Jump to content

osnovica


darkoh

Preporučene objave

Kako me muče te stvari sa osnovicama našao sam na mirovinskom da se donose oko 25.02 svake godine a primjenjuju se od 01.01 iste.

Sad kako ti kažeš Mrljavac onda ako bi ja išao na obnovu ili usklađivanje radi novog čina ove tj.09.g bi li se osnovica uzimala iz 2008.(ako sad donesu u 2.mj. a primjenjuje se od 01.01) :misli:

Jel bi onda to bilo to ili ? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Primjer:

Moj susjed je otišao u mirovinu u siječnju 2007., a bio je na procjeni radne sposobnosti u mirovinskom u studenom 2006. god. Imao je status HRVI 30% privremeno, dragovoljac, po činu satnik, ratni put kao Rambo.

U rješenju mu je pisalo da mu se za izračun uzima osnovica iz 2006.g. jer te je godine i bio na procjeni radne sposobnosti.

S obzirom da su mu priznali uzrok bolesti 40% zbog sudjelovanja u DR-u, a 60% izvan tih okolnosti te profesionalnu nesposobnost, on je bio nezadovoljan iznosom mirovine.

Nastavio je sa liječenjem, odradio dnevnu bolnicu, psihološko testiranje i 7-8 kontrola, a u liječničku dokumentaciju mu je bilo upisano bitno pogoršanje bolesti. Išao je na obnovu postupka i u travnju 2008. bio opet kod vještaka na procjeni radne sposobnosti te je dobio u srpnju (3 mjeseca nakon procjene radne sposobnosti) novo rješenje u kojem piše da mu se priznaje Opća nesposobnost, a za obračun mu je uzeta novija osnovica (122.752) za čin satnika.

 

2005. - satnik je imao osnovicu 97.980

2006. - 108.838

2007. - 115.586

2008. - 122.752

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako sam dobro razumio mrljaca, na komisiji u mirovinskom sam bio 2008.g., u mirovinu otiđem recimo na ljeto 2009, iako se osnovica u 2009.g. povečala, meni će se obračunati osnovica iz 2008.g.

kako to onda da mirovinsko razliku i zaostatke daje samo od trenutka kada je predmet došao kod njih na izračun mirovine, a ne od trenutka podnošenja zahtjeva za ocjenom radne sposobnostio ili trenutka pristupanja na istu komisiju.

obzirom da sam u ovakvoj situaciji baš me zanima koja će mi biti osnovica za izračun iz 2008. ili 2009.g.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon što ste podnijeli zahtjev za obnovu postupka i pristupite na novu procjene radne sposobnosti radi vam se sve po novom obračunu i novim koeficijentima.

 

U tom slučaju, godina koja prethodi godini u kojoj stječete pravo na mirovinu je prethodna od one u kojoj ste bili na obnovi postupka.

 

Nema kod susjeda greške.

 

The End.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da nema greške.Svakome se mijenja osnovica od 01.01.2009.(koja će se najvjerojatnije isplatiti sa zaostatcima u ožujku)i 01.07.2009.(koja će se isplatiti u studenom)to su ti ona normalna povećanja po švicarskoj formuli porast životnih troškova i inflacija se zbroje pa podjela sa dva i dobiješ povećanje koje u prosjeku iznosi nekih 2.6%.To se dešava svima išao ti na procjenu pa dobio po novom ili ne te se osnovice primjenjuju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je sova, to bi trebao biti avm, ali mene zanima osnovica, i to ne za obnovu postupka nego kada se prvi puta ide u mirovinu, koju osnovicu za izračun uzimaju, jer zahtjev je podnešen u jednoj godini,na komisiju se išlo u drugoj a u konačnu mirovinu ide u trečoj godini.

 

konkretno ako mi rješenjeo od dlp za mirovinu stigne u siječnju, da li mi se isplati uložiti žalbu i prolongirati izračun do recimo ožujka kada će na snazi biti nove osnovice. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

darkoh je napisao:

... nego kada se prvi puta ide u mirovinu, koju osnovicu za izračun uzimaju, jer zahtjev je podnešen u jednoj godini,na komisiju se išlo u drugoj a u konačnu mirovinu ide u trečoj godini....

Iznos osnovice koja se uzima u obzir u tom slučaju je kao u sljedećem primjeru:

- tri podatka: datum podnošenja zahtjeva u 2007, vještačenje ovlaštenog vještaka u 2008, datum početka isplate mirovine u 2009 ( datum koji je naveden u rješenju o mirovini a ne kada su kune stvarno "sjele" na tekući...)

- mirovina se odredi na dan vještačenja po osnovici za 2008 (dakle plaće iz 2007, odluka donesena negdje u veljači 2008); zatim se preračuna (AVM...) do dana početka isplate i takova se isplaćuje (normalno može biti i zaostataka...).

Žalbom nećete "povući" osnovicu iz npr. 2009 (plaće iz 2008...).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo da vam kažem da je potpuno nebitno koja se godina uzima za izračun, jer se prilikom izračuna osobnog boda ta osnovica za određeni čin za određenu godinu dijeli s prosječnom plaćom u RH za tu godinu, pa to izađe na isto. Razlika je u o,oo1%, što znači da se ne radi ni o par Lipa.

Ja sam na vještačenju u HZMO bio u lipnju 2006. godine i iako sam u mirovinu otišao točno godinu dana poslije, računala mi se osnovica iz 2005. godine, dakle računa se godina koja prethodi vještačenju u HZMO.

I da, izračunao sam koji bi mi bio osobni bod da na pr. sad idem u mirovinu, dakle osnovica za pripadajući čin podijeljeno s prosječnom godišnjom plaćom u RH i rezultat je gotovo identičan kao onaj za 2005. godinu. Razlika je tek na trećoj ili četvrtoj decimali. Znači to je potpuno svejedno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

400 Kuna mu može biti razlika ukoliko je dobio neki novi povoljniji omjer, polazni faktor ili slično, jer ovo sa osnovicom nema nikakve veze, jer sam već pojasnio da kako raste osnovica za neki čin, isto tako raste i prosječna plaća u RH, a ovo prvo se dijeli s ovim drugim i uvijek izađe isto.

 

Evo primjer za na pr čin narednika:

 

osnovica za taj čin u na pr 2005. godini je bila 88.788, a prosječna plaća u RH za tu godinu 74.976 i to kad se podijeli ispada da je osobni bod 1,18421.

 

E sad da je netko išao s tim činom u mirovinu prošle godine, tada se u obzir uzima osnovica iz 2007. godine koja iznosi 100.139 i to se dijeli sa prosječnom plaćom u RH za 2007. godinu koja iznosi 84.564 i rezultat je 1,18418.

 

I sad koja je razlika? 0,00003! Znači nikakva. I tako je svake godine.

Ja sam za sebe izračunao da bi sada imao 6 Lipa manju mirovinu da sad idem u mirovinu u odnosu na podatke iz 2005. godine.

Znači prijatelji nemojte se time bespotrebno zamarati.

Visinu mirovine najviše uvjetuje taj famozni omjer rat-mir, zatim imate li opću ili profesionalnu nesposobnost, zatim status HRVI, status dragovoljca, pripadnost gardijskoj ili specijalnoj postrojbi i naravno čin.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija