Jump to content

Seljenje djeteta u RH protivno odluke stranog suda o zajedničkom skrbništvu nad djetetom


ivan-ri

Preporučene objave

Djete je rođeno u Americi, i njihov je državljanin. Majka je hrvatski državljanin, a otac ima Američko državljanstvo kao i njegov sin. Postoji pravomoćna odluka Američkog suda da roditelji imaju zajedničko skrbništvo nad djetetom, da te djete ne smije biti preseljeno izvan USA. Majka namjerava odvesti djete u Hrvatsku i pribaviti mu Hrvatsko državljanstvo. Da bi Hrvatska tada vratila djete u USA i poštivala odluku Američkog suda, da li je moguće i dovoljno da hrvatska postupi po eventualnoj tjeralici Američkog suda protiv majke, ili je potrebno(što pretpostavljam) da dođe do priznavanja pravomoćne sudske odluke Američkog suda pred Hrvatskim sudom (tu onda Zakon o rješavanju sukoba zakona definira postupak priznanja i ovrhe stranih odluka itd.)?

Kako onda ide postupak vraćanja djeteta u USA? Da li to obično traje nekoliko mjeseci, ili godina? Da li na to ima utjecaja to što će djete eventualno steći hrvatsko državljanstvo?

Napominjem da postoji pravomoćna odluka suda u USA o zajedničkom skrbništvu oba roditelja nad djetetom i samim time zabranu da se djete trajno preseli izvan USA.

Hvala svima koji se uključe u raspravu. Pomoć mi je dosta hitna! Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sto tocno znaci da postoji odluka o zajednickoj srbio nqd djetetom?

Da li je dijete povjereno na zivot jednom roditelju i kojem, ili oboje roditelja sasvim jedanaki dio vremena provode s djetetom?

 

Koja bi osnova bila da dijete dodje zivjeti u Hrvatsku?

Zato jer se majka zeli vratiti u Hrvatsku ili zato jer je otac iz nekog razloga nepodoban?

 

O gornjim ce razlozima razmatrati sud, eventualno, ali je jasno da kad su zemlje tako udaljene svaki sud nastoji roditelje ipak drzati u relativnoj blizini kako bi se djeteu omogucila normalna veza sa oba roditelja.

 

Ali ako se covjek s jednog kraja USA preseli u drugi, i to je onda sve skupa za ponovno razmatranje.

 

No, u vasem slucaju bi se za primjenu Konvencije o sprecavanju otmice djece, trebalo upitati kakvi su zakonski propisi i kakva je zakonska praksa drzave u kojoj je donesena presuda. Jer su Konvenciju potpisale Sjedinjene Americke Drzave, ali postoje vrlo velike razlike od savezne drzave do drzave.

 

Drugo bitno jest da majka moze vec sada poduzeti sve potebne radnje da dijete dobije hrvatsko drzavljanstvo, bez obzira da li ce doci ovamo zivjeti ili ne (konzulat, itd).

 

Trece, koja je sada dob djeteta i moze li ono nesto o preseljenju reci...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija