Jump to content

radna kjnižica


lexy13

Preporučene objave

trebam savjet..hitno je..molim vas pomozite...radim već nekoliko godina u jednoj građevinskoj firmi. ta firma sada polako propada. poslodavac nam nije isplaito nekoliko zadnjih plaća,ne cijele,samo dio,a ostalo obećaje,pa nikad. odbija nam dati radne kjnižice i poslati nas na burzu, a kaže da nema novaca za laće..što da radimo?hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto kažeš da Vam odbija dati knjižice, pretpostavljam da želiš otići iz te firme. Trebam još nekoliko odgovora prije nego dam savjet:

-bez obzira što Vam nije isplatio plaču u cijelosti već samo dio, da li ste dobili obračun plaće (platne liste) za te mjesece?

-kažete da ne želi vratiti radnu knjižicu, da li Vam je otkazao radni odnos ili vi njemu?

-koliko dugo radite za tog poslodavca?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lexy13 je napisao:

nemam obračune plaća..ne želim ja dati otkaz, nego nas drži na poslu bez novaca,a često zbog ovih vremenskih prilika ni ne možemo raditi.. kad pokušavamo pitati,odjuri glavom bez obzira..radim 4 godine..

 

lexy13,

u vašem slučaju vjerojatno je riječ o tome da vi želite prekinuti radni odnos sa poslodavcem, pa stoga tražite da vam zaključi radni staž i vrati dokumente(odjava sa mirovinskog,socijalnog i radna knjižica).

S obzirom da vam ne žel vrqatiti radnu knižicu to vjerojatno znaći da vam nije plaćao doprinose za zdr. i mir. osiguranje. Otiđite na te zavode i to proverite. Njegov postupak da vam ne vrati radnu knjižicu na vaš zahtjev ili po prestanku radnog odnosa protuzakonit je prema čl.291 Zakona o radu i za takav prekršaj isti je zakon odredio zaprijećenu novčanu kaznu za poslodavca.

S obzirom da je poslodavac neisplatom cijelih plaća i neizdavanjem obračuna plaća povrijedio vaša prava iz Zakona o radu vi trebate poslodavcu podnijeti Zahtjev za zaštitu prava na sličan način kako sam to opisao u jednom od prethodnih postova a da pritom ne date otkaz. U tom zahtjevu obrazložite razloge kako smo gore naveli i zaprijetite poslodavcu da ćete se obratiti inspekciji rada. Prvo naravno sa njim porazgovarajte u smislu toga. Ako nebude nikako išlo morat ćete dati redoviti ili izvanredni otkaz ako se želite riješiti te nočne more.

Pozzzzzzzz. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija