Jump to content

rodiljna naknada


deki01

Preporučene objave

Zanima ne koja su moja prava tj. dali ja imam pravo na rodiljnu naknadu posto je situacija sljedeca:

Do sada sam bila na komplikacijama zbog trudnoce i primala sam naknadu sa H.Z.Z.O. međutim sad trebam otvoriti podiljni dopust i tu nastaju problemi!Kada je moj poslodavac saznao da sam trudna dobila sam otkaz i do sada bila na bolovanju(komplikacijama)i primala naknadu.Sada se moram prijavit na burzu rada pa me zanima dali imam pravo na rodiljnu naknadu s burze jer mi je poslodavac urucio izvanredni otkaz po njegovoj izjavi sam ja uzrokovala otkaz!

Ja sam poslodavca prijavila drzavnom inspektoratu i uskoro imamo prvu raspravu na sudu zbog utvrdivanja nezakonitog otkaza!Dakle s moje strane reagirala sam na vrijeme. Međutim sto sad? kako to da nemam nikakvo pravo na naknadu??Da li sam ja nesto krivo shvatila??Ne znam kako i sto da sad radim?Kako je moguce da nemogu ostvariti nikakvu rodiljnu naknadu?Trebala bi rodit za 40 dana a doslovno sam ostala bez kruha i za sebe i to malo stvorenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnik i nemoj me držati za riječ - ali uvjerena sam da imaš pravo na neku naknadu, ako ništa drugo onda barem 1663 kune porodiljne naknade mjesečno s biroa, jer i nezaposlene majke imaju pravo na naknadu. :namiguje: Ali me zanima jedna stvar - zar nisi dobila bar 15 dana otkaznog roka? Jer kako sam danas pročitala u Jutarnjem (članak o Bandićevom suradniku koji je dobio otkaz i za vrijeme otkaznog roka preuzeo ženin porodiljni) otkazni rok miruje za vrijeme porodiljnog :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne nikakav otkazni rok nisam odradila.A danas sam bila na zavodu za zaposljavanje gdje su me poslali da se obratim u pravnu sluzbu na H.Z.Z.O. jer bi kao " trebala po novom zakonu preko njih(hzzo-a) ostvariti nekakvu naknadu"?!Na hzzo-u vele da naknadu ostvarujem preko burze i tako u krug!! Otkaz je po zakonu nevažeci, cekam sud koji se moze otegnuti a mislim da hoce a do tada tko ziv tko mrtav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) prijaviti se u HZZO kao nezaposlena osoba (rok je 30 dana od dana prestanka radnog odnosa)

2) prijaviti se u evidenciju HZZZ

3) podnijeti zahtjev za ostvarivanje prava po isteku radnog odnosa na nadoknadu plaće za vrijeme bolovanja do 28 dana od dana očekivanog poroda (prilikom prijave kod HZZO)

4) podnijeti pismeni zahtjev za roditeljsku poštedu od rada kod HZZO (ilitiga rodiljni za nezaposlene osobe) te po toj osnovi ostvariti to pravo (1663,00 kn)

5) po pravomoćnom rješavanju pitanja prestanka radnog odnosa postupiti prema sudskoj odluci te tražiti i od poslodavca i od HZZO da isplate ono na što bi sukladno toj odluci imala pravo i ta se sukladno tome i ponovno uredi tvoj status (povrat u prijašnje stanje)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija