Jump to content

Ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju - mogu li se pobiti?


Taurus43

Preporučene objave

Poštovanje svima!

Novi sam na ovom forumu, pa se ispričavam ako ponavljam nešto što je već bilo napoisano...

 

Pitanje je slijedeće: moja baka ima stan za koji ona želi da nakon njene smrti ostane meni (iako imam još dvije sestre i majku, tj. njenu kćer koja je pretpostavljam njena izravna nasljednica). Baka sa svojm kćeri inače nije u dobrim odnosima, ja sam joj nekako osoba kojoj najviše vjeruje u cijeloj obitelji.

 

Baka je naravno starije dobi i ponekad bude lagano smetena, ali uglavnom rasuđuje prilično lucidno.Pristala je da opisani stan počnem koristiti odmah (namjeravam uložiti nešto sredstava u adaptaciju i stan potom iznajmljivati). S tim se načelno složio i gore spomenuti ostali dio obitelji (načelo stoga što ipak ne mogu biti siguran u to...).

Od javne bilježnice sam saznao da je u mom slučaju najbolje s bakom sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju pa nakon bakine smrti meni potom ostaje taj stan u vlasništvo.

 

Inače baka ima u vlsništvu još neke nekretnine za koje je ostala obitelj (njena kćerka i moje sestre) jako zainteresirana... Bilo je i planova da se baku preko liječnika i socijalne skrbi proglasi poslovno nesposobnom...tako da se njema kćerka odmah raspolaže njenom imovinom.

 

Moja javna bilježnica mi savjetuje da se to učini 1-2 godine nakon što baka samnom sklopi ugovor?

 

Stoga me zanima me da je valjano sklopljen ugovor o doživotnom (ili dosmrtnom) uzdržavanju (načinjen kod javnog bilježnika) ipak moguće kasnije pobijati (mislim na svoju majku i sestre) ili po tom pitanju ne bih trebao brinuti?

Znam da u slučaju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju vlasništvo stana odmah prelazi na mene, da li je možda takvo rješenje sigurnije?

 

Jer se bojim da u drugom slučaju (darovni ugovor najprije njenoj kćeri, tj. mojoj majci koja bi potom drugim darovnim ugovorom taj stan poklonila meni...sve to da se izbjegne plaćanje poreza) taj stan najvjerojatnije nikada ne bi pripao meni...nažalost poznavajući moju majku :-(

 

Eto, malo sam odužio opis situacije...

Molim savjet. Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dodatna zaštita, odnosnu potvrda prave bakine volje kod sklapanja ugovora je činjenica da se ugovor sastavlja kod javnog bilježnika. Sastavu ugovora pozovite još 2 svjedoka, koji će također čuti bakinu volju.

Međutim, naglašavam, da i javni bilježnik i ti svjedoci su laici pri procjeni metalnog stanja neke osobe. Oni će to posvjedočiti prema svom zapažanju.

Mnogo je jači nalaz i mišljenje vještaka sudsko medicinske psihijatrijske struke. Ako vam netko pobija ugovor, i vještak potvrdi da baka nije bila sposobna za rasuđivanja, ugovor vam pada. Procijenite sami da li do toga može doći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani,

u sličnoj sam situaciji i ja sam .Imam djeda koji nije u dobrim odnosima sa svojom kćeri(mojom majkom) i njegova je volja da sve svoje pokretnine i nekretnine poslije svoje smrti ostavi meni pošto sam od malih nogu pa do danas (30)brinuo i pomagao mu a sto cinim i danas,sto fizicki sto financijski.

Stoga smo djed i ja zakljucili ugovor o dozivotnom uzdzavanju u kojem je točno specifirano sto ostaje iza njegove smrti.

Ugovor je sastavljala odvjetnica kojeg smo potom ovjerili na sudu te kojeg sam također dao ubiljeziti na gruntovnici.

U načelu taj ugovor nitko nemoze pobiti jer laički rečeno ja dajem uslugu (dozivotno uzdrzavanje) a djed ju prima i zauzvrat mi (plača)daje svoju imovinu koja nakon smrti ne ulazi u ostavinski postupak odnosno ostavinske rasparave niti nece biti nego se odmah uknjizujem kao vlasnik.

U vasem slucaju bi još bilo dobro i od strane strucne osobe napraviti vjestacenje u svrhu bakine lucidnosti pri sklapanju takvog ugovora.

 

sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija