Jump to content

povrat poreza, prtijelaz iz nerezidenta u rezidenta


katomipr

Preporučene objave

Poštovani!

Dobio sam dješenje od porezne ispostave Dubrovnik da nemam pravo na povrat poreza jer sam nerezident (po njihovom), tj ne daju mi povrat za djecu i suprugu koji žive u BiH. U rješenju su napisali da sam nerezident iako sam uredno dostavio potvrdu o uobičajenom boravištu, koju su oni očito zagubili, jer sam prilikom dostavljanja potvrde primjetio da djelatnica nije mogla pronaći moj dosje, te mi je rekla da će potvrdu priložiti kasnije.

Zanima me što sad učiniti. negjde sam pročitala da se može prebaciti iz nerezidenta u rezidenta, a mene zanima da li će u tom slučaju povrat poreza za djecu biti za cijelu godinu ili samo za period koji od prijelaza iz nerezidenta u rezident. opet napominjem da imam uobičajeno borvište u Dubrovniku već više od 4 godine, i svake godine uredno dostavljam potvrdu o tome. i zanima me da li trebam i mogu u PK upisati suprugu i djecu. imam hrvatsko državljanstvo, kao i moja supruga i djeca.

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odi u policiju i izvadi potvrdu o prijavi boravišta u kojoj trebaju biti navedene sve godine .

potvrdu dostavi poreznoj upravi ali preporučeno i sa povratnicom ili na uruđbeni porezne i da ti na kopiju potvrde o prijavi boravka žigom porezne uprave potvrde primitak potvrde.

 

sve što se dostavlja državnim tjelima slati poštom preporučeno i sa povratnicom i isto čuvati

ili na uruđbeno i da na kopiju pismena potvrde žigom primitak pismena. i tu kopiju čuvati ako se desi da se papi "zagube"

 

pročitaj porezni zakon na dohodak od nesamostalne djelatnosti

www.porezna-uprava.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se da gospodin ne mogao uvećati svoj osobni odbitka u godišnjoj prijavi poreza na dohodak s osnove uvećanja odbitka za suprugu i djecu kao uzdržavanih članova obitelji.

 

Prema odredbi članka 140. Ustava Hrvatske Ugovor između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu je po pravnoj snazi iznad Općeg poreznog zakona. Prema odredbi članka 4. stavak 2. Ugovora rezident država ugovornice koji ima uobičajeno boravište u Hrvatskoj, a prebivalište obitelji je u BiH smatra se rezidentom BiH jer s njome ima uže osobne i gospodarske veze (središte životnih interesa) – tamo mu žive supruga i djeca. Zaključuje se da je gospodin rezident BiH, a hrvatski nerezident. Prema odredbi članka 36. stavak 3. Zakona o porezu na dohodak nerezident može koristiti osobni odbitak samo za sebe, a nikako i za suprugu i djecu.

 

Hipotetski razmatrajući da Hrvatska i BiH nisu potpisale navedeni Ugovor, tada bi se, prema odrebi članka 37. starog OPZ-a, utvrdilo da je gospodin hrvatskih rezident temeljem potvrde o uobičajenom boravištu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro ste shvatili. Ja imam primanja samo u Hrvtaskoj a djeca i supruga su mi nezaposleni, tj djeca idu u školu u BiH a supruga je nezaposlena. Iz porezne uprave iz BiH sam dostavio potvrde da nemaju ni oni ni ja nikakvih primanja u BiH. Napominjem opet da svi imamo domovnice. Nikako mi nije jasno zasto sam nerezident ako imam uobičajeno boravište i nemam nikakvog oporezivanja u BiH. Inače sam zaposlen kao zidar, nesamostalna djelatnost.

Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Obavezno podnijeti žalbu na navedeno rješenje u kojem ćete tvrditi da ste hrvatski rezident te da boravite u HR godišnje preko 183 dana. priložiti vjenčani list, rodni list vaše djece te potvrdu od BiH da supruga nije ostvarila prihode u BIH. U slučaju da smatraju da niste rezident tražite povrat prireza ako ste ga plaćali jer prirez plaćaju samo rezidenti. probajte otići u Poreznu u Dubrovniku gdje se izdaju PK kartice sa vjenčanim listom, potvrdom o ženinim (ne)primanjima i rodnim listom djece i tražite da ih stave na vašu PK karticu kao uzdržavane članove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija