Jump to content

Darovni ugovor - oporuka????


Aleksandra27

Preporučene objave

Molim nekoga da mi proba pomoći!!!!

Otac i majka su za braka stekli kuću, majka je umrla, ja sam se svog dijela odrekla u korist oca, a brat je bio maloljetan pa je njegov dio iza mame na njemu. Otac sada živi sa drugom ženom, nisu u braku, ali su već 5 godina zajedno. Da ne bi bilo problema kad tata umre oko kuće, on je darovnim ugovorom darovao meni svoj dio, te sam se uknjižila u gruntovnici na temelju darovnog ugovora. Može li žena koja sada živi s njim tražiti dio kuće, ako ju je on stekao sa mojom majkom. Ta žena s kojom on sada živi, radi, ali sve što zaradi daje svome sinu, a tata se brine kod kuće o svemu i o režijama, hrani, dakle ona ništa ne pridonosi u kuću. Može li se još sigurnosti radi napraviti i oporuka, odnosno ima li ona smisla ako mi je otac već darovao kuću? Brat ima 1/6 kuće, a ja imam ostatak 5/6 i može li ta žena tražiti nužni dio od kuće i koliki bi to bio. Kako da se zaštitimo ja i brat?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko njihova izvanbračna zajednica potraje do smrti oca, tada će ona biti njegova zakonska nasljednica, zajedno s vama.

Tako da, ukoliko će smatrati da je oštećena, može tražiti pobijanje vašeg darovnog ugovora u dijelu da se namiri njen nužni dio.

Za vašu potpuniu sigurnost, predlažem da postojeći darovni ugovor pretvorite u Ugovor o dosmrtnom uzdržavanu. Time ste dužni uzdržavati i brinuti o ocu na načine kao ugovoite, ali se ujedno zaštićeni od zahtjeva za nužnim dijelom.

Bratov dio od 1/6 je siguran, jer to nije očeva imovina, već ju je brat stekao po majci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jel ja sad moram ponovo praviti darovni ugovor da bih ocu vratila njegov dio i onda da pravimo ugovor o doživotnom uzdržavanju, ili se može drugačije bez vraćanja u prijašnje stanje, neki aneks ovog postojećeg darovnog ugovora? A ako moramo praviti novi darovni ugovor, jel on mora platiti porez državi, jer ja kao kći nisam morala?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija