Jump to content

Pravda je spora i nepravedna- savjeti dobrodosli


Klupe

Preporučene objave

Da ne trazite moje postove od ranije, sitacija je slijedeca:

 

Prije vise od godinu dana supruga i ja se odlucujemo rastati. Sporazumni smo u tome da dijete (sada 3 godine stara djevojcica) ostane zivjeti samnom i da supruga ima neogranicene susrete. Supruga odlazi i to mjesec dana funkcionira super. Nakon mjesec dana supruga uzima malu na vikend, gasi mobitel i u CZSS prijavljuje da dijete zivi s njom. Meni prijeci susrete i kontakte.

Nekako se smiruje nakon 10tak dana i pocinjemo ritmom da je mala tjedan kod mene, tjedan kod nje. I to funkcionira do jeseni prosle godine kada je opet uzima i vise od 2 tjedna prijeci susrete i druzenja. U medjuvremenu saznajem da je na internetu objavila obnazene fotografije naseg djeteta s lascivnim komentairma nepoznatih i stranih muskaraca (arapi & co), prijeti mi da ce je otpeljati u inozemstvo (imam sms poruke). Na zamolbe da ukloni slike odgovara "ona je moje dijete, ja sam je rodila, ja mogu s njom sto hocu". Prijavljujem je CZSS, ODO i Policiji. Na inzistiranje CZSS predaje mi malu, zbog sigurnosti joj ne dopustam da je odvede ali joj omogucavam susrete u mom domu. To pravo koristi..

Dolazi na jedan takav susret, napada mene, uzima malu, baca je prema kaucu, mala pada, lomi kljucnu kost. Dolazi policija, odvodi je nakon saslusanja u pansion prekrsajnog suda na nocenje. Podignuta je kaznena prijava protiv nje za nanosenje teske tjelesne ozljede i grubo zanemarivanje djeteta. Od tog dogadjaja pocetkom 11 mjeseca se ne javlja te dolazi poziv CZSS na susrete i druzenja. Inzistiram (nastavno na sve dogadjaje) da susreti budu pod nadzorom i u CZSS. Djelatnice centra me ismijavaju govoreci da sto ja mislim da ce joj ona sto napraviti?!? Ugovaramo sastanak te dovodim malu. Suprotno dogovoru, pustaju je samu s malom. Nakon sastanka (koje dijelatnice centra opisuju emotivnim, toplim...- zanimljivo, a nisu ga vidjeli) mala muca, piski po sebi...

Odlazim s malom u Suvag, Polikliniku..

 

Prva rasprava na sudu kojem prinosim prijedlog za privremenu mjeru, sve do u detalje objasnjavam.. Slijedeca rasprava se zakazuje za 3. mjesec

 

Prekrsajni sud donosi nepravomocnu presudu 40 dana zatvora, uvjetno na godinu dana, ulozila je zalbu, doslo je na visoki sud, predmet se rjesava.

Dobivam poziv na zupanijski sud vezano za nanosenje tto i grubog zanemarivanja djeteta. Dajem svoj iskaz. Predmet je vracen na ODO da donese odluku oce li ili ne podici optuzni prijedlog.

 

 

CZSS zanemaruje svu dokumentaciju (cak i od centra koji je bio nadlezan prvih 6-7 mjeseci postupka, ne obradjuje je i cak se ne osvrce na moje navode, donosi misljenje da dijete treba zivjeti s majkom.

 

Dolazi rasprava na sudu za brakorazvod! (druga)

 

Sutkinja nas detaljno ispituje o svim okolnostima, upozoravamo je na rad centara, iskazujemo saznanja o prekrsajnim i kaznenim djelima. Iskaze dajemo veoma opsezno (osobno, preko 4 sata) Njen odvjetnik ne prinosi sudu ni jedan argument koji pobija moje tvrdnje i dokumentaciju vec barata rijecima "to je laz", "to je falsifikat..."

 

DANAS:

 

sutkinja donosi rjesenje o privremenoj mjeri da se dijete privremeno dodijeli majci!?!?!?!?!?! a meni odredjuje susrete i druzenja. Obrazlozenje ce donijeti za kojih 2 tjedna, bas me zanima kako ce obrazloziti! Zanimljivo, njen odvjetnik donosi prijedlog da se alimentacija koju je prvobitno rekao da bude 1500 kn poveća na 3000 kn!!!!!! Nesto mi smrdi da je presudu "imao u dzepu"

 

E sada ukratko:

 

ja (otac)

- nekaznjavan

- zaposlen

- zivim u unajmljenom stanu vec godinu i pol

- brinem i skrbim za dijete neprekinuto pola godine, a zapravo cijelog zivota djeteta

 

majka

- napustila dijete

- manipulirala centrom

- nanijela djetetu teske tjelesne ozljede (lom kljucne kosti)

- nepravomocno osudjena na 40 dana zatvora, uvjetno na godinu

- preko 5 mjeseci nicime ne doprinosi za zivot djeteta

- objavljivala obnazene slike djeteta na internetu i dopustala komentare nepoznatih muskaraca

 

 

Eto, pomozite mi kako krenuti dalje.. sto je pravi put. Imam odvjetnike ali da cujem drugo misljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

užas, nažalost kod nas je još uvijek i problem to, da se majka smatra majkom...

suprostavite se zakonu../ ako škodi dijetetu, neko vrijeme ne dajte dijete.

/ znam kako to zvuči, ali niko ne može zaštiti svoje dijete sem vas/

 

iz vlastitog iskusta govorim, ( izjavom na sudu,u tom momentu sam se suprostavila svima/ gdje je tek tada sutkinja uvažila, da otac ide psihologu )

teške su to bitke,

ali tražite psihijatrisko vještačenje majke, u međuvremenu dobijate na vremenu,da zaštite dijete.

 

I isto tako, uložite prigovor i tražite promjenu časne sutkinje/suca.

 

Potražite pomoć dječje pravobraniteljice sa svim tim dokazima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pahuljicazg je napisao:

zbog čega se mijenjao nadležni Centar?

 

Zamaraš se pogrešnim temama.

 

 

Dva su pitanja bitna u ovom slučaju:

 

1. Koja je procedura da se ova sramotna sudska odluka pod hitno poništi, da se zaštiti dijete?

 

2. Koja je procedura da se ta sutkinja smijeni zbog takve sramotne odluke?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predlažem obratiti se pismeno na sljedeće adrese:

 

Ministarstvo pravosuđa

Uprava za organizacijsko kadrovske poslove

Dežmanova 10, Zagreb

 

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi

Državna tajnica za soc. skrb, Dorica Nikolić

Ksaver 200, Zagreb

 

Ured Predsjednika RH

Odjel za predstavke, pritužbe i pomilovanja

Pantovčak 241 a, Zagreb

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Klupe, divim vam se na razboritosti kojom ste u stanju opisivati tu uzasnu nepravdu i ugrozavanje sigurnosti vase djevojcice uprkos svim vasim naporima da je zastitite.

Niti jedno dijete nigdje na svijetu ne bi smjelo biti osudjeno na cekanje dok ne stigne pravda.

Ja bih pricu dala u novine, kad se digne prasina i javno ukaze na odgovorne i prisutnu nebrigu i neodgovornost, nesto ce se puno brze pomaknuti. Ne mozemo takve birokratske grozote i samovolje trpati pod tepih ili ostavljati u rukama odvjetnika i socijalnih radnica jer oni dokazuju da nisu ni dovoljno strucni ni objektivni kao ni zainteresirani problem rijesiti, iako se radi se o zivotu i pravima malog nezasticenog djeteta, prestrasno. Stoga, s djecjom pravobraniteljicom ili sami, ali Ministru na vrata ravno s novinarima, pa neka javno kaze sto misli o lomljenju kostiju djeci i djecjoj pornografiji na internetu te Centrima za socijalnu skrb koji to ne samo ne sprijecavaju nego izgleda i podrzavaju!!!

Drzim vam palceve da se sto prije s njima razjasnite i da pravda bude brza i pravedna.

Vjerujte svom roditeljskom porivu, djelujte u skladu s njim i borite se. Hrabri pozdrav. :fajter:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ta sutkinja nije imala niti najbezznačajniji argument da donese takvu odluku!

 

Argumenti su joj bili ili ekstremno seksistički stav, ili mito.

 

Znam da ne bi trebao ovako nešto napisati, ali ovo je ekstreman slučaj!

 

 

I kako će Šimonović i Drobnjak pravdati ovu sramotu, ako dođe do europskih pregovarača?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U svemu ovome što vam predstoji sada, ne propustite se žaliti na privremeno rješenje (iako vjerojatno stoji da žalba ne odgađa ovrhu), argumenata kojima želite da se zaštiti djetetov bolji interes imate, kao i za sumnju da je ovo bio po dijete kvalitetniji izbor ( i "zamagljivanje" od strane czss-a, ignoriranje kaznene i ishoda itd) makar i privremeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pahuljicazg je napisao:

 

 

zbog čega se mijenjao nadležni Centar?

 

Centar se mijenjao jer je majka, kako sam napisao, nakon sto je uzela malu na vikend i onda otisla prijaviti centru da zivi s njom otisla u centar gdje je ona imala prijavljeno prebivaliste. Naknadno, kada su nakon "cak" 6-7 mjeseci u Centru utvrdili da dijete zivi samnom, promijenili nadleznost na drugi centar. U tom drugom centru je krenuo kriminal. Eto primjera, prve rijeci koje su mi uputili, s vrata je, "otkud vama pravo da majci uskracujete susrete s djetetom?" Na to ja odgovaram da majka od pocetka 11. mjeseca nije na nikakav nacin pokusala stupiti samnom u kontakt (sto majka objasnjava da se nije javljala da joj se nece prisiti nove kaznene prijave..) te da zbog sanacija posljedica tog susreta pocetkom 11. mjeseca traje kod psihologa i sl te da susreti majke i djeteta po njihovoj preporuci (koju takodjer imam pisanu) nisu preporucljivi, pogotovo ne samostalni (bez nadzora)..

 

I da, odluka ne odgadja ovrhu, iako sutkinja nije presudu sastavila nego je dala rjesenje, a presudu ce procitati za kojih dva tjedna. dakle, imam toliko vremena da napravim sve sto mogu jer je poslije skakljivo. Ako ulozim zalbu na njenu presudu, rjesi se u zakonskom roku od 30 dana i pod pretpostavkom da drugostupanjski sud donese rjesenje da se presuda ukida, onda majka moze (sto ce sigurno i napraviti) totalno uskratiti susrete jer se ukidanjem prvostupanjske presude otvaraju "nova lovista u mutnom" gdje nas dvoje imamo ponovno jednaka prava da dijete bude s jednim ili s drugim, a kako znamo, posjedovanje je vise od pola vlasnistva... I s time onda, sto moze potrajati opet dugo, dobiti ce jos na vremenu i onda ce objasnjenje biti da nema smisla dijete odvajati od majke kad se vec naviklo...

 

2 probaj, da, u ovoj odluci CZSS ima elemenata iz clanka 337 i 339 kaznenog zakona cije cu pravo na prijavu iskorisiti. Naime, centar se nije, a sve da zastiti svoju odluku referirao na clanke zakona koji se ticu mene:

 

obiteljski zakon cl 114 stavak 1 i 2 (pod 1 i 7) te stavak 3 koji ih obvezuje postupiti po gore navedenim stavcima.

te clanak 108 o.z. (2) sto oni nisu napravili

 

Time osim sto su nesavjesno radili u sluzbi, zlouporabili su polozaj kako bi postigli neimovinsku korist protivnoj strani kojoj su zanemarivsi gore navedene clanke (i dr) omogucili donosenje svog misljenja da je ona osoba s kojom bi dijete trebalo zivjeti.

 

 

Sada moja pitanja :-)

 

1. Sto, ako zalba ne moze, moze legalno odgoditi ovrhu?

2. Postoje li elementi i zakonska mogucnost uopce da se ukine ova presuda, odnosno cijeli postupak temeljem zanemarivanja niza clanaka zakona od strane CZSS i suda, a svih na zastitu dobrobiti djeteta.

 

eto ljudi, pomozite svojim savjetima cak i mimo mojih pitanja, moze i na PM ako mislite da nisu za javnu objavu, iza ovih postova su jedan mladi (31) otac koji je svoj zivot totalno podredio sreci i uspjehu svoga djetesca, koji se bori s vjetrenjacama ocite korupcije ili seksizma.. Postavljam si pitanje, ako ja kao otac cija supruga ima elemente da zavrsi u zatvoru i to sve zbog nasilja i drugih oblika kriminalnih djela prema svom djetetu, kakve su onda sanse da u sporu dvoje jednakih, normalnih, roditelja, da muskarac bude taj s kime ce dijete zivjeti- sanse su zapravo nikakve!!! Gdje je tu onda ravnopravnost majke i oca u obiteljskom zakonu???? Samo na papiru, cini mi se!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Do sada se pokazalo ucinkovitim drugim roditeljima cije je dijete bilo u situacijama krsenja djetetovih osnovnih prava:

 

a/- mailom pravobraniteljici za djecu - Dorica Nikolic (oni su u stanju brzo reagirati).

b/- Hrvatski Helsinski Odbor.

 

Medija sto se tice - oprezno - jer postoji opasnost da dijete bude kasnije obiljezeno.

 

Nastojte pod svaku cijenu izaci iz sporednih, nebitnih dijelova spora kojeg imate s majkom - sve strucne sluzbe pozivajte da se bave zastitom prava djeteta.

 

Odvedite dijete psihologu, po mogucnosti sudskom vjestaku, nije bitno da je vjestak, ali je bitno da pocne raditi

s djetetom i da vam nakon nakon nekoliko susreta s djetetom izda misljenje o djetetovom stanju.To ce vam misljenje biti osnova za urgiranje i ponistavanje bapskih prica iz Czss.

Po mogucnosti nadjite jos jednog psihijatra ili psihologa koji ce pregledati dijete, dati mu testove, ocijeniti u kakvom se stanju nalazi, i izdati misljenje.

 

(Poslije bi bilo bi dobro da se pozove majku na razgovor u interesu djeteta.)

 

Vazno je da reagirate sto prije i hijerarhijski sto vise.

Smatram da se pod hitno trebate obratiti i Ministarstvu pravosudja. Oni pazljivo prate rad sudaca, ne samo rad sudova.

Skrenite im paznju na opsanost u kojoj se dijete nalazi.

Navedite samo cinjenice i opasnost koja vreba iz potencijalnog pravnog zrakopraznog prostora.

Ne ulazite u socioloske i antropoloske razloge zasto je u RH majka bolji roditelj iako je ostajanje u njenoj blizini opasno po zivot djeteta.

 

Alarmirati sve direktno i indirektno povezane s radom Czss o grubim propustima u njihovom radu.

 

Strogo pazite na interes djeteta, kanite se bilo kakvih nagodbi koje bi mogle dodatno ugroziti dijete.

 

Imate li dokaze o tome da su djettove slike bile na internetu i da su se javljali nekakvi "muskarci"? I da ste vi nju jos za to morali i moliti i diskutirati, da to makne? I da se jos usudila prokomentirati da ju je ona rodila pa da s njom moze sto hoce!!!

 

Da je Czss htio pokazati da je neutralan, mogao je predloziti da se dijete smjesti u neku udomiteljsku obitelj, privremeno, ako su sumnjali da je sukob izmedju roditelja toliko bitan.

 

Cujte,na kraju, moram reci, ima jedna cudna stvar: kako je moguce da u vezi ovoga niste otisli u drzavno odvjetnistvo? Zasto vas vas odvjetnik nije uputio da odete u policiju u odjel gdje su ljudi strucni i specijalizirani u radu s pedofilijom na internetu? Ne govorimo o obicnim policajcima (makar bi i oni trebali znati reagirati kad se radi o ovakovim odstupanjima od normale).

Pa nisu ljudi u hrvatskoj policiji, strucni za pracnje ciber-kriminala, pikzibneri koji ce ici pitati za misljenje one trube u Czss!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Persevera je napisao:

Do sada se pokazalo ucinkovitim drugim roditeljima cije je dijete bilo u situacijama krsenja djetetovih osnovnih prava:

 

a/- mailom pravobraniteljici za djecu - Dorica Nikolic (oni su u stanju brzo reagirati).

b/- Hrvatski Helsinski Odbor.

 

Medija sto se tice - oprezno - jer postoji opasnost da dijete bude kasnije obiljezeno.

 

Nastojte pod svaku cijenu izaci iz sporednih, nebitnih dijelova spora kojeg imate s majkom - sve strucne sluzbe pozivajte da se bave zastitom prava djeteta.

 

JA SE UOPCE NE BAVIM SPOREDNIM STVARIMA U ODNOSU S MAJKOM. KOD MENE JE SVE TRANSPARENTNO

 

Odvedite dijete psihologu, po mogucnosti sudskom vjestaku, nije bitno da je vjestak, ali je bitno da pocne raditi

s djetetom i da vam nakon nakon nekoliko susreta s djetetom izda misljenje o djetetovom stanju.To ce vam misljenje biti osnova za urgiranje i ponistavanje bapskih prica iz Czss.

Po mogucnosti nadjite jos jednog psihijatra ili psihologa koji ce pregledati dijete, dati mu testove, ocijeniti u kakvom se stanju nalazi, i izdati misljenje.

 

MALA JE SUPER,A I JOS JE PRE MALA ZA BILO KAKVE EKSTENZIVNE PSIHOLOGIJSKE TESTOVE. JA JE NE NAPUMPAVAM PROTIV MAME, NE GOVORIM JOJ LOSE STVARI O NJOJ, UBLAZAVAM TRAUME

 

(Poslije bi bilo bi dobro da se pozove majku na razgovor u interesu djeteta.)

 

Vazno je da reagirate sto prije i hijerarhijski sto vise.

Smatram da se pod hitno trebate obratiti i Ministarstvu pravosudja. Oni pazljivo prate rad sudaca, ne samo rad sudova.

Skrenite im paznju na opsanost u kojoj se dijete nalazi.

Navedite samo cinjenice i opasnost koja vreba iz potencijalnog pravnog zrakopraznog prostora.

Ne ulazite u socioloske i antropoloske razloge zasto je u RH majka bolji roditelj iako je ostajanje u njenoj blizini opasno po zivot djeteta.

 

NE, TIME SE NE BAVIM, TO JE IPAK JAKO TESKO DOKAZIVO I ZAPRAVO U MOM SPORU NEVAZNO

 

Alarmirati sve direktno i indirektno povezane s radom Czss o grubim propustima u njihovom radu.

 

Strogo pazite na interes djeteta, kanite se bilo kakvih nagodbi koje bi mogle dodatno ugroziti dijete.

 

NE PADA MI NA PAMET :-)

 

Imate li dokaze o tome da su djettove slike bile na internetu i da su se javljali nekakvi "muskarci"? I da ste vi nju jos za to morali i moliti i diskutirati, da to makne? I da se jos usudila prokomentirati da ju je ona rodila pa da s njom moze sto hoce!!!

 

IMAM, NAPRAVIO SAM BACKUP SVEGA, SCREENSHOTOVE, IMAM SMS KOJIME PRIJETI DA CE JE OTPELJATI I DA MOZE RADITI S NJOM STO HOCE

 

Da je Czss htio pokazati da je neutralan, mogao je predloziti da se dijete smjesti u neku udomiteljsku obitelj, privremeno, ako su sumnjali da je sukob izmedju roditelja toliko bitan.

 

Cujte,na kraju, moram reci, ima jedna cudna stvar: kako je moguce da u vezi ovoga niste otisli u drzavno odvjetnistvo? Zasto vas vas odvjetnik nije uputio da odete u policiju u odjel gdje su ljudi strucni i specijalizirani u radu s pedofilijom na internetu? Ne govorimo o obicnim policajcima (makar bi i oni trebali znati reagirati kad se radi o ovakovim odstupanjima od normale).

 

BIO SAM I U POLICIJI I U ODO NAPRAVIO PRIJAVU. PRIJAVIO SAM SVE, NARAVNO, JOS U 10TOM MJESECU PROSLE GODINE. NASTAVNO SAM BIO PRIJE NEKOLIKO TJEDANA PONOVNO SASLUSAN NA NOVE OKOLNOSTI (U POLICIJI). A PAZITE BEZOBRAZLUKA, NJEN ODVJETNIK JE NA PROSLOJ RASPRAVI IZJAVIO DA ON IZ POUZDANIH IZVORA ZNA DA JE TO ODBACENO, A POLICIJA MI TU VECER DOSTAVI POZIV ZA DAN POSLIJE DA DODJEM NA SASLUSANJE... I DANAS SUDU PRINESEMO TAJ POZIV I SUTKINJA NE ODREAGIRA NI NAJMANJE...A LAGAO JE NJU, SUD, CZSS..

 

Pa nisu ljudi u hrvatskoj policiji strucni za pracnje ciber-kriminala pikzibneri koji cu ici pitati za misljenje one trube u Czss!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Felixx je napisao:

/Mislim da će ovaj slučaj ionako završiti u medijima./

 

Upravo stoga je potrebno strogo postaviti granice medijima, da bi se izbjeglo kasnije prepricavanje i ometanje djeteta, koje ce - ako ga se pusti na miru - samo najbolje sve posloziti.

 

 

Inace malo pojasnjenje glede misljenja psihologa: Nije ideja voditi dijete na psihoterapiju samo da bi se djetetu pomoglo, nego da bi se dobilo papir od strucnjaka koji je dijete vidio nekoliko puta pa moze nesto o njemu meritorno reci. I onda taj papir ima tezinu u spisu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dijete je jos malo, samo 3 godine i mislim da ce biti odvojeno od medija i utjecaja medija, ako i kada dodje do toga.

 

Sto se tice psihologa, imam ja puno papira od njih koje je sud (a pogotovo czss) zanemario. Jedan od njih govori da smo se oboje (jos prije njenog odlaska iz zajednickog doma) obratili zbog problema u komunikaciji izmedju male i mame. To je dakle papir koji nisam ja negdje izvukao manipulacijom vec je to papir u kojem se jasno iskazuje misljenje majke da imam probleme u komunikaciji s malom i po tom pitanju treba pomoc. Ima jos i papira koji psihologa, najvise onih nakon traumaticnog dogadjaja kada je majka napravila napad..

 

 

Ali, ajmo konkretno:

 

Koji legalni razlozi mogu biti da se odgodi ovrha (jer zalba ne odgadja)?

 

Moze li se ponistiti odluka suda ili cijelo sudjenje temeljem svih ovih nepravilnosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Persevera je napisao:

Upravo stoga je potrebno strogo postaviti granice medijima, da bi se izbjeglo kasnije prepricavanje i ometanje djeteta, koje ce - ako ga se pusti na miru - samo najbolje sve posloziti.

 

Uopće nije sporno da dijete treba zaštititi od 'obilježavanja', ali mi se čini da dijete u ovom slučaju prvenstveno treba zaštititi od majke zlostavljačice!

 

Kao i svako drugo dijete, bez obzira tko ga zlostavlja!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetima svima. Uglavnom se rukovodim savjetima datim na forumu koji se podudaradju savjetima mojih odvjetnika. Krenuo sam u sveobuhvatno izvjescivanje svih nadleznih institucija koje se bave pravima djeteta, koje rukovode o pravdi i pravednost. Tokom iduceg tjedna biti ce svi kontaktirani pa cu onda objaviti kompletan popis, imenik, kome sam/smo se sve obratili.

 

 

Za sada me najvise zanima ako netko ima iskustva, prakticnog, o pokretanju, trajanju postupka, mogucnosti zalbe na ovrhu, odgode ovrhe i nedajboze provedbi ovrhe od strane moje supruge. Jer, kako sam spomenuo, u rjesenju kaze, zalba ne odgadja ovrhu, ali ako postoji zalba na ovrhu koja bi je odgodila ili ukinula, to bi bilo odlicno.

Kakav je postupak tj. da li argumenti poput ugorzavanja sigurnoti djeteta mogu dovesti do odgode ili obustave?

 

 

Nadam se da shvacate, pokusati cu odgoditi izvrsenje te privremene mjere koliko god mogu (u zakonskim okvirima) jer me strah za dijete, a i za mogucnost da je dugo, dugo necu vidjeti jer jednom kada joj dodje u posjed, sa namjernom i stavovima kojima barata, sa odlukom suda koju ima i opcenito stavom zajednice u kojoj zivimo stvari ce samo krenuti na losije. Dobijem li na vremenu, kada dobijem obrazlozenje i presudu (ubrzo), mogu se zaliti na konkretne argumente suda o odluci koju su donijeli, uloziti zalbu na privremenu mjeru i zatraziti donosenje nove, za dijete povoljnije. Do tada cu imati jos novih argumenata da se ospori odluka suda.

 

Hvala jos jednom svima :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bovu je napisao:

ako si vidio sliku malecke na internetskoj stranici

piši dopis pravobraniteljici za djecu i navedi stranicu.

kod žalbe na presudu navedi i internetsku stranicu.

trebao si i centar upozoriti na internetsku stranicu.

 

ali ako skineš snimku možda bi mogao biti optužen kao pedofil.

 

O svemu sam obavijestio Policiju i ODO, a naravno i CZSS, Sud te ostale nadlezne institucije jos prosle godine.

 

Slike sam vidio, skinuo, pohranio na medij, isprintao i proslijedio iskljucivo Policiji i ODO. Misljenja sam da ne podlijezem sankcijama jer sam sve napravio u cilju ocuvanja dokaza i namjere da obavim svoju zakonsku duznost, a to je da sam bez odlaganja stvar prijavio nadleznim institucijama. Bez brige, na fotografijama, screenshotovima i isprintima stranica, itd, vidljivo je sve relevantno za dokazivanje krivnje. Dapace, postavljanje slika na internet supruga je priznala na Sudu, na brakorazvodnoj parnici. No, zanimljivo, sutkinja niti to nije prepoznala kao ugrozavanje prava djeteta niti bojazan za sigurnost istoga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Eto, mali update. Vec cca 2 tjedna koliko je odluka da dijete privremeno zivi s majkom od majke ni traga ni glasa. Ja sam je probao zvati no ne javlja se niti pokusava stupiti samnom u kontakt na bilo koji nacin. Znaci, borba za dijete je jasna od samog pocetka, a to je zelja za moci te upravljanjem i financijskoj koristi kroz alimentaciju.

 

Dajte savjet, koga izvjestiti da ona niti ne pokusava doci do djeteta? Pretpostavljam da kada joj se postavi to pitanje poceti ce izvlacenje da joj nisam dao i da je ona zvala itd, no misljnja sam da bi svakome bilo normalno da ako ne uspjeva doci do nekoga "klasicnim" putem tipa telefon onda da posalje preporuceno pismo pa da se ocituje o zelji da dodje po dijete.

Da li uopce izvjestavati koga?

 

Ah da, doslo je i obrazlozenje privremene mjere. Odvjetnik mi ga nije zelio procitati nego cemo zajedno pa onda uskladiti aktivnosti. Uglavnom, rekao je da bi procita li mi to obrazlozenje to moglo biti poticanje na kazeneno djelo :-) U svojoj dugogodisnjoj karijeri, kaze odvjetnik, nikada nije procitao vise seksisticku presudu iz koje sutkinja nije cak niti uspjela sakriti svoje stavove, mrznju prema muskom rodu, iznosila je osobne stavove iako cinjenice i odluke drugih sudova govore totalno suprotno.

 

Eto, kada vidim rjesenje izvuci cu "the best of.." pa postati i onda zamoliti komentare cijenjenih forumasa kako bi pronasli sve elemente za sankcioniranje sutkinje zbog doslovno kriminalne presude/rjesenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani vi možete i sami otići na Općinski sud, tražiti na uvid predmet te kopirati sve što vam se učini interesantnim.

U interesu svih čiji se predmeti nalaze na Općinskom sudu, a tiču se te problematike stavite obrazloženje na uvid javnosti.

Kako bi se još dodatno zaštitili, mišljenja sam da na adresu majke pošaljete još danas brzojav, a kopiju brzojava sa popratnim pismom na adrese svih nadležnih institucija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam kompletan predmet u kopiji kod sebe osim tog spornog obrazlozenja rjesenja koje nisam primio zbog bolesti djeteta i nemogucnosti da odem do odvjetnika. Nije to problem, jos dan, dva i dobiti cu ga.

 

Inace, zanima me kakve su mogucnosti za provodjenje ovog clanka obiteljskog zakona kojeg su svi (CZSS i sud vjesto previdjeli):

 

Članak 114.

(1) Sud će u izvanparničnom postupku roditelja koji zlorabi ili grubo krši roditeljsku

odgovornost, dužnosti i prava lišiti prava na roditeljsku skrb.

(2) Roditelj zlorabi ili grubo krši roditeljsku odgovornost, dužnosti i prava ako:

1. provodi tjelesno ili duševno nasilje nad djetetom, uključujući izloženost nasilju među

odraslim članovima obitelji,

2. spolno iskorištava dijete,

3. izrabljuje dijete sileći ga na pretjerani rad ili na rad koji nije primjeren njegovoj dobi,

4. djetetu dopušta uživanje alkoholnih pića, droge ili drugih opojnih sredstava,

5. navodi dijete na društveno neprihvatljivo ponašanje,

6. je napustio dijete,

7. ne skrbi dulje od tri mjeseca o djetetu s kojim ne živi,

8. u roku godine dana ne stvori uvjete za zajednički život s djetetom s kojim ne živi, a da

za to nema osobito opravdan razlog,

9. ne skrbi za osnovne životne potrebe djeteta s kojim živi ili se ne pridržava mjera koje je

radi zaštite prava i dobrobiti djeteta prethodno donijelo nadležno tijelo,

10. na drugi način grubo zlorabi djetetova prava.

(3) Postupak za lišenje prava na roditeljsku skrb dužan je pokrenuti centar za socijalnu

skrb čim sazna za okolnosti iz stavka 2 ovoga članka, a može ga pokrenuti drugi roditelj,

dijete ili sud po službenoj dužnosti.

 

Pod 1. i 7. su dijelovi koji se ocituju na moj slucaj odnosno potpuno podudaraju. Za 1. jos nema pravomocne osude, no pocinjeno je. Za 7. nema dileme, sama je priznala na nekoliko mjesta. Pod (3) svi su oni saznali no, rade se ludi jer je ipak majka rekla da voli svoje dijete, sto je naravno evidentno u svakom njenom postupku, od napustanja, preko pornografije na internetu pa do lomljenja kosti i na kraju velike zainteresiranosti kada ima i legalnih mogucnosti da dodje do nje..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.Mišljenja sam da vi ne trebate obvještavati drugog roditelja,u vašem slučaju majku djeteta, da ista dođe po djete i preuzme ga na način kako je to određeno privremenom mjerom.Ona je dužna ispunjavati svoje roditeljske obveze,a ako isto nije sposobna ili ne želi jasno će se vidjeti po tome što neće izvršiti ono što je u privremenoj mjeri sadržano.O tome,prije nego bilo što poduzmete, porazgovarajte s odvjetnikom obzirom da je on osoba koja je zajedno s vama upućena u sve detalje slučaja kojeg iznosite.

 

2.Potrebno je napisati dobru žalbu na privremenu mjeru,te očekivati da se ista uvaži pred drugostupanjskim sudom.

 

3.Majka djeteta naprije treba sam pokušati, odnosno doći po dijete,pa ako kojim slučajem djete ne preuzme onda može pokrenutu ovršni postupak.Ovrha se može pravnim radnjama poduzetim od vašeg odvjetnika privremeno ili trajno odgoditi.O deteljima ćete saznati u razgovoru sa samim odvjetnikom.

 

4.Na osnovi vaših dosdašnjih postova mišljenja sam da bi trebali pokrenuti izvanparnični sudski postupak za oduzimanje prava na roditeljsku skrb drugom roditelju temeljem čl.114 Obiteljskog zakona.To bi svakako moglo u ovoj situaciji bitno otežati provedbu ovrhu na privremenu mjeru..

 

Ovo što sam napisao može vam biti putokaz za daljnje postupanje,a što ćete od navedenog koristiti ovisi o nizu detalja koje znate vi i vaš odvjetnik.

Suradnja s odvjetnikom u ovom trenutku je izuzetno važna,čak i presudna..

 

Također, ako su ispunjeni uvjeti za traženje izuzeća sutkinje,a koje navodi Zakon o parničnom postupku,svakako isto treba učiniti.

Da li to poduzeti odmah ili nakon što žalba na privremenu mjeru bude rješena,ovisi o konkretnom slučaju i za tu odluku je odvjetnik izuzetno važan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas, jasne su mi zakonske odredbe zakona pa tako i obiteljskog definiranog u clanku 114, a vezano za oduzimanje roditeljske skrbi. Ima li netko iskustva, u praksi slicnih slucajeva i saznanja o njima, da li se u mojem slucaju moze desiti da ce do istog i doci. Naime, radi se o neuzdrzavanju od strane majke duljem od 3 mjeseca (trenutno nesto vise od 6mj). Takodjer po tom zakonu isto se moze primjeniti i poradi grubog zanemarivanja djeteta, sto je takodjer bio slucaj i za sto se jos vode sudski procesi.

Ono sto me zanima jest, posto se u cijelu pricu ponovno ukljucuje czss i sve se opet pretvara u novu pricu koja lici na brakorazvodnu parnicu, da li se sud slijepo vodi zakonskim odredbama, konstatiranjem da je doslo do povrede tog zakona i onda po automatizmu postupa ili moze bez obzira sto je doslo do povrede zakona, odluciti da ga ne primjeni.

 

I drugo pitanje, ovrha jos nije pokrenuta s njene strane. Nije me ni kontaktirala, osobno ili pismenim posiljkama kakvu bih ocekivao posto se radi o vaznoj statusnopravnoj stvari.

U slucaju da krene u ovrhu, koliko je razdoblje koliko to traje. Naime, imam razne informacije, neki kazu da to ide vrlo brzo, par dana do donosnenja prijedloga i kretanje u provedbu cim istekne neki zalbeni rok na ovrhu. Drugi pak vele da im ovrhe nikada nisu provedene, institucije su se uvijek natezale, odgadjale zbog tehnickih nemogucnosti provedbe, pa sve do toga da bi postupak trajao po mjesec i pol, dva, pa onda pokusaj ovrhe, osobe s kojom je dijete nema doma, pa se onda sve opet odgadja..

 

Ima li netko konkretnog iskustva, pogotovo ako je iz Zg (radi bolje procjene vremena), a naravno dobrodosla su sva iskustva vezana uz spomenuto.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da se i ja uključim. Nemam takva ili slična iskustva, ... nisam pročitao sve postove, samo prvih nekoliko i svatko nešta predlaže, pa ću i ja ...

Kad je već naš sistem takav da se zgroziž, ja ti predlažem da uključiš medije. Da, postoje na televizijama razno-razne emisije, postoje novine .... Sve to što si iznio ovdje, iznesi u javnost, ... možda nešto postigneš. Imam tu sreću da je majka moje djece normalna ...

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Saga se nastavlja.. Bivsa supruga je krenula dzonom. Nije se javljala zadnjih nekoliko tjedana, tj. uopce nakon sto je doneseno to sporno rjesenje o privremenoj mjeri. Jutros sam bio pozvan na policiju gdje sam upoznat i saslusan s cinjenicom da je pokrenula kaznenu prijavu protiv mene po clanku 215 kaznenog zakona- neizvrsavanje sudske presude ili druge mjere suda.. I takodjer saznao sam na tom razgovoru da je pokrenula ovrsni postupak.

 

MOlim odgovore na pitanja:

 

u rjesenju pise- "zalba ne odgadja ovrhu"

 

Da li se misli na zalbu na rjesenje sto onda ne odgadja ovrhu ili zalbu na ovrhu kada ovrha bude pokrenuta?

 

Koliko traje postupak od pokretanja ovrhe do mozebitne realizacije?

 

Imate li kakve savjete o pravnim ljekovima, sto poduzeti da se ukine ili odgodi ovrha?

 

HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija