

Kolega Marioo me pretekao, ja sam baš mislila otvoriti topic "rok u veljači" ;-) ali drago mi je da ima živih na legalisu, otkako su položili kolege u 11-om, nitko se ne javlja, moralna podrška i to...Čak se ni TOZO ne javlja, a izlazi u 12. mjesecu :-D:-D

Sad ćemo morati i prijaviti kroz koji dan... Odoh dalje :hekla: , haha, šala mala... :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ljudi, ajde budite dobri i kad ste se već javili pomozite!

GPP i njegov sastav suda su me izludili. Ako sam dobro shvatila u prvom stupnju uvijek sudi sudac pojedinac, ako zakonom (bit će nekim posebnim) nije određeno da sudi vijeće. To bi bili svi postupci pred općinskim sudom. E onda, kad u prvom stupnju sudi vijeće ono je sastavljeno od trojice sudaca. Nakon velikog napora skontala sam da bi to bio županijski sud koji odlučuje o izvlaštenju. Ako vi znate neki drugi slučaj kad općinski sud sudi u vijeću, javite. Dalje, ako nema vijeća ima li pripremnog ročišta. Iz prakse znam da nema a i u čl. 277 piše da u sporovima koje sudi vijeće predsjednik vijeća može radi pripreme g.r. održati pripremno ročište i dalje se u vezi pripremnog ročišta, kao i ročišta izvan g.r. (kojeg isto nisam nigdje susrela kod suca pojedinca) spominje samo predsjednik vijeća.

A onda u čl. 320. piše da ovlaštenja koja za održavanje reda na g.r. ima sudac pojedinac, odnosno predsjednik vijeća i vijeće pripadaju sucu pojedincu na pripremnom ročištu odnosno predsjedniku vijeća na pripremnom ročištu i na ročištu izvan g.r, a i zamoljenom sucu. I što mi je još najgore ta odredba spada u zadnje izmjene ZPP-a, jer taman kad sam mislila da sam shvatila oni su ponovo uz suca pojedinca prilijepili pripremno ročište.

Znam da je ovo možda previše detaljno ali kad ne shvatim osnove onda sve dalje samo bubam napamet. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vijeće od tri suca imaš pred općinskim sudom kod tužbe zbog nezakonite radnje prema ZUS-u.

 

ovo o pripremnom i sucu pojedincu, mislim da se odnosi na sporove male vrijednosti gdje se provodi prethodni postupak primjenom odredbi o pripremanju glavne rasprave pa tako i pripremnom ročištu.

 

rekla bih da je tako. moram priznati da već pomalo zaboravljama iako ima jedva 10 dana da sam položila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko te pita kad u prvom stupnju sudi vijeće - jedan od odgovora je postupak pred Općinskim sudom zbog nezakonite radnje u smislu članka 67. ZUS-a.

Vijeće u prvom stupnju sudi još i pri županijskom sudu kad odlučuje o zakonitosti štrajka (pazi - ovdje županijski sudi u prvom stupnju).

 

Pripremno ročište je nakon novele iz 2003. godine postalo izuzetak jer smo ojačali načelo monokracije - što će reći u praničnom postupku u prvom stupnju uvijek sudi sudac pojedinac osim ako posebnim zakonom nije drugačije određeno.

 

Međutim, novela ZPPa iz 2003 je uvela izraz "pripremno ročište " na još jednom mjestu - članak 331.b. koji regulira presudu zbog ogluhe, i kaže: "Ako iz činjenica navedenih u tužbi ne proizlazi osnovanost tužbenog zahtjeva, sud će odrediti PRIPREMNO ROČIŠTE i ako na tom ročištu tužitelj ne preinači tužbu, donijeti će presudu kojom se tužbeni zahtjev odbija"

 

Ja mislim da ovo pripremno ročište se ne odnosi na pripremno ročište u kojem sudi vijeće i da je ovdje riječ o sucu pojedincu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno vam hvala na odgovorima! Još nisam prešla radno i ZUS pa sam s pitanjem možda preuranila, ali kao što sam već rekla veliki mi je problem učiti napamet.

 

Još nisam prijavila ispit, u utorak ću jer tada idem slušati. Mislim da je to dovoljno vremena prije roka. Molit ću da me stave krajem 2.mj. Već me je uhvatila panika jer svaki dan lupam po Klariću, a oni drugi "manji" ispiti još čekaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

marioo je napisao:

jeste već prijavili polaganje za veljaču?

 

ja sam bila na slušanju početkom mjeseca pa sam odmah predala papire i sad čekam

 

Bravo ti si sve već rješila, a ja ću prijaviti kroz desetak dana, moram otići do predsjednika po potvrdu. Što ti se čini od slušanja, da li ti je dolilo ulje na vatru ili ti je smanjilo tremu? :zubo::zubo:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

oblivion je napisao:

Još jednu stvar da podijelim s vama! Čula sam da Klier pita isto kao i Garačićka, pa ako vidite da vam je on u komisiji obavezno ponovite po njenoj skripti.

 

Oblivion, :hvala: na informaciji. Znači ti ćeš osobno u ministarstvu predati prijavu, da li se to može? Ili moramo poštom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može se prijaviti i poštom, no pošto sam bila u Zagrebu na slušanju ostavila sam odmah papire.

 

dojmovi sa slušanja su dobri, no nije mi prvi put da idem na slušanje.

razina straha neprimjetno raste

ostali osjećaji jako labilni

 

ovisi vam sve od ispitivača do ispitivača i o njihovoj razini ljudskosti i pristupačnosti.

na zadnjem slušanju jednog kolegu su poslali na dva popravka, a koliko sam shvatila prošli put je pao cijeli

 

ispit.( znanje nemogu ocijeniti kad još sve nisam naučil), pomalo jezivo no može se proći nakad teže, nekad manje teže

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav kolege,

i ja izlazim na rok u veljači pa pozivam kolege koji bi ponavljali ili se ispitivali u paru ili većem društvu. Učim u zagrebu, pa ukoliko je netko zainteresiran neka se javi na mail: barico@net.hr

Inače bio sam na ispitu prošli petak pa ću se potruditi objaviti pitanja i dojmove navečer. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav, evo jednog za negdje tamo krajem veljače...po skraćenom programu, prošao kpp i kp, a gp, gpp i ustrojstvo ću ovih dana proletit, onda štrebanje do sredine siječnja kad bi, ako dobijem plaću, išao do metropole odslušat i vidit svojim očima taj STRAH!

p.s.zašto se ne može u splitu organizirat bar jedanput misečno pravosudni!!! - ... i onda se čude otkuda animoziteti, održavanje pravosudnog samo u zagrebu je jedan od razloga!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa,zakaj smo mi zagrepcani tome krivi,nemamo s time veze i nema smisla tvoj animozitet.

 

tome je kriva drzava koju predstavlja resorno ministarstvo -naime, ministarstva su tijela drzavne uprave.

 

i meni je to bezveze, vuci ljude u zagreb, umjesto da se pravosudni odrzi u svim vecim gradovima, presmijesno. neka onda ljudima barem naknade troskove.

 

sto se naglaska s juga tice, barem ga u metropoli mozete cuti, a zagrepcani su sve vise u manjini.

 

to vam je u svim tranzicijskim zemljama tako, ulaze se u glavni grad, dok ostali gradovi trunu :palacdolje:

 

zagrepcanka sam, ali nemam nista protiv dalmatinaca, slavonaca, istrijana itd., dapace, zivim s jednim dalmatincem, opcenito su dalmatinci najzgodniji i najsarmantniji decki, uvijek bili i ostali :-D:namiguje:

 

uvikisto, po cemu ucis? ja cu isto prema skracenom programu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma ne smeta meni šta većina ispitivača govori ''štiklec'', nego šta ja moram iljadu kuna istrest za jedno slušanje ispita!

Kpp po komentaru zakona od Krapca i skripti Tomaševića,

Kp po nekom debelom komentaru zakona od riječkih profesora,

Gp po Klariću i zakonima (ZV,ZOO,ZN,ZTD...)

Gpp po zakonu, i nekoj knjizi od Dike, (+Obit.Z, Ovr.Z.)i

Ustrojstvo pravosuđa po zakonima i to je to - NI VIŠE NI MANJE

 

..da ne spominjem ludilo na poslu (mog dobit 7 dana za učit) i obiteljski život (sin od 3 g.)

 

a ti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stiklec :smijeh:, tak jos samo moja baka prica

 

pa velim i ja da je to bezveze, nit ima veze s nama, to maltranje ljude da idu u zg. ali, koliko znam, tako se i drzavni strucni polaze samo u zg-u. bas losa organizacija :palacdolje:

 

 

tak i ja, ludilo na poslu + volontiram na sudu + kucanski poslovi, a dobit cu 3 dana za ucenje pa moram iskombinirat s godisnjim :vrti:. djece nemam.

 

jos nisam pocela uciti, ali nabavila sam sve skripte + klaricevu knjigu. ne pouzdajem se bas u te skripte, zato me zanima po cemu ljudi uce.

 

inace, za gp sam na faksu ucila stvarno iz gavelle, jel ovo iz klarica uopce dovoljno za pravosudni?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Probali smo mi progurat da se polaže u splitu, ali bezuspješno, tako je i sa seminarima i stručnim savjetovanjima i svime (samo zagreb i koji put opatija)!

 

No, ajmo mi na literaturu, po mojim izvorima zakoni su glavnina, uz malu pomoć od par skripti (kazneno) i malo klarića, to bi bilo to.

 

a kad misliš izać

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

oh, i ja bih polagala uz sum valova :-D , i jos ostala kojih mjesec dana na moru na trosak poslodavca kako bih se mentalno i fizicki oporavila od ucenja i stresa!

 

prijavit cu najvjerojatnije za 6. mj 2009.

 

znam da se cini daleko, ali brzo ce to, a ja sam tek na pocetku :-(

 

za opatiju sam cula da je ziva pusiona, samo zajebancija, nikakve koristi od toga.

 

e, to je kad ides na strucna savjetovanja i seminare u rh, treba ici na medjunarodna;), ja recimo imam takvu srecu :-D

 

i kaj fali tome, pa bolje je kad ides izvan mjesta prebivalista/rada, dobijes dnevnicu :-P

 

od domacih savjetovanja odem samo na savjetovanje casopisa radno pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, i ja se pridružujem skupini za drugi mjesec... Što se tiče slušanja ispita, može se doći u neformalnom izdanju, za razliku od ispita, na koji je poželjno doći "pristojno obučen".

 

Ne znam kako vama, ali meni je slušanje ispita gubitak vremena i živaca, sad kad sam počela učiti. Slušala sam 3 puta, od toga 2 puta dok sam još radila i jednom za vrijeme učenja...baš sam tad završavala kazneno i propao mi je cijeli dan - niti sam učila prije slušanja, niti sam se mogla skoncentrirati na učenje u 21h, kad sam se vratila doma. Preporučujem slušanje maximalno jednom, čisto da vidite gdje se održava ispit (meni je to pomagalo i na faxu :), a što se tiče ispitivača, bitno je proći njihova pitanja, koja su objavljena na legalisu.

 

Vidim da neki od vas uče od 11. mj, ja sam počela 22.11. i do sad sam uspjela proći KP, KPP, GP, TRGOVAČKO (ofrlje), MJENICU (pročitala), STEČAJ (pročitala)i GPP upravo završavam. Tražila sam u prijavi da me stave krajem 2. mjeseca ili početkom 3.

 

Još uvijek me nije uhvatila ona prava panika, ali je očekujem već 01.01., kad ću početi s drugim ponavljanjem.

 

Anyway, ako tko ima još kakvih korisnih informacija, neka se ne libi objaviti ih, a ostatku ekipe koja je marljivo održavala ovaj forum na životu zahvaljujem

 

:hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedno pitanje, stječem uvjet za polaganje 3. 1. 2009. (4g. rada), htio bi prijavit za 19. 2. (točno 45 dana od stjecanja uvjeta)..oće mi proć!?

 

a što se tiče učenja - krećem na gp (računam 7 dana), a posli gpp (još toliko) i onda ponavljanje kp i kpp, pa jedno slušanje sredinom siječnja i opet ponavljanje-učenje svega!

 

jedna prigodna za Božić; ''da je Isus iz Splita bija niko ga razapet na križ ne bi smija''!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne možeš izaći u 2 mjesec nego u ožujku .. piše na stranicama ministarstva pravosuđa ako želiš izić npr. u svibnju moraš prijavit u ožujku , ako želiš izać u lipnju moraš prijavit kroz travanj,

npr. meni je rekla kako uvjete stječem 30.03.2009. i ja bi automatski mogla prijavu izvršit 01.04.2009. a ako računam rok od 45 dana ispadalo bi da mogu izać u drugoj polovici svibnja ali nije . nego je rekla u lipnju... ni meni nije bilo odmah jasno ali sam pogledala slučajno na stranice ministarstva pravosuđa pri samom dnu stranice piše..... najbolje da svakako nazoveš ministrastvo pravosuđa pa da pitaš za svaki slučaj ali mislim da te ožujak čeka....

ako imaš koju pametnu skriptu pošalji , obično svak svakoga pita aj pošalji , pa na kraju ispadne da se ne pošalje ili pošalje jedna strana a druga ne želi poslati svoje materijale....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na informaciji, provjerio sam kod Ministarstva, ne mogu izać krajem drugog, nego tek u treći...agonija se produžuje!

 

Iskreno-nemam pametne skripte, sve su stare par godina i sve su s ovih stranica, ali ni ne oslanjam se previše na njih, samo neke ''cake'' (ima ih vrlo malo) ulovim i to je to, ne pada mi na pamet učit po skriptama za ispit!

 

Samo zakoni i knjige, i pitanja po ispitivačima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čestit Božić i sretan imendan Stipi, Štefu i svim Stjepanima!

 

Ah virusice... pa zar i ti vršiš spolnu diskriminaciju, zašto ne bi mogao koji kolega doć na zajedničko učenje, nije da se nudim, ali evo npr. ja! Pun sam želje za suradnjom i volje za pokazat sve šta znam, a najdraže mi je ponavljanje!

 

Ovo je samo ''školski primjer'' šale male! Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hvala,hvala........

Pa, eto ovako... Učila sam nekih 3 - 3,5 mjeseci a uz to sam nešto čitkala uz posao. Imala sam i super komisiju - Đurović, Mikšić, Miletić, Miljević i Ivanišević. Odgovarali smo u gornjoj prostoriji na katu što mi je bilo super i stvarno sam se nadala da će tako i ispasti, zato jer je tamo toliko opuštenija atmosfera... Dobro, nemaju svi takvih iskustava, ali meni se fakat činilo da je ta varijanta puno bolja. Naravno da trebaš znati, ali nekako mi se čini da nije svejedno sjediš li s profesorima za istim stolom u prostoriji sa dva-tri slušača ili dolje. Barem meni je ovo prvo draže, a i od mnogih drugih sam čula da tako misle, al dobro...

Na ispitu je sve teklo glatko, komisija nas je sve na kraju pohvalila, ma bilo je genijalno. Zbilja, kao što je to već ovdje netko napisao, nemjerljivo sa bilo kojim intelektualnim iskustvom.

 

Što se tiče literature, iz gp-a sam učila iz Klarića ( jedino što je na netu pisalo da će biti Sučević, pa me to malo zbrkalo jer sam onda počela štrebetat i onu Sučevićevu skriptu, al hvala Bogu, došao je Miletić ), iz trg. skripta koju sam malo dopunila ztd-om, kpp-zakoni, kp-zakon uz skriptu od Garačić, ustav i organizacija - skripta, radno- zakon, uprava-skripta, obiteljsko-zakon, gpp- onu skriptu iz koje svi uče... Uz sve to naravno, pitanja i opet pitanja, koja je savršeno posložio Držen Orešković na ovom forumu!

 

Ljudi želim vam svu sreću, znam da je teško, da se čovjek doista pita u vrijeme učenja čemu sve to, zašto moramo studirat tako težak faks, pa onda još i ovo, da ko je to uopće smislio i da se to zapravo ne može naučit osim ak nemaš godinu dana... Al istina je da je teško, samo što kad dođeš tamo, više nije kao na faksu, fakat ti profesori pomognu ako zapne i nijedan nema naku namjeru rušenja.

 

Držite se, možete vi to!!!!

 

P.S. Hvala ovom forumu pogotovo Draženu Oreškoviću na savršenim skriptam i pitanjama!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budem objavila danas ili sutra, tu ću ih stavit, iako ne znam hoće li ih preselit na neku drugu temu s pitanjima. Kako god, kad sam pročitala na netu da ću imat u komisiji Sučevića frendica mi je dala tu skriptu koju je skopirala od nekog kaga je upoznala na pravosudnom. Kasnije sam po forumu vidjela da on pita neke stvari i izvan toga, iako je skripta zbilja super i baš se tiče njegovog prepoznatljivog stila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ljudi, evo pitanja

 

- Đurović:

1. ŠTO JE Ustav

2. najviše vrednote

3. načelo razmjernosti

4. presumpcija nevinosti

5. sloboda mišljenja i izražavanja? Što znači za novinare ( slobodan pristup

informacijama i

zabrana cenzure )

6. da li svi imaju pravo na štrajk, kome je ograničeno

7. da li se hrvatski državljanin može izručiti stranoj državi

8. dioba vlasti

9. pučki pravobranitelj

10. nadležnost USRH

11. Hrvatski sabor

12. imunitet zastupnika u HS

13. nadležnost HS

14. koje zakone donosi 2/3 većinom ? što su organski zakoni

15. što je potrebno da bi zakon stupio na snagu ( objava u NN ) da li se svi

propisi moraju

objaviti (DA )

16. uloga predsjednika RH? Tko mu može skinuti imunitet, prisega pred kim?

17. vlada RH, nadležnost

18. što znači da je sudačka dužnost stalna?

19. razrješenje sudaca, razlozi

20. državno odvjetništvo, što je

21. što ako je zakon neustavan ( ukida se )

22. što ako je propis neustavan i nezakonit ( ukida ili poništava )

23. koje su jedinice lokalne a koje regionalne samouprave

24. snaga međunarodnih ugovora

25. tko može predložiti postupak promjene Ustava

26. postupak pred USRH kako se pokreće

27. tko podnosi zahtjev

28. Što ako sud smatra da je zakon neustavan, što ako smatra da je propis

nezakonit i neustavan

29. ustavna tužba, kada se pože podnijeti

30. koliko sudaca ima USRH

31. razrješenje sudaca, tko donosi odluku, pravni lijek, u kojem roku se podnosi

pravni lijek, u

kojem roku se mora odlučiti po žalbi, u kojem vijeću (6), ako vijeće ne postigne

suglasnost

32. protiv imenovanja suca?(Čl.66 ZUS) protiv te odluke ( ustavna tužba)

33. kada se može podnijeti zahtjev ESLJP?

34. vrste sudova u RH

35. nadležnost VSRH

36. zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumom roku protiv Upravnog suda

(VSRH); općinskog

suda(ŽUP.sud); ako županijski sud odbije – žalba VSRH; ako VSRH odbije

–ustavna

tužba; ako USRH odbije – ESLJP

37. ako se usvoji zahtjev za suđenje u razumnom roku kako glasi izreka ( određuje

se rok i

pravična naknada )

38. zahtjev za jedinstvenu primjenu zakona – tko podnosi, tko odlučuje, rok

39. da li sudac odgovara za štetu u službi

40. tko se može baviti pružanjem pravne pomoći za naknadu?

41. uvjeti za naknadu

42. prigovor protiv brisanja iz imenika odvjetnika

43. izbor članova DSV? Koliko članova, iz kojih redova, da li predsjednik suda

može biti

član DSV-NE

44. što radi sudačko vijeće?

45. tko imenuje predsjednike sudova

46. kod kojeg suda su svi suci članovi sudačkog vijeća ( VSRH; upravni sud)

47. predsjednik VSRH, tko ga bira

48. tko bira predsjednika USRH

 

-Ivanišević:

1. Kako prestaje ugovor o radu na neodređeno vrijeme

2. Vrste redovnog otkaza

3. Šta ako želi otkazati ugovor o radu člana radničkog vijeća

4. Kada se mora sačiniti program zbrinjavanja viška zaposlenika

5. Sudski raskid ugovora o radu

6. Istek kolektivnog ugovora na određeno vrijeme

7. Može li radničko vijeće biti stranka u postupku? Može

8. Da li članovi vijeća odgovaraju materijalnopravno za mišljenje na sjednici

9. Što znači kada upravno tijelo odlučuje po diskrecijskoj ocjeni

10. Koja pitanja mogu biti predmetom diskrecijske ocjene

11. Koje se odluke izvršavaju? S kondemnatornim petitom

12. Kada odluka postaje konačna

13. Kada će postati pravomoćna, ako nije izjavljena žalba

14. Može li se izmijeniti pravomoćna odluka, ako upravno tijelo naknadno ustanovi nezakonitost? Da

15. Vrste izvršenja

16. Kada upravno tijelo odlučuje po skraćenom postupku

17. Kada se isključuje javnost

18. Kada postoji obveza prekida postupka, zbog prethodnog pitanja

19. Osobna dostava stranci

20. Šutnja administracije i upravni spor (60 dana i naknadni rok od 7 dana)

21. Da li postoji rok pokretanja upravnog spora? Nema ga

22. Upravni sud kao sud pune jurisdikcije

23. Tko odlučuje o zaštiti povrede prava temeljnih ljudskih prava i sloboda, koje je povrijeđeno pojedinačnim aktom-«Kvazi-upravni spor»? Upravni sud RH

24. Ako je povrijeđeno nezakonitom radnjom-onda Općinski sud

25. Kome se podnosi tužba u postupku izvlaštenja-Žup. sudu, primjenjuje se ZUS, a podredno ZPP

26. Da li ima žalbe u postupku izvlaštenja? Ne. Revizija je dopuštena

 

-Miljević:

1. namjera (vrste)

2. nehaj (vrste)

3. uvjetna osuda (što je, za koja djela)

4. sudska opomena (što je, za koja djela)

5. optužni prijedlog

6. optužnica (sadržaj)

7. beznačajno djelo

8. blanketna norma

9. skraćeni postupak

10. žalbeni razlozi (nabroji)

11. razlozi za odbijajuću i oslobađajuću presudu

12. vještačenje (što je, što se vještači. tko su vještaci)

13. nezakoniti dokazi

14. nužna obrana

15. krajnja nužda

16. dijelovi presude, izreka što sadrži

 

-Mikšić:

1.Prekid postupka,vrste(obligatorni i fakultativni),objasni vrste prekida postupka

2.Razlika između prekida i mirovanja postupka

3.Kada se postupak obustavlja

4.Suparničari-što su,vrste(obični i jedinstveni)

5.Zašto je važna vrijednost predmeta spora

6.Što je apsolutna nadležnost i do kada se pazi na nju

7.Stvarna nadležnost,da li sud odlučuje o njoj po službenoj dužnosti ili po prigovoru stranaka (po oboje) i do kada;što će učiniti sud kad utvrdi da je stvarno nenadležan

8.Tko odlučuje o sukobu nadležnosti

9.Tko može biti stranka

10.Razlika između stranačke i parničke sposobnosti

11.Razlika između punomoćnika i zakonskog zastupnika

12.Tko može biti punomoćnik

13.Međupresuda

14.Djelomična presuda

15.Ispravak presude

16.Kada je dopuštena revizija protiv presude

17.Kada se može izjaviti revizija protiv rješenja

18.Kada počinje teči parnica

19. Što je litispendencija

20.Vrste tužbenih zahtjeva

21.Izvanbračna zajednica

22.Uzdržavanje bračnog druga-tko ima pravo na uzdržavanje,do kada i gdje se može tražiti uzdržavanje

23.Uzdržavanje izvanbračnog druga

24.Kada je bračni drug umro za vrijeme trajanja postupka za razvod braka da li nasljednici mogu nastaviti postupak i što se u tom slučaju traži da sud presudom utvrdi

 

-Miletić:

1. što je ponuda, razlika od reklame, do kad obvezuje ponuditelja

2. preuzimanje duga, što je bitno, razlika od pristupanja dugu

3. solidarna odgovornost

4. ugovorna kazna

5. zakonske zatezne kamate

6. fiksni ugovori

7. povreda prava osobnosti

8. kamate po novom i starom zoo kod materijalne i nematerjalne štete

9. koji su strogo formalni ugovori

10. što je cesija

11. posjed prava

12. što je posjed, kvaliteta posjeda,redovna/izvanredna dosjelost, što je s nekretninama

13. suvlasnik-kako raspolaže

14. rok rei vidikacije, kad vlasnik može tražiti novce

15. sposobnost za oporučivanje

16. vlastoručna oporuka

17. grupe nužnih nasljednika

18. kad imovina prelazi na nasljednike

19. kako n odgovaraju za dugove

20. usmena oporuka

21. što je tvrtka i što mora sadržavati

22. kako članovi komanditnog društva odgovaraju za dugove

23. prokura

24. prospekt

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja sam prijavio za početak roka u 3. mjesecu, (isto skraćeni), prošao sam sve, sad treba počet učit, gpp kpp i org. pravosuđa su mi nekako najmanje ostali u glavi, ali stići ćemo i to... bar se nadam!

 

Bio sam slušat 23., gagro, rašo, vičić i sučević - kako kaže arsen ''ništa nova, ništa nova''. Standardna pitanja, milina, vičić malo neugodan, al dobro neka!

 

Jel zna neko jel su prošle one dvije vježbenice od 23. 1. (Split i šibenik)!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav i tebi veve! Hvala na pomoći, ali za sada mi ne treba ništa osim slobodnog vremena (ne mogu dobit godišnji, osim zadnjih 7 dana) i koncentracije (trogodišnji sin)!

 

Ustvari, čut ćemo se još, javi kad dobiješ točan datum polaganja, pa ako bude isti dan donesi brdo presuda i budi od pomoći ako šta zapne kod pisanja, plaćam duplim viskijem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Baš se uključila i pročitala tvoju obavijest, :palac: , bar neke informacije, što ti misliš kad bi nam trebala stići obavijest? :misli: Da li si čula mžda od nekih koji su ranije polagali? Ja sam čula da su za rok u prosincu dobili već početkom mjeseca, ali to nije mjerodavno zbog toga što je rok trajao puno duže nego obično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ljudi bok, evo i ja sam se odlucila prikljuciti grupi nas nesretnika koji izlazimo u veljaci-ozujku. Vidim da jos nitko nista ne pise oko poziva, pa samo da javim da sam ja upravo sad dobila poziv za 3.-5.3. Jako sam zadovoljna jer sam se bojala da ce biti ranije, a situacija s ucenjem mi i nije bajna..kako vama?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I meni je napokon stigla obavijest. Pismeni je 27.2. i 2.3. a usmeni 3.3.

Ako je još netko u tom terminu za usmeni neka sa javi da vidimo koliko nas je. Inače ja polažem po skraćenom postupku.

Učenje mi ide sve teže i teže, ali se nadam da je mjesec dana dovoljno da naučim što ne znam, ponovim i učvrstim što znam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

POSEBNIM zakonom moze biti odredjeno da sudi vijece, inace sudi sudac pojedinac.

 

"U parničnom postupku u prvom stupnju sporove sudi sudac pojedinac, ako zakonom nije određeno da sudi vijeće."

 

da se mislilo na zpp, pisalo bi "ovim zakonom":-D

 

eh, sad, primjer takvog zakona gdje bi bilo odredjeno da sud u prvom stupnju sudi u vijecu ti ne znam reci ovaj tren:-D, ali cu pronaci ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako..mislim da o tuzbi u postupku zastite od nezakonitih radnji koje pocini sluzbena osoba u upravnom postupku odlucuje Zupanijski sud, u vijecu od ne znam koliko sudaca, u prvom stupnju, a primjenjuje se odredbe ZPPa. To bi mogao biti odgovor...pada mi jos nesto na pemet al nisam sigurna.. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko ja znam, u prvom stupnju sudi ŽS (ako štrajk / isključenje s rada obuhvaća područje jedne županije), odnosno ŽS ZG (ako štrajk / isključenje s rada obuhvaća područje dviju ili više županija) u vijeću od 3 suca kada odlučuje o zabrani štrajka ili isključenja s rada (odredba predviđena u ZOR-u).

 

To je ujedno i jedan od slučajeva kada ŽS sudi u prvom stupnju (drugi je slučaj predviđen Zakonom o arbitraži, koji određuje da ŽS ZG odlučuje o poništaju arbitražnog pravorijeka u predmetima koji ne spadaju u stvarnu nadležnost TS). Naime, prema čl.34.a ZPP-a, ŽS sudi u prvom stupnju u sporovima predviđenim zakonom, što znači da odlučuje prema pravilima ZPP-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pusti to, još jedna greška, samo na županijskom postoje istražni suci!!!!

 

Nego da vam kažem kako me rastužilo ovo danas s pok. Ivanom Hodak koja bi danas bila naša supatnica i možda bi također bila po ovom forumu.... kakav užasan kraj .... nisam je znao, ali mi ju je puno žao i svako malo je se sjetim, i moram vam reć da sam odlučio ovo svoje polaganje pravosudnog posvetit njoj!

Kad za mjesec dana položim pravosudni otići ću na njen grob, zapalit sviću i pustit suzu... Ivana volimo te!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Halo narode pomagajte!

Evo i ja izlazim u veljači na pravosudni i sva se tresem već danima!

Čitam novi ZKP i nikako da shvatim odredbe koje govore što je na snazi a što nije. Recite mi, što je konkretno od novog Zakona skupilo na snagu od 01.01. ove godine. Napišite koji su članci na snazi.

Hvala unaprijed!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolege, objavljena je komisija za naš rok, meni je Đurović, Svedrović, Damjanović, Mikšić i Knežević. Bila bih jako zahvalna ako netko tko ih je šlušao može prokomentirati kakvi su? Ja znam za Đurović da je ok, za ove druge nemam baš previše informacija. PLIZ, PLIZ, PLIZ, PLIZ, svaka informacija je dobrodošla. Već me hvata :panika:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija