Jump to content

Godišnji odmor nakon porodiljnog


Zak

Preporučene objave

Molim vas za savjet.

U sadašnjoj firmi sam zaposlena od 01.07.2006. na naeodređeno, od 14.02.2008. išla san na komplikacije u trudnoći i odmah poslije na porodiljni, 19.05.2009. vratila sam se na posao. Zanima me da li imam pravo na godišnji za prošlu godinu (2008) i koliko dana i dali imam pravo na godišnji i za ovu godinu.

Ako imam pravo na g.o. od 2008 da li ga još mogu iskoristiti? i dali u ovoj godini mogu odmah koristiti i g.o. za 2009.?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Imam sličan problem....vraćam se sa porodiljnog kojeg koristim od 13.06.2008. - 06.08.2009. na posao.

Da li mogu odmah iskoristiti godišnji za 2009. godinu? I ako da koliko dana me piripada, pošto imam 3 godine radnog staža?

 

Ukoliko nemam pravo na godišnji da li mogu zatražiti neplaćeni dopust (problem mi je što mi je djete primljeno u jaslice tek 24.08.2009.)?

 

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Zakon o radu, cit:

Rok stjecanja prava na godišnji odmor

Članak 50.

(1) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor nakon šest mjeseci neprekidnoga rada.

(2) Privremena nesposobnost za rad, vojna služba ili drugi zakonom određeni slučaj opravdanog odsustvovanja s rada, ne smatra se prekidom rada u smislu stavka 1. ovoga članka.

i još:

Prenošenje godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu

Članak 55.

(1) Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je ste­čen, zbog bolesti ili rodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad.

 

Po ovome, po meni, možete i jedna i druga koristiti godišnji odmor za 2009. godinu jer (Zak je po meni mogla koristiti i stari godišnji do 30.6. jer joj je porodiljni završio 19.5., a butterflies samo za 2009. jer se vraća nakon 30.6. na posao)

 

Ovo što Ivana S kaže da niste radili 6mj u godini koja prethodi godini u kojoj ste se vratili na rad, po meni nije točno jer ste bile na porodiljnom - to nije rad, ali nije ni prekid rada!

 

najbolje provjeriti sa personalnom u firmi :propis:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je ste­čen, zbog bolesti ili rodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad.

 

 

po meni isto ova odredba zakona znaci da se ne moze koristiti godisnji odmor za 2008.g. ukoliko niste u istoj radili min.6.mjeseci...na zalost i ja sam imala slican problem kada su mi u personalnom rekli (dosla sam raditi u 6.mj. o.g.) da nemam pravo na godišnji odmor za 2008.g., već da mogu koristiti za 2009.g....iako to treba uzeti sa rezervom jer šefica kadrovskog nije pravnica, ali...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

sličan problem, ali s novim "datumima"

radim na neodređeno duži niz godina

15.07.2008. komplikacije (do tada radim plus GO)

01/2009 rodila

roditeljski (1 god.) mi istječe krajem 01/2010

vratila bih se na posao početkom 12/2009 pa me zanima da li imam pravo na godišnji za 2009 obzirom da sam cijelu godinu na rodiljnom/roditeljskom te da u 2008. jesam radila 6 mjeseci (iako i tu ima nešto "godišnjeg odmora")

unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija