Jump to content

skrbništvo nad mlađom sestrom


sister

Preporučene objave

Majka mi je dragovoljac domovinskog rata. Ima lošu materijalnu i zdravstvenu situaciju. Pod zdravstvenim mislim do te mjere da je psihički potpuno rastrojena. Mlađa polusestra do jeseni je živjela s njom, ali se majka za nju nije bila sposobna brinuti (ne kuha, ne čisti, dijete je samo). Sestra (15 godina)se sada školuje van mjesta stanovanja i ja se brinem za nju. Prije dvije godine otac ju je priznao i plaća alimentaciju koju majka prima na ruke. Majka ne šalje redovito alimentaciju, sestra ne želi ići kući za praznike a čini mi se da to majci i odgovara. Ja sam prosvjetni radnik stalno zaposlena. Mogu li tražiti skrbništvo nad sestrom i kako da to riješim jer je otac izjavio da se želi brinuti za nju iako ju nije vidio 13 godina a znao je za njeno postojanje, a majka govori da ju kvarim i da nikada neće dati svoje dijete. :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Roditelji malodobnog djeteta,a to je vaša sestra,su njegivi skrbnici.Roditeljska skrb podrazumjeva niz obveza,prava i dužnosti koji roditelji trebaju zajednički ravnopravno i sporazumneo provoditi prema djetetu.

 

Ukoliko jedan od roditelja (ili oboje) grubo zanemaruju svoje roditeljske obveze mogu u izvanparničnom sudskom postupku biti lišeni prava na roditeljsku skrb.(čl.114. Obiteljskog zakona)

Ako je tog prava lišen jedan roditelj,onda drugi roditelj postaje isključivi skrbnik djeteta.

Oduzimanjem prava na roditeljsku skrb obojici roditelje djetetu se imenuje skrbnik od strane suda,a na prijedlog CZSS.

 

Dakle,da bi vi svojoj sestri postali skrbnik potrebno je najprije da se oboje roditelja liše tog prava.

Kako vi iznosite da je majka ta koja ima problema zdravstvene prirode,te zbog toga zanemaruje vašu sestru,pa joj čak i uskraćuje mjesečni novčani iznos za uzdržavanje koji joj uplaćije drugi roditelj,bilo bi dobro da se otac obrati CZSS pisanim zahtjevom kako bi ta ustanova pozvala majku i poduzela mjere iz okvira svojih ovlasti radi zanemarivanje potreba malodobnog djeteta i kršenja njenih prava.(npr.nadzor nad izvršenjem roditeljske skrbi)

Samo lišavanje prava na roditeljsku skrb je najteža mjera iz okvira obiteljskopravne zaštite,a koju isključivo donosi sud

 

Možda bi u ovom trenutku bilo najbolje da otac zatraži u izvanparničnom postupku da se djete dodjeli njemu na život,a da s majkom ostvaruje kontakte,odnosno susrete i druženje na način koji će biti u isključivom interesu djeteta i gdje će biti zaštićena njena dobrobit.

Ako se u tom sudskom postupku uspije tada bi se trebao pokrenuti i parnični postupak u kojem bi prema sudskoj odluci koje bude donešena majka djeteta trebala doprinositi uzdržavanju u određenom mjesečnom novčanom iznosu za zadovoljenje djetetovih potreba (alimentacija),sve do njene punoljetnosti,a i dalje ako bude na redovnom školovanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izgleda da nisam dovoljno razjasnila situaciju.. moja sestra(polusestra) je vanbračno dijete. Majka je samohrana i u obitelji smo živjele nas tri. Otac moje sestre nije i moj otac i on nikada nije živio s nama.

 

Taj otac živi s drugom obitelji i svom djetetu samoinicijativno nije niti pužio ruku. Ja sam se brinula za nju od kada ona postoji(doslovno od mijenjanja pelena do instrukcija iz matematike u SŠ). Pa nije valjda da on ima veća prava od mene i da ako zatražim skrbništvo to može učiniti i on tek toliko da nam zagorča život?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sasvim ste dovoljno razjasnili situaciju već u prvom postu; prema Obiteljskom zakonu, otac Vaše polusestre ima pravo i dužnost skrbiti o njoj bez obzira što je rođena izvan braka; oba su roditelja skrbnici svoje djece bez obzira da li žive zajedno ili su razvedeni ili nikad i nisu živjeli zajedno, ukoliko im se posebnim sudskim postupkom skrb ne oduzme (a i ta se odluka može izmjeniti ukoliko se izmjene okolnosti zbog kojih je donesena). pročitajte još jednom što Vam je Canis napisao, proučite Obiteljski zakon, možete se i posavjetovati u Centru za socijalnu skrb, ali malo je vjerojatno da se može napraviti (osim ukoliko se ne dogovorite unutar obitelji mimo državnih institucija) išta više ili drugačije od onog što Vam je Canis već savjetovao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uf...

evo pokušat ću vam ja pomoć najstručnije šta mogu :-)

kažete da vaša sestra ne živi sa majkom jer se školuje u drugome gradu a da ne živi ni sa ocem.

Potrebna mi je jedna informacija, jeli vaša sestra živi sama ili je u đačkom domu ili nešto tome slično?

Jer, ako ona stanuje sama, vrlo čemo jednstavno rješiti problem:

u zakonu je određeno da maloljetno djete ne smje živjeti samo bez da neka osoba brine o njemu. dakle, ako se vaša sestra školuje a živi sama kao podstanar bez majke, vi cete otici do centra za socijalnu skrb, rec da vam sestra zivi sama,i da majka time zanemaruje svoje duznosti.Ako vasa sestra to potvrdi u centru a kao dokaz uzme, npr. uplatnice za najam stana centar ce vam bez problema povjerovat. Centar je u takvoj situaciji duzan u roku 8 dana postaviti joj skrbnika a to cete bit vi. Cim vas se postavi za skrbnika otici cete ponovo do centra i zatraziti dozvolu da utuzite alimentaciju od majke i od oca.

ako ipak živi u đačkome domu, onda je situacija malo drugacija, onda bi bilo najbolje da odete zajedno sa sestrom do CZSS i kazete da majka krade(jer nije nista drugo nego krađa) alimentaciju za kcer i da sama ne placa alimentaciju. Cim se ukljuci centar u to sve, trebalo bi vam to bar djelomice olaksati situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Centar je u takvoj situaciji duzan u roku 8 dana postaviti joj skrbnika a to cete bit vi. Cim vas se postavi za skrbnika otici cete ponovo do centra i zatraziti dozvolu da utuzite alimentaciju od majke i od oca.

 

 

cijenjeni zzz_zzz, na osnovu kojih bi zakona CZSS donio ovakvu odluku o skrbniku u opisanoj situaciji te na temelju čega bi se utuživala alimentacija od oca koji ju uplaćuje od kada je priznao očinstvo? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pahuljicazg je napisao:

Centar je u takvoj situaciji duzan u roku 8 dana postaviti joj skrbnika a to cete bit vi. Cim vas se postavi za skrbnika otici cete ponovo do centra i zatraziti dozvolu da utuzite alimentaciju od majke i od oca.

 

 

cijenjeni zzz_zzz, na osnovu kojih bi zakona CZSS donio ovakvu odluku o skrbniku u opisanoj situaciji te na temelju čega bi se utuživala alimentacija od oca koji ju uplaćuje od kada je priznao očinstvo? :misli:

 

čl. 103 odsutnost roditelja?

Roditelj živi u drugome gradu dakle fakticno nije u mogucnosti izvrsavati roditeljsku skrb.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 103.

 

(1) Centar za socijalnu skrb će odmah, a najkasnije u roku od osam dana od dana saznanja da su oba roditelja odsutna, spriječena ili iz zdravstvenih ili sličnih razloga nesposobna skrbiti o djetetu, a nisu ga povjerili na čuvanje i odgoj osobi koja ispunjava propisane pretpostavke za skrbnika, povjeriti dijete i bez pristanka roditelja na čuvanje i odgoj drugoj osobi, domu za djecu ili drugoj pravnoj osobi koja obavlja djelatnost socijalne skrbi.

 

(2) Odluka iz stavka 1. ovoga članka može trajati najdulje 60 dana.

 

(3) Žalba na odluku iz stavka 1. ovoga članka ne odgađa njezinu ovrhu.

 

(4) Ako centar za socijalnu skrb ocijeni da okolnosti iz stavka 1. traju i po isteku roka iz stavka 2. ovoga članka donijet će odmah odluku o stavljanju djeteta pod skrbništvo.

 

(5) Ako roditelji zatraže predaju djeteta i donošenje odluke o prestanku skrbništva, a centar za socijalnu skrb smatra da to nije u interesu djeteta, predložit će sudu donošenje mjere za zaštitu dobrobiti djeteta.

 

(6) Ako centar za socijalnu skrb u roku od petnaest dana od zahtjeva roditelja ne pokrene postupak pred sudom, roditelji mogu zahtjev za predaju djeteta uputiti sudu.

 

u članku Obiteljskog zakona na koji se pozivate spominju se OBA roditelja, ne samo onaj kod kojeg dijete živi; nadalje, postavljačica upita navodi da se ona brine za sestru iz čega bi se moglo zaključiti da sestra živi kod nje, a ne sama u iznajmljenom stanu, iz čega slijedi da se majka pobrinula da dijete povjeri na brigu i skrb adekvatnoj osobi tijekom djetetova školovanja; dokazati da nije tako, vrlo je teško. upravo da se i stvari dese onako kako ste Vi u svom postu naveli, odluka o povjeri djeteta na skrb ograničena je trajanja.

Vjerujem da su Vam namjere dobre, ali u ovako teškoj situaciji, kada je razlika između pravde i prava tako bolno očita, a potreba da se vjeruje u brza, laka i pravedna rješenja velika, malo više opreza pri davanju savjeta ne bi bilo naodmet... :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sister je napisao:

...i kako da to riješim jer je otac izjavio da se želi brinuti za nju...

 

Problem s majkom koja ne skrbi o djetetu koje joj je povjereno, ne živi s njim, ne uzdržava ga i zakida ga za iznos uzdržavanja koji uplaćuje je bio manji dio prvotnog pitanja za koje se pretpotavilo da će biti lakše rješiv problem.

 

No, pitanje je bilo i kako spriječiti oca da preuzme ulogu koju je izjavio da želi. Da je napustio dijete a jer ono povjereno majci slijedom činjenice da roditelji djeteta ne žive zajedno ne bi se moglo smatrati eliminirajućim faktorom njega kao daljnje mogućnosti. Da ju je uredno uzdržavao- izgleda da jest svo vrijeme do sada. Roditeljske skrbi lišen nije. Preostaje činjenica da kćer nije viđao toliki broj godina do sada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sestra je u učeničkom domu u gradu u kojem ja radim,a unazad dvije godine od kada je donešena presuda da mora plaćati alimentaciju otac ju redovito plaća, ali ne bi znao dijete prepoznati na ulici.

Zvala sam pravobraniteljicu za djecu i dobila i tamo neke savjete pa ćemo nešto pokušati. Hvala vam puno na savjetima. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija