Jump to content

financijska sredstva koja su skrivena na ostavinskoj


cika

Preporučene objave

Kao prvo pozdrav i molim savjet!

Prije par dana bio sam na ostavinskoj raspravi nakon smrti svoga djeda. Djed je imao dvije kćeri i dva sina od kojeg je jedan od njih moj otac i koji je poginuo i na raspravu smo pozvani sestra i ja. Ja sam pribavo izvatke iz katastra i tome slično u vezi nekretnine i zemljišta koje je deda posjedovao. Svog dijela su se tetke i moja sestra odrekle u korist mene i strica i u vezi toga nije bilo nikakvih problema,ALI, ALI, sudac je pitao za pokretnine i financijska sredstva na što su moje tetke izjavile da ne posjeduje ništa-NIJE ISTINA. Deda je radio 40 god u Austriji i znam da je imao ušteđevinu i visoku mirovinu. Na pitanje kako ću ja znati da nema financijskih sredstava iza pok. djeda kako su izjavile tetke, sudac se nasmijao i rekao "a kako da ja znam ako vi ne znate"? Ne znam kojim putem i kako da saznam i šta da radim u vezi financijskih sredstava na koja imam zakonsko pravo? Osjećam se pokradeno i prevareno od strane tetke koja je i sama radila 27 god u sudu? Postoji li mogućnost žalbe na riješenje koje trebam dobiti nakon ostavinske na neregularnosti u postupku radi neadekvatnog utvrđivanja ostavštine?!??

P.S. tetka je imala punomoć na račun pokojnog djeda.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako znate u kojoj banci je djed imao račun, sud može tražiti od banke podatke o računu/ima koje je pokojnik kod njih imao. Ali to ste trebali tražiti na raspravi, a ako niste i ako rješenje još nije doneseno, hitno dopis sudu/bilježniku u tom smislu.

 

Ako je rješenje doneseno, nisam siguran da će vam žalba proći, mogu vas uputiti na postupak raspoređivanja naknadno pronađene imovine.

 

Međutim, ne možete taj postupak pokrenuti bez dokaza da ta imovina postoji, barem nekim izvoda iz banke ili slično. Ako toga nemate, možda možete u parnicu.

 

Ali sve to ima smisla ako je na računu bilo novca u trenutku smrti. Sve što je podignuto ranije ne ulazi u ostavinu. Tj. gotovina bi trebala ući u ostavinu, ali je nedokazivo da postoji i kome je pripadala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rješenje nije donešeno još a ja znam u kojoj je banci bio otvoren račun i znam da je tetka podigla novac poslije djedove smrti i znam da je sjela mirovina iza njegove smrti i da je uplaćen novac za troškove sahrane od strane austrije. KAKO sve to pokrenuti, jer se radi o principu a ne o novcu iako mi trebaju novci jer sam još student. Molim savjet.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam što je bilo na ročištu ostavinske rasprave i da li se postupak smatra završenim.

 

Uputite hitno dopis sudu odnosno bilježniku u kojem ćete tražiti da se službenim dopisom od banke zatraže podaci o ostaviteljevom računu i sredstvima na njima, i to što uvjerljivije obrazložite svim saznanjima koje imate.

 

Budući da se radilo o sredstvima iz inozemstva, mislim da se podaci mogu tražiti i od HNB, a podatke o uplatama možda možete tražiti i od austrijskog osiguranja. U svakom slučaju morat ćete dokazati pravni interes, tj. da ste nasljednik. Budući da se radi o isplatama iz Austrije, nema šanse da se to može zatajiti.

 

Ako se radi o znatnijim sredstvima, angažirajte odvjetnika.

 

 

Ako Vas odbiju zato što je postupak završen, onda još možete pokušati žalbom, zahtjevom za raspoređivanje naknadno pronađene imovine ili tužbom. Ali pričekajte prvo rezultat ovoga.

 

Svjesno i namjerno zatajivanje ove imovine može se smatrati i kaznenim djelom zbog protupravnog stjecanja imovinske koristi, pa napomenite u tom smislu tetkama da bi bilo bolje da dostave podatke o računu, nego da posegnete za takvom ružnom mjerom.

 

Ako ne bude išlo drugačije, prijavite ih Općinskom državnom odvjetništvu, takvo nedjelo je očigledno lako dokazati (što ne znači da će u DO to stvarno i učiniti - ali to je drugi problem).

 

Pripremite se da bi moglo potrajati i da ćete morati biti uporni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sudac je meni rekao da se ovdje raspravljalo o nepokretninama, a da mogu podnijeti zahtjev za ostavinsku raspravu u vezi pokretnina i financija ili pak za naknadno pronađenu ostavinu, dok nism još dobio rješenje od oveg postupka.

Napominjem da su se tetke i moja sestra odrekle svoga dijela na ovom prvom postupku i da je jedna od tetaka imala štednu knjižicu od pokojnog djeda koju nije htjela pokazati. Zanima me jel vrijedi njihov potpis u vezi odricanja i u vezi ovih "nestalih" novčanih sredstava?

Mirovina i ušteđevina su išle preko Reiffeisen banke.

Hvala na savjetima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali bih je mogao otići u poslovnicu banke i predstaviti se kao unuk pokojnog i pitati za njegova novčana sredstva ili moram to riješiti službeno preko suda.

Jel bih mogao reći da štednu knjišžicu nismo mogli naći, a da predpostavljam da je djed imao novce na računu, pa da trebam podatke za ostavinsku raspravu radi utvrđivana nasljedstva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li sam to dobro shvatio da je jedna tetka imala štednu knjižicu na raspravi, ali je nije htjela pokazati !??

 

Ako je tako, onda je sudac pogriješio ako to barem u zapisnik nije unio, a gđa. tetka ima sve uvjete za kaznenu prijavu. Onda joj lijepo objasnite što slijedi i dajte joj 3 dana da se sabere i dostavi knjižicu sudu, ili slijedi prijava.

 

U banci vam ne bi smjeli dati podatke na takav način kakav opisujete, mora postojati zahtjev suda.

 

Odricanje vrijedi za ono što je bilo navedeno kao ostavina u trenutku odricanja. Za sve kasnije pronađeno trebaju nove izjave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da dobro ste shvatili tetka je imala štednu knjižicu na rasprvi ali je nije pokazala, sudac je pitao a ona je rekla da je novac podignut prije smrti djeda u što sam ja uvjeren da nije istina, pa je potom rekla da će mi je pokazati kod njezine kuće što nije učinila. UVJERE SAM DA JE POKUPILA NOVCE POSLIJE SMRTI DJEDA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Saldo na štednoj knjižici, za razliku od tekućeg računa, ne može biti 0. Osim toga, rekli ste i da je isplaćen iznos za pokop nakon smrti ostavitelja.

 

Dakle, sasvim formalno, ako su na toj knjižici i 2 eura, oni su predmet nasljeđivanja pa je sudac pogriješio ako nije tu knjižicu napomenuo u zapisniku (ako nije, što nije jasno iz Vaših izjava).

 

Dakle, odmah sutra dopis sudu sa svime što ste ovdje napisali (ne zaboravite navesti broj predmeta), izjavom da polaćete pravo nasljeđivanja na sredstva s te knjižice kao i gotovinom koje je pokojnik bio vlasnik, i zahtjevom da sud zatraži da se knjižica dostavi u spis i od banke zatraži podatke o računima pokojnika sa stanjem u trenutku smrti i svim transakcijama prije i poslije toga. Porazgovarati s gospođom tetkom i najaviti joj što će se desiti, i ako ne preda sudu knjižicu u roku odmah, u četvrtak pismena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu.

 

Također dopis banci, sa smrtnim listom, u kojem ih obavještavate da punomoćnik više ne može niti je smio raspolagati s knjižicom, budući da je opunomoćitelj umro. Svako raspolaganje opunomoćenika sredstvima s knjižice nakon smrti opunomoćitelja je nezakonito, jer takva punomoć prestaje s danom smrti, ne nasljeđuje se.

 

Zatvaranje knjižice do kojega mora doći također košta, što je - opet sasvim formalno, ali dovoljno da se stvar istjera - dug koji se isto nasljeđuje - dakle i zbog te formalnosti mora se odrediti tko nasljeđuje knjižicu i sredstva na njoj.

 

Činjenica da je tetka pokazala knjižicu, ali je nije dala na uvid pokazuje da je sve vrlo dobro i temeljito promislila. Naime, ne može ju se optužiti da je zatajila, a istovremeno to jest učinila (propustom suda). Ne dajte da vas to zbuni.

 

U krajnjoj liniji, ako su sredstva i podignuta prije smrti, pitanje je gdje je gotovina. Ako opunomoćenik podigne sredstva s knjižice, to još ne znaći samo po sebi da je novac njegov.

 

Vaše tetke očito smatraju da imaju posla s neiskusnim balavcem kojega će lako izmanipulirati. Ako ikako možete, angažirajte odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pozdrav svima. Imam vrlo slican problem u ostavinskom postupku koji je u tijeku, pa koristim topic ako nije problem.

Sunasljednik ima odvjetnika i zajedno jednako izbjegavaju dati konkretne podatke o racunima ostavitelja kao i predociti ih kao predmet ostavine. JB to ne smeta, a ja ne bih zeljela dati nasljednicku izjavu dok se tocno ne utvrdi sastav ostavine tj. svi bankovni racuni i dionice (dio ih je isto u inozemstvu).

Sunasljednik je jos prosle godine obecao donijeti podatke na raspravu, od toga nista, cak za jedan racun tvrdi da ne postoji - a ostavitelju je u inozemstvu na taj racun stizala mirovina?!? Kamo je mogao nestati taj racun ako ga sunasljednik - kao skrbnik - nije nekada zatvorio - o cemu pak u Izvjestajima za CZSS nema nikakvog traga?!?

JB zeli nasljednicku izjavu (ili nas vjerojatno poslati u parnicu), a ja bih sporazumni dogovor ali na cistim racunima sa stanjem u trenutku smrti ostavitelja, a ne pet mjeseci kasnije - kao sto je sunasljednik preko svog odvjetnika dostavio na ostavinsku raspravu.

Do sada su rasprave odgadjane, al meni treba jos vremena dok se to sve ne otkrije.

Imam li stoga pravo ne dati nasljednicku izjavu (a da ne ispadne da se zbog toga automatski prihvacam svog dijela konstatirane ostavine) zbog indicija nepotpunog sastava ostavine trazeci dopisom pri tom od JB da se najprije utvrdi koliko je tocno ostavitelj imao racuna u raznim bankama (znam imena banaka) i stanje na njima u casu preminuca?

Sunasljednik je bio skrbnik, imam dokaz da je posudjivao novce od ostavitelja, no predmet je u CZSS zatvoren i arhiviran bez zadnjeg izvjestaja pa se ne zna jesu li posudjeni novci vraceni ni kako je njima raspolagao vise od 8 mjeseci. Poslala sam nadleznom Ministarstvu zahtjev za inspekcijom ostaviteljevog predmeta skrbnistva, pa ne znam imam li pravo traziti da se ostavinska rasprava odgodi dok se taj predmet ne razjasni, obzirom da mi se cini da bez pomoci JB zapravo gubim mogucnost ikada kasnije saznati sto se dogodilo s "nestalim racunom" u inozemstvu (ukoliko ga ni inspekcija Ministarstva "ne nadje")?

 

Zahvaljujem vam na strpljenju i savjetima. Kad se toga rijesim, dodjem u vas caffé i castim da proslavimo. Jedva cekam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro. Napisat cu dakle JB zahtjev da zatrazi sluzbeno podatke od svih banaka kako na ime ostavitelja tako i na ime ostaviteljevog skrbnika koji je bio opunomocen pa je zbog toga imao tzv "skrbnicki racun" na svoje ime ali sa ostaviteljevim sredstvima, zar ne? Mogu od JB traziti da zatrazi i izlistaj prometa sa stanjem prije i poslije smrti, kao sto to predlaze Kronicna Stranka? Jer kako cu inace doznati da li postoje elementi kaznenog prekrsaja kad nemam nacina saznati da li su sredstva podizana poslije smrti ostavitelja?

 

Mogu li iskoristiti prigodu i zatraziti od JB da isto tako zatrazi sve postojece Izvjestaje iz CSZZ? To bi CSZZ trebao dostaviti iako je predmet arhiviran?

I dok to istrazivanje traje tj. dok se sve tocno ne utvrdi, nema potrebe sazivati ostavinsku raspravu?

Puno hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija