Jump to content

volontiranje na sudu i rad u državnoj službi


anonimno

Preporučene objave

Da li netko od vas zna da li se može volontirati na sudu ako si zaposlen u državnoj službi. Ja sam počela volontirati na sudu kad sam bila zaposlena kao pravnik u jednoj privatnoj ustanovi, imala sam odobrenje od poslodavca. Sad namjeravam promijeniti posao - otići u državnu službu, pa me zanima da li mogu nastaviti volontirati na sudu dok ne prođe ta godina dana (naravno sve u svrhu stjecanja uvjeta za polaganje pravosudnog).

Tko zna, molim da mi odgovori!!!

:-P:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na informaciji.. iako mi je kolega ispred odgovorio sasvim drugačije.

još pitanje: da li znaš da li mi državne ustanove SMIJU odobriti nastavak volontiranja, tako da se uz npr. nečiju dobru volju ipak mogu nastaviti volontirati? S obzirom da to volontiranje uzima minimalno vremena od cjelokupnog radnog vremena - iz dosadašnjeg iskustva. Zanima me ovo: da li oni mogu i smiju, ako hoće odobriti mi volontiranje ili o tome postoji neki generalni stav i odluka, propis.. da se ne može? Jer se jako nadam da će mi odobriti, pošto je već započeto, a ne bi se odražavalo na moje prisustvovanje na radnom mjestu, odnosno odražavalo mi se minimalno.

Ovo mi je jako važno, pa te molim da mi odgovoriš ako znaš još što o tome. (i ta ustanova nije ministarstvo) :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da ti odgovorim na pitanje iz vllastitog iskustva!

Ako ne budeš tražila be buš ni dobila, u svemu čovjek mora bit uporan.

Ja sam volontirala i radila u državnoj službi, išla sam 2 puta tjedno na sud, a sad idu i moje tri kolegice.

Prvo ti poslodavac mora dat nekakvu vrstu potvrde da te upućuje na volontiranje, onda s njom odeš na sud i oni donesu rješenje i to ti je to.

Znam puno ljudi koji su radili u državnoj službi i volontirali na sudu.

Inače kod mene na poslu uopće nije bilo potrebe da idem na pravosudni, ali su mi dopustili pa sam nakon dvije godine radnog staža i paralelnog volontiranja položila pravosudni.

TAk da postoji način da ti odobre jedino ak baš nemaš posla prek glave pa te ne puste mada se i oko tog možeš dogovorit pa kažeš da buš išla jednom tjedno ak ima puno posla a na sudu te nitko ne bude zezao niti te bude kontrolirao jer i oni znaju da si volonter iz radnog odnosa mada se taj termin ne koristi al najbolje opisuje položaj volontera.

 

Nemoj se brinut, samo budi uporna!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno, ovisi od uprave do uprave, odnosno na koga "naletiš".

 

Zakon o državnim službenicima i namještenicima jasno govori o stručnom osposobljavanju i <b>usavršavanju</b> službenika, dakle bilo kakva izričita zabrana upućivanja na volontiranje bi bila u najmanju ruku, protuustavna. Odnosno, ne bi bila u duhu zakona.

 

No, uprave donose i svoje pravilnike u kojima pobliže definiraju uvjete, prava i obveze, ali, kažem, sumnjam da bi se itko usudio izrijekom zabraniti upućivanje u sud ili koju drugu instituciju u svrhu daljnjeg usavršavanja!

 

Moj ti je savjet smireno porazgovarati sa poslodavcem, izraziti želju za nastavkom volontiranja, pa vidi što će ti reći. Ako naletiš na tvrdi orah, uvijek možeš pokrenuti upravni postupak, ali pitam se koliko ti je to na kraju produktivno....

 

Samo hrabro, to je pravo koje ti pripada, ali treba biti mudar i izboriti se za njega.

:wavey: :thumbs:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

reci, kak to onda funkcionira? jel rade na sudu probleme, ili negdje drugdje uostalom, u smislu da ak imas radno mjesto drugdje, kak onda stignes obavljati nekakvo smisleno volontiranje na sudu od 5 popodne nadalje? i jel bilo vazno da je to nastavak volontiranja a ne da onda tek pocnes?

e, da, jel zna netko dali bas svi sudovi primaju volontere? (npr. upravni?) i jel se i ono volontiranje u saboru broji, jel ima ko iskustva s tim?

kolko pitanja :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije nego što odemo dalje razglabati što se može, a što se ne može, savjetujem ti, a i svima ostalima koji imaju slična pitanja, da pročitaju pažljivo način stjecanja uvjeta za polaganje pravosudnog ispita. Web stranica Ministarstva pravosuđa je po tom pitanju zaista iscrpna.

 

http://www.pravosudje.hr/default.asp?ru=114&gl=200407100000017&sid=&jezik=1

 

Tu se jasno vidi da je volontiranje uz rad dopušteno, i da se radi o "volontiranju iz radnog odnosa" - termin koji je postao ustaljen, ali koje se Ministarstvu baš i ne sviđa pretjerano, pa specificiraju:

 

-----------------------------------------------------------

<i> II . za kandidate koji su ispunili uvjete za polaganje pravosudnog ispita sukladno čl. 13. st. 1. podst. 3. Zakona radeći dvije godine na pravnim poslovima u kojem vremenu su obavili praksu u sudu u trajanju od najmanje 1 godine navodimo sljedeće:

 

Sukladno čl. 8. st. 1. Zakona sud može primiti na praksu diplomiranog pravnika ako isti radi na pravnim poslovima u državnom tijelu ili drugoj pravnoj osobi i ako mu je ta praksa potrebna radi stručnog osposobljavanja i stjecanja uvjeta za polaganje pravosudnog ispita.

 

Pogrešno se za navedene osobe koristi termin «volonter iz radnog odnosa».

 

Na navedene osobe u pogledu radnih dužnosti i praćenja rada za vrijeme prakse primjenjuju s odredbe koje važe za vježbenike. Dakle, dužne su praksu u sudu vršiti svakodnevno s punim radnim vremenom. </i>

------------------------------------------------------------

 

Međutim, kako je nemoguće raditi i obavljati praksu u punom radnom vremenu, kako je gore navedeno, sudovi su fleksibilni. No, ne postoji neko pisano pravilo ili propis na koje bi se moglo pozvati, treba ići porazgovarati od suda do suda. U principu, praksa je da se volontiranje obavlja na općinskom sudu, ali nigdje ne stoji da se ne može i na drugim sudovima, pa tako i na upravnom. Ionako te rotiraju po odjelima, a čini mi se i po drugim sudovima...

 

Sretno!

:cool2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje je iskustvo takvo da niti predstojnik niti sudac u Prekršajnom sudu kod kojeg sam volontirala nisu mi pravili nikakve probleme. To ti ispočetka ide ovako: po 2 puta tjedno na neku raspravu na kojoj samo sjediš i šutiš, na poslu te nema možda pol sata, sat vremena najdulje. Zatim, nakon 2-3 mjeseca niti ne dolaziš na rasprave, nego ti se samo piše da volontiraš. Što se tiče znanja koje možeš pokupiti za pravosudni na tom volontiranju, ono je vrlo, vrlo slabo, jer ti tamo ništa ne radiš.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da je to čisto individualno i da volontiranje uz rad ne treba a priprii odbaciti kao nekorisno

moje iskustvo je skroz pozitivno, bio sam na općinskom u zagrebu, imao sam jedan dan u tjednu za sud, raspitao sam se koji su suci ok i koji imaju volje baviti se vježbenicima i pojedinih tjedana taj sud je bio jedina svjetls točka mojeg pripravništva, stekao sam neka znanja koja su mi na pravosudnom fakat pomogla, a o poznastvu sa sucima s kojima i danas mogu pokucati na vrata i zamoliti ako mi nešto treba da i ne govorim

dakle pažljivo biraj sud a još više suca kod kojega češ ići i to bi ti moglo biti odlično iskustvo(pod uvjetom da se možeš posvetiti tome jer nisu sve tvrtke jednako blagonaklone prema tom odlaženju na sud)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

ja sam odvolontirala godinu dana na Općinskom, odobrenje tj. suglasnost za volontiranje sam dobila bez problema, radi gore navedenih članaka u suglasnosti je navedeno da mi se odobrava volontiranje u punom radnom vremenu, a išla sam kako sam sitgla. Nema nikakvih zapreka za volontiranju za vrijeme rada u državnoj službi, samo vam trebaju dati suglasnost. Mislim da uopće nije bitno to što pravosudni nije potreban za navedeno radno mjesto, jer i u državnoj službi i u privredi radi jako puno pravnika bez pravosudnog koji ga idu polagati radi sebe iako nije propisan kao uvjet za radno mjesto. Mislim da davanje suglasnosti ovisi o dobroj volji poslodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Evo i mog iskustva kolege,

 

radim u jednom od središnjih tijela državne uprave i dobila sam odobrenje za volontiranje još dok sam bila vježenica u tom tijelu. No, sada je drugačija situacija i više se takvi zahtjevi u ovom tijelu ne odobravaju koliko sam čula. Moja prva nadređena nije baš bila oduševljena, ali mi je ipak dala odobrenje,a onda i glavni šef isto. Nažalost, mislim da odobrenje volontiranja ovisi isključivo o volji tvog nadrđenog, iako uvijek postoji mogućnost prigovora ili žalbe ako ti se zahtjev odbije. Mislim da bi se sada prigovor mogao uputiti i Odboru za državnu službu, pa vidjeti što će biti. Naravno, kakve bi to posljedice imalo na tvoj odnos sa šefom, ne znam, pretpostavljam da ne bi bilo baš korisno, ali ja sam za to da se za svoja prava treba izboriti. Inače, ja sam na sudu bila jednom tjedno po cijeli dan (9 mjeseci na općinskom, a 3 na županijskom), i to uopće nije utjecalo na moj redovan posao. Pravosudni sam položila bez problema, ali nažalost u državnoj službi od njega nikakve koristi, tako da se sada nadam da će izaći natječaj za kakvog sudskog savjetnika, akoji neće biti namješten.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija