Jump to content

ZAMP, ZANA


Zujo

Preporučene objave

Pozdrav,

 

ovo je sigurno već prožvakana tema, no zanimalo bi me sljedeće:

 

Prihvatio sam (nisam imao izbora, no to je druga tema) plaćanje naknade za zaštitu autorskih prava, za svaki kupljni/uvezeni medij na koji se može spremati materijal koji podliježe zaštiti intelektualnog vlasništva a sa svrhom da se preventivno autorima naplati moje potencijalno piratiziranje sadržaja.

 

Gospoda koja su pisala taj zakon su ga branila riječima: "plaćanjem ove naknade svatko može biti siguran da nije pirat".

 

E sad. To onda znači da smo i ja (koji sam cijeli život kupovao originalne CD-ove, knjige, DVD-ove) i Joža koji je te iste CD-ove, knjige i DVD-ove kopirao, danas "sigurni da nismo pirati".

 

Iz toga ja zaključujem da sada, kad plaćam ZANU, mogu kopirati muziku, knjige i filmove kako i kada god mi se prohtje - jer sam ionako to već uplatio.

 

Siguran sam da sam u tom zaključivanju pogriješio, jer bi to bilo too good to be true. Kaj vi velite?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

E nije to tako sve jednostavno, taj namet na medije i elektroniku koja ima bilo kakvu memoriju u sebi je lopovska ekipa iz ZAMP-a dobila od drzave je kao kradu im se njihova djela pa da se bar na taj nacin pokriju.

 

Da nije smjesno bilo bi zalosno, u nasoj drzavi ima mozda sve skupa 10 autora koji su zanimljivi nekom da ih slusa ili gleda, i na osnovu toga 99% ostalih dobivaju tu lovu a da nikad nikom nebi ni palo napamet da njih ide slusati.

 

Daklem, s jedne strane drzava u zakonu kaze da se placa taj namet iz razloga privatnog kopiranja koje je dopusteno i nije kaznjivo a s druge strane kaznjava ljude kod koji nadju takve cd i dvd-e medije.

 

To se nemoze nikako drugacije nazvati nego PLJACKOM !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Plaćanje naknade na prazne medije za pohranu podataka (CD, DVD, Hard disk, memory stick i dr.) je naknada kojom se plaća odnosno omogućava kopiranje glazbenog sadržaja u privatne svrhe (poznata i kao BLANK TAPE LEVY ili skr. BTL naknada) za vlastito privatno korištenje. Radi se o tzv. solidarnom tipu naknade sličnom naknadi koju plaćamo za zdravstveno osiguranje, osiguranje od automobilske odgovornosti, TV pretplati, a tu su i razne pretplate (paušali), TV, HEP, vodna naknada i mnoge druge (zašto plaćam a n).

 

''Praksa je pokazala da je nemoguće kontrolirati privatno kopiranje koje je uslijed razvoja i sve veće prisutnosti i dostupnosti digitalne tehnologije poprimilo goleme razmjere. Razvoj tehnoloških mogućnosti doveo je do toga da je autorska djela, naročito glazbena i audiovizualna, danas moguće brzo, lako i jeftino kopirati, a da nositelji prava vezanih uz ta autorska djela nisu u mogućnosti kontrolirati takve oblike korištenja autorskih djela.

Stoga je tijekom posljednjih desetljeća razvijena doktrina prema kojoj se narušena ravnoteža ponovno uspostavlja na način da se dopušta privatno kopiranje, no pritom se autorima, tj. nositeljima autorskih prava, daje pravo na naknadu za korištenje autorskih djela koja se umnožavaju na taj način. Ta se naknada naplaćuje od prodaje praznih nosača zvuka, slike ili teksta i uređaja za tonsko i vizualno snimanje.''

 

citat iz dokumenta :

www.zamp.hr/press/word/privatno_kopiranje_opsirnije.doc

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

@ MUSICMAN:

 

Krajnje je bezobrazno i obmanjujuće plaćanje naknade na prazne medije za pohranu podataka uspoređivati i poistovjećivati s naknadom za zdravstveno osiguranje, komunalne usluge itd. Jasno je potonje služe zadovoljavanju potreba i interesa obveznika plaćanja naknade i javni su interes, dok je naknada na prazne medije prihod isključivo spomenutih organizacija, tj. njihovih članova.

 

Nadalje, pored upitne ustavnosti i zakonitosti ovakvih nameta, apsurdan je i sam iznos nameta, koji, sukladno Cjeniku naknada za reproduciranje autorskih djela za privatno ili drugo vlastito korištenje, objavljenom u Hrvatskom glasnik intelektualnog vlasništva br. 4/2007, za određene medije iznosi i 100% njihove prodajne cijene! Tako, prema navedenom cjeniku, naknada iznosi: za CD do 1 GB - 1,26 kn, DVD do 10 GB - 2,35 kn, VHS video kaseta - 8,00 kn, USB stick do 10 GB - 70 kn, itd. Koliko je ovo apsurd govori i slijedeće: za memorijsku karticu do 5 GB, koja je pojedincu potrebna npr. za digitalni fotoaparat, kojim će stvoriti vlastito autorsko djelo, plaća se također naknada od 70 kn.

 

Ove naknade nemaju veze sa zdravim razumom, već su rezultat lobiranja interesnih skupina, prije svega velikih nakladnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

@Sizif

Zdravstvena zaštita, osiguranje od automobilske odgovornosti i slično su nameti koje smo obvezni plaćati samo radi MOGUĆNOSTI da jednog dana obolimo ili budemo krivac za saobraćajnu nesreću npr. U takvim slučajevima otklanjanje posljedica je uglavnom preskupo za pojedinca pa zato i postoji sistem solidarnih naknada. Ključna riječ je ''MOGUĆNOST''. Pitam se da li sam unaprijed proglašen krivcem zato jer moram platiti osiguranje od automobilske odgovornosti ? Princip je isti...radi se o naknadi kojom se ublažavaju (pre-skupe) posljedice AKO i/ili KADA se dogode. Nemojmo zaboraviti da nam nitko neće vratiti novac ukoliko se NE razbolimo (i ne koristimo zdravstvenu zaštitu) ili ukoliko NE skrivimo saobraćajnu nesreću. Prihod i profit ostvaruju osiguravajuće kuće ili tvrtke koje imaju zadatak upravljati spomenutim sredstvima. Zar nije i u tom slučaju upitna ustavnost i zakonitost i ovih nameta ?

Kad govorite o cijenama....onda bi se bezobraznim obmanjivanjem javnosti mogla nazvati i Vaša tvrdnja da ''cijena za određene medije iznosi i 100% njihove prodajne cijene! Tako, prema navedenom cjeniku, naknada iznosi: za CD do 1 GB - 1,26 kn, DVD do 10 GB - 2,35 kn, VHS video kaseta - 8,00 kn...''

U važećem cjeniku objavljenom i dostupnom na internet stranicama ZAMP-a jasno stoji da je cijena za CD do 1 GB 0,08 kn, DVD do 10 GB 0,12 kuna, VHS 0,60..itd do najveće cijene koja iznosi 40,00 kuna i odnosi se na Hi-Fi HDrecorder. Također na istom mjestu je je i rješenje Ustavnog suda na temu BTL naknada kao i tekst sporazuma sa Hrvatskom gospodarskom komorom i drugi dokumenti. (http://www.zamp.hr/press/blank_hr.htm)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

@ MUSICMAN:

 

Kao prvo, službene stranice ZAMP-a nisu službeni glasnik Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, već je to Hrvatski glasnik intelektualnog vlasništva.

 

Nadalje, cijene o kojima vi govorite (CD do 1 GB 0,08 kn, DVD do 10 GB 0,12 kuna, VHS 0,60) odnose se na razdoblje od 1.1.2007.-31.12.2007., što jasno stoji u citiranom Cjeniku objavljenom u Hrvatskom glasniku intelektualnog vlasništva (Tabela 1). i ista raste zaključno s 31.12.2010., kada iznosi (za CD do 1 GB) 0,64 kn. Nakon toga primjenjuju se naknade iz čl. 3. Cjenika - 1,26 bodova za CD do 1 GB, a prema čl. 1. st. 5. Cjenika, vrijednost 1 (jednog) boda iznosi 1 (jednu) kunu.

 

Zdravstvenim osiguranjem osiguravam sebe,; osiguranjem od automobilske odgovornosti osiguravam sebe; ovom naknadom punim džepove nekom trećem, bez ikakve osobne koristi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija