Jump to content

prava nebioloskog oca


ocajni

Preporučene objave

molim za pomoc....u braku smo i supruga je imala vanbracnu aferu gdje je zatrudnjela...uz dogovor i pokusaj spasa braka ja sam pristao da me se upise kao oca djeteta pa me sad zanima koja su moja prava iako nisam bioloski otac djeteta...dijete sad ima 2,5 godine..odnosi u braku nisu bas kako treba i zanimaju me moja prava sto se tice djeteta ako se odlucimo na rastavu iako sam ja protiv rastave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi zapravo ni niste bili u prilici birati hoće li vas se smatrati ocem djeteta ili ne- djetetu rođenom za vrijeme braka ili 300 dana po razvodu.

 

Očinstvo možete osporavati tužbom u roku od 6 mjeseci od saznanja činjenice koja dovodi u sumnju istinitost vašeg očinstva a najkasnije do navršene 7. godine djeteta.

 

E sad, ako bude došlo do razvoda a budete osporavali očinstvo, potrudite se dogovoriti da ste činjenicu saznali kasnije obzirom da dijete ima već 2.5g ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma mozda ste me krivo shvatili...nije problem u priznavanju ocinstva...jer ja sam svjesno to napravio tj dao da se upisem kao djetetov otac....mane zanima recimo koja prava imam ako se rastanemo...da li imam prava kao i bioloski otac i da li i ja mogu traziti skrbnistvo nad djetetom...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi ste otac djeteta ,a biološki otac nema nikakva prava niti obaveze prema djetetu.

 

Stoga u postupku razvoda braka možete tražiti da djete nastavi živjeti s vama,a ukoliko sud odluči da dijete nastavi po razvodu živjeti s majkom vi ćete imati obvezu uzdržavanja djeteta,a dijete pravo na susrete i druženje s vama.

 

Roditeljska skrb i nakon razvoda braka ostaje zajednička,te je roditelji trebaju provoditi prema zajedničkom djetetu sporazumno i ravnopravno.

Ako se roditelji ne mogu sporazumjeti o ostvarivanju sadržaja roditeljske skrbi ili o

ostvarivanju djetetovih prava, sud će u izvanparničnom postupku na prijedlog roditelja,centra za socijalnu skrb prebivališta djeteta ili djeteta donijeti odluku radi zaštite dobrobiti djeteta. (čl.101. Obiteljskog zakona).

 

Dakle, vaša prava,ali i obaveze, u pogledu roditeljske skrbi prema djetetu, ostaju ista i nakon što brak bude formalno razveden.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ocajni je napisao:

ma mozda ste me krivo shvatili...nije problem u priznavanju ocinstva...jer ja sam svjesno to napravio tj. dao da se upisem kao djetetov otac...

 

Neko posebno priznanje očinstva djetetu rođenom za trajanja braka se ne traži- svejedno biste bili smatrani njegovim ocem već samom činjenicom da je rođeno kad je rođeno: htjeli vi to tada ili ne.

To što ga niste kasnije osporili ni vi ni majka u svojim rokovima je drugi par rukava...

 

Bez obzira na situaciju razvod/ne-razvod, ipak zadržite na umu da mogućnost osporiti očinstvo još uvijek ostaje djetetu sve do navršene 25. godine, koja je njegov rok za tužbu. Dok je maloljetno u njegovo ime je podnosi poseban skrbnik za tu parnicu postavljen od czss-a ili kasnije samo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija