Jump to content

Kako provjeriti na koliko sam prijavljena??


modra

Preporučene objave

Pitanje možda zvuči banalno, ali ja zbilja ne znam kako da to sa sigurnošću doznam? Naime, poslodavac mi je u startu obećao prijavu na neodređeno, međutim maksimalno je odugovlačio s bilo kakvom prijavom. Na kraju mi je ponudio na potpis ugovor na 30 dana, pod izgovorom da je knjigovođa pogriješio i ispunio krivi ugovor te da ćemo "pravi" potpisati za mjesec dana. Na kraju smo početkom 2. mjeseca i potpisali Ugovor na neodređeno, međutim njegovu kopiju ja nikada nisam dobila. Plaću primam dio na ruke, dio preko računa - bez ikakve isplatne liste. A zdravstvenu iskaznicu još nisam uopće primila (ponuđeno mi je objašnjenje da je firma obrt i da zato zdravstvena iskaznica stiže tek nakon 6 mjeseci, što mi zvuči totalno besmisleno). Sve u svemu - ako isključim to da mu vjerujem na riječ, ja nikakvog papirnatog traga nemam na koliko sam i kada prijavljena i da li mi se plaćaju doprinosi, dakle možda me i preveslalo! Stoga bih zamolila ako netko zna kako da to sigurnošću utvrdim... Također, čini mi se da je u ovom konkretnom slučaju poslodavac i u prekršaju oko pojedinih stavki (npr. neuručivanja kopije ugovora i sl.) - može li mi netko potvrditi što sve nije u skladu sa zakonom? Zbilja se jadno osjećam ovako neupućena, ali koliko god sam surfala nisam pronašla odgovor na svoja pitanja. Stoga unaprijed zahvaljujem na odgovoru nekom od vas! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tražite od poslodavca Ugovor o radu,Tiskanicu-2 (prijava na zdravstveno,koja služi i kao zdravstvena iskaznica dok Vam se ne dostavi plastificirana "prava" iskaznica (za mjesec-dva),te tiskanicu M-1P (prijava na mirovinsko).

Ukoliko Vas je zaista prijavio,obvezan je dati Vam Vaš primjerak Ugovora o radu i navedenih tiskanica.

 

Svakako tražite i mjesečne platne liste jer ako nešto "zagusti" prilikom isplate plaće, one su Vam ovršni dokument temeljem kojega ga možete tužiti.

 

Ukoliko Vam poslodavac ne uručuje ništa od navedenog,tražite svoju radnu knjižicu i novi posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na brzom odgovoru!

Poslodavac mi je Tiskanicu-2 dao, međutim samo onu prvu - dok sam još bila prijavljena na tih 30 dana. Novu mi je, navodno, zaboravio dati, ali me uputio da se javim njegovom knjigovođi.

Kopiju ugovora bih mogla tražiti, ali mi je to pomalo nelagodno (apsurd, je li tako?) jer je od nas nekoliko koji tamo radimo, nitko nije tražio pa mi se čini da bi mi to moglo donijeti probleme, a posao mi treba. M-1P tiskanicu također nisam dobila. Postoji li, pored toga da izravno od poslodavca tražim navedene dokumente, ijedan drugi način da saznam na koliko sam prijavljena i uplaćuju li mi se doprinosi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija