Jump to content

Odšteta za nastalu štetu od zajedničke pričuve ili Osiguranja?


Syrena

Preporučene objave

Dobra večer!

 

Trebao bi mi praktični savjet glede zajedničke pričuve i naplate štete.

Imam stan u potkrovlju starije zgrade, čiji krov svako malo počne puštati. Do sada su intervencije izvršene par puta, prvi puta prije 6 godina, drugi puta prije 15 dana nakon čega je tek nastao kaos.

Naime, radovi su izvršeni vrlo nestručno i polovično, tako da tek sada nastaju prave poplave u stanu.

Dnevni boravak je renoviran tek prije 3 mjeseca, stavljen je novi laminat, rađena nova struja, zidovi,namještaj, itd.

Koji je sada, od sve te vode, potpuno uništen.

 

Tvrtka koja je zadužena za upravljanje i održavanje zgrade, pere ruke od cijele priče, kažu da nije njihova krivica što nam je uništen stan od curenja vode sa krova, te da se šteta naplati od osiguranja.

 

Osiguranje tvrdi da je za odštetu odgovorna gore pomenuta tvrtka jer je zbog njihove nebrige i nestručnog izvođenja i nastala sva ta šteta.

 

Uglavnom, uz sve ove kiše, dnevni je kompletno uništen, voda i dalje curi, sad je već i hodnik načet, a obje tvrtke peru ruke od odgovornosti.

 

Pitanje je tko je odgovoran za nastalu štetu i kome da se obratim za odštetu?

 

Lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdra Syrena, imala sam problem jako sličan vašem nije da se u stanu moglo plivati,al skoro.

Po meni je odgovorna tvrtka za upravljanje koja je krov tako "dobro" sanirala da je,kako kažete, kroz 15 dana nastao kaos.Osiguravajuća kuća nema ništa s tim jer koliko znam kod osiguranja zgrada temeljem uredbe o održavanju zgrada ne radi se o osiguranju pojedinih stanova već o osiguranju zajedničkih dijelova zgrada( podrum,temelji, fasada..) i najčešće se osiguravaju od požara, eksplozija..

Ja bi se na vašem mjesto obratila Upravitelju da hitno sanira krov i nadoknadi štetu koja je nastala u vašem stanu jer ćete ga u protivnom tužiti. Znam da ćete naknadu štete u novcu teško dobrovoljno od Upravitelja izvući, al probajte možete se i pokušati dogovoriti na drugi način npr. da umjesto novčane naknade nećete plaćati pričuvu neko vrijeme u toj vrijednosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Marijeta!

 

Sa spomenutom tvrtkom već godinama imamo problema, a zaboravila sam spomenuti da garancija na izvedene radove krova traje još 2 godine ali sve skupa se svodi na opće muljanje i izbjegavanje odgovornosti.

 

Palo mi je na pamet fino im priprijetiti da ću cijeli slučaj dati u sve moguće medije jer ne znam više kako se s njima bosti.

Ostatak stanara u zgradi je već ogorčen jer većina novaca odlazi šatro na popravak krova a ne na ostale potrebne radove. Kao da je to moja krivica.

 

Htjela sam pitati, već kad imate iskustva, da li se u ovakvom slučaju, za nadoknadu štete, podiže isključivo privatna tužba?

 

Lijep pozdrav iz Pule!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da isključivo privatna tužba, al vjerujte mi probajte se s njima pokušati bilo kako nagoditi mimo suda da se to ne otegne bezpotrebnim razvlačenjem po sudu. Znači svakako prvo fino vidite što vam nude jer obično oni(bar u slučaju Upravitelja moje zgrade) popuste kad vide da ste uporni.To s medijima svakako zaprijetite ako ne bude išlo na fino.A to što se stanari sa prvih katova bune to je svugdi ista priča kao da krov nije njihov nisu svjesni da će prokapiti i onome ispod vas, kao i onome ispod njega ako se ne sanira jer voda je vrag.Samo vi hrabro, nedajte se :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

krov je zajednička dio zgrade kao hodnik,temelji,podrum itd.

pa prema tome trebao bi biti osiguran.

vodom iz zajednićkog dijela oštečen je vaš stan.

tražiti od upravitelja kopiju police osiguranja.

tužbom od osiguranja tražiti nadoknadu štete.

ako ne pristaju nagodbom.

a oni neka se naplate od izvođača

pošto je krov propustio vodu u garantnom roku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da niste možda u Rizzijevoj u Puli?

Ne znam da li ste upoznati sa slučajem, bilo u svim novinama i na TV. Neznam kraj priče u Rizzijevoj, ali suvlasnicima na zadnjem katu se isto desilo, pa su rekli da će tužiti upravitelja za neodržavanje, jer 6 godina se oglušivao na popravak krova. Gdje su stali sa tužbom neznam.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Syrena je napisao:

Ostatak stanara u zgradi je već ogorčen jer većina novaca odlazi šatro na popravak krova a ne na ostale potrebne radove. Kao da je to moja krivica.

 

 

Objasnite ostalim suvlasnicima da je krov zajednički dio zgrade, i da troškove popravka snosite svi zajedno.

 

Valjda nije potrebno da voda procuri do podruma da shvate da je to zajednički problem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija