Jump to content

Naknadno pronađena imovina ili tužba


radoslav1916

Preporučene objave

Molim pomoć,naime moj pok.djed je ostavio oporučno sve na jednake dijelove svojoj djeci, što su oni bez primjedbi i prihvatili. Nažalost, poslije se ispostavilo da kuća nije bila zakonski u njegovu vlsništvu, pa je zato izostavljena u tijeku rasprave o nasljedstvu.Dakle, dio nasljednika je pokrenuo na sudu dodatnu raspravu o nasljedstvu (naknadno pronađena imovina). Međutim, jedna od nasljednika je pokrenula sudski postupak s tvrdnjom da joj je kuća poklonjena od strane pok.djeda.Zahtjev o naknadno pronađenoj imovini je po datumu predan ranije, ali je ovaj drugi postupak kojim se traži od nasljednika da se odreknu svoga dijela u korist jedne od nasljednika došao na rad u sudu prije. Problem je što je tek sada pokrenut proces nakn.pron.imov.te smo pozvani nasljednici. Tužbeni proces je

već imao nekoliko rasprava i još nije zgotovljen.

Što je ovdje po zakonu? Je li prije trebalo pozvati nasljednike da se izjasne o nakn.pron.imov. pa onda se suditi ako nam je do toga (što je logično a i datumski prvo predano).

Ako netko može pomoći zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nekretnina je u stvarnosti bila vlasništvo pok.djeda ali se

u zemljišnim knjigama nije dijelila , pa glasi na više vlasnika. Zato i nije bila spomenuta pri raspodjeli njegove imovine. Svi navedeni kao vlasnici ne dovode u pitanje činjenicu da kuća nije njihova. Problem je što je zahtjev za sređivanje naknadno pronađene imovine poslan prije nego li tužba jednog od nasljednika kako je on jedini vlasnik poslije smrti djeda, a sud je tužbu prihvatio prvu.

Meni se čini da je trebalo ići po redu : naknadno pronađena imovina, pa onda ako ćemo se mi nasljednici tužiti i dokazivati komu je pok.djed ostavio kuću.

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svejedno je. U ostavins.postupku će se pojaviti tužiteljica kao nasljednica pa će reći da je parnični postupak u tijeku i ostavinski postupak će zastati. I da nije bilo njene tužbe, dovoljno je da prigovori u ost.postup. da konkretna kuća ne spada u ostavinu, osta.sud bi je tada uputio u parnič.postu.

 

To što je kuća predmet ostavine i što se vodi paralelno ostavinski postupak ne spriječava sud da donese presudu.

 

Ukoliko tuž.zahtjev bude usvojen na način da konkr.kuća pripada u vlasni.tužiteljice, tada ista neće ulaziti u ostavinsku imovinu..

 

Međutim, letimično sam pročitao vaš problem, pa oprezno sa mojim komentarom.

 

Savjet: odiđite kod odvjetnika..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužiteljicu je nećak koji uzima sve što je njeno, strpao u dom za stare i nemoćne. Ona se na raspravi nije pojavila, nije primila poziv jer joj vlasnica doma to nije dozvolila (vjerojatno zbog toga što ona sama nije sposobna donositi nikakve odluke). Raspravu je sutkinja ipak održala bez dotične uz napomenu da se nje ne tiče ovaj tužbeni zahtjev,već samo zahtjev za sređivanje naknadno pronađene imovine, te u rješenju za sada naredila dostaviti sve dokumente u svezi nekretnine. Smije li ona uopće održavati rasprave bez prisutnosti jednog od nasljednika ili opunomoćenika, i tko bi i kako mogao biti njen opunomoćenik jer očito iz staračkog doma neće više izaći.

Ako biste mi mogli pomoći još u nečemu a to je da nećak drži ključeve kuće i ostalima onemogućava ulaz. U kući je bilo i stvari potrebnih za život, u konobi svašta. Prije ulaska u dom za stare i nemoćne, a stanje joj je bilo gore nego danas,

on je prodao njen stan u gradu. Nitko ne zna kako i gdje su novci od stana. Dom se plaća njenom mirovinom koju usput rečeno prediže majka gore spomenutog.

Oprostite, ljutnja me drži, jer je ona lijepo mogla biti u stanu ili u kući o kojoj govorim, pa mirovinom plaćati skrb za sebe a ne biti u domu sa njih šestero u jednoj sobi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ona (tužiteljica) mora u ostavinskom postupku dati nasljedničku izjavu, to može učiniti i preko opunomoćenika-odvjetnika. Ukoliko ju ne da, smatra se da se je prihvatila nasljedstva !

 

To što jedan od nasljednika raspolaže sa imovinom, možete u ostavinskom post. reći da ta i ta imovina (ona koju je on uzeo) spada u ostavi.masu, međutim u slučaju spora sudac vas može opet uputiti u parnicu. Nadalje, nakon što postupak završi te se utvrde suvlasni omjeri, za svu imovinu koju je netko uzeo iz ost.mase, možete ga tužiti te tražiti da ta imovina uđe u ostavi.masu.

 

Nadalje, svatko može sa svojom imovinom raspolagati kako god ga je volja, pa tako i tužit. koja je u domu.

 

Previše imate stvari da bi vam mogao preko neta išta govoriti. Ovaj forum je po mojem mišljenju za kraće, brže egzaktnije stvari. Ponavljam, dajem vam savjet da uzmete odvjetnika... većini i ne treba ali vama treba..!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani gosp.MONTI zahvaljujem na savjetima i vašem trudu.

Odvjetnika imam, ali to traje već petu godinu i dojadilo je.

Mogu samo reći kako vi niste razumjeli da ova tužiteljica iz doma nije u mogućnosti (bar ne više), davati ni odlučivati ništa smisleno.Razumijete što hoću reći, a druga strana to koristi jer im nitko ne brani niti ih pita. Teško se boriti s takvim ljudima. Oni su sposobni da sa svog telefona u moje ime zovu sutkinju i prijete joj. Ne znam kako sutkinja to dopušta kada je takvo nešto krivično djelo. Bojim se da ću morati otvoriti još jednu parnicu i tužiti za ovaj incident, ako to sud ne učini. Bojim se i fizički jer su već tukli i prijetili članovima moje obitelji. Sposobni za sve, a policija

dođe na svaku njihovu prijavu (kao uznemiravamo ih preko telefona), kao da je to teško provjeriti.

Oprostite, zahvaljujem još jednom i zapravo ne znam što raditi, jer proces na proces a mirovina minimalna.Nažalost!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U biti imate dva problema koji su samo dijelom povezani.

 

Prvi je ostavinski postupak i s tim povezana parnica, drugi postupanje s tužiteljicom i njezinom imovinom.

 

Ako ona nije sposobna za rasuđivanje, o tome biste trebali obavijestiti Centar za socijalnu skrb, koji bi trebao zateražiti liječničko mišljenje i prema potrebi joj osigurati odgovarajuću skrb.

 

Ako jedan nasljednik raspolaže njezinom imovinom bez valjanih ovlaštenja i koristi se njezinom mentalnom nesposobnošću ili je dovodi u zabludu, to može biti i kazneno djelo. Otuđenje veće svote novca kao što je vjerojatno novac za stan nije mala stvar. No, prije prijave Državnom odvjetništvu svakako biste trebali provjeriti da li su oni sklopili kakav ugovor koji nećaka ovlašćuje za takvo postupanje. Za neosnovanu prijavu DO nećak vas može tužiti.

 

Što se tiče policije, i Vi možete koristiti istu taktiku kao i oni - za svako nezakonito djelovanje tražite izvid i pisanje zapisnika, a ne čekajte da oni to učine i prikažu se kao žrtve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gosp.zahvaljujem, ali ja ne tražim njezine novce i imovinu (koje više skoro pa i nema). Koliko god mi učinila loše u životu, više se ljutim što živi na kraju života kako živi, a

svojom imovinom je mogla živjeti sasvim lijepo. Centru za soc.skrb smo se obratili prije više od godine i poslali mišljenje njenog obiteljskog liječnika. Koliko znam oni su i bili na uviđaju, ali ne znam što su zaključili. Sigurno je

samo da on nije njen zakoniti skrbnik jer bi u tom slučaju na ost.raspravi on to sigurno izvukao iz rukava.Da, bio je na raspravi zajedno sa svojom majkom i odvjetnikom, iako on nije dobio poziv jer nije direktni nasljednik ali je sutkinja rekla da je to u redu, jer u galeriji može biti tko hoće, samo da šuti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Shvaćam vas, gospodine. Oprostite ako je zazvućalo negativno s moje strane, ali moja je zahvalnost što mi pomažete zaista velika. Nažalost, danas nema mnogo takvih ljudi.

Pokušat ću srediti nešto-nekako, jedno po jedno kako bude dolazilo i kako Bog da (valjda neće dati više no što možemo podnijeti). Ako mi dopuste mogu i bez odvjetnika, jer koliko vidim njihovi podnesci koji su kao suho zlato, može napisati svatko (neka ne bude uvrijeđena cijela struka).

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija