Jump to content

naknadno pronadjena imovina iza pokojnika


kristina21

Preporučene objave

postovani, od daljnjih rodjaka sam cula prije izvesnog vremena da je iza pokojnog mi djeda ostalo nepodijeljene imovine u toku ostavinske. S obziroma da moji najblizi rodjaci nisu o tome meni govorili, kako bih mogla saznati sta je to ostalo, jer iako je oporukom djed naveo sto pripada mom ocu, smatram da ima pravo i na nuzni dio na ostalu imovinu koju su rodjaci zdusno prisvojili. Pojasnite mi, zar se otac nije trebao izjasniti da se odrice nuznog dijela ili da ga zeli. Koja je procedura, ukoliko je ovo sto sam navela mogucnost. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nužni dio računa se u odnosu na ukupnu ostavinu.

 

Ako naknadno pronađena imovina nije obuhvaćena oporukom (tj. u oporuci ne stoji "ostavljam svu svoju imovinu tome i tome" ili je imovina navedena izrijekom, ali nije navedeno nešto od te naknadno pronađene imovine) onda se ta imovina nasljeđuje po zakonu.

 

Ako je prethodno oporukom povrijeđen nužni dio ostalih nasljednika, oni mogu to kompenzirati naknadno pronađenom imovinom ako se nužnog dijela nisu odrekli. Dakle, moguće je da oporučni nasljednik ne naslijedi ništa od naknadno pronađene imovine.

 

No, da bi se nasljednici mogli upisati u zemljišne knjige, naknadno pronađena imovina mora se raspodijeliti u propisanom postupku, i o tome svi nasljednici moraju biti obaviješteni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao unuka ste najbliži izravni živi potomak ostavitelja tj. svoga djeda, prema tome ste njegov nasljednik.

 

Trebate dostaviti sudu kod kojeg je proveden ostavinski postupak prijedlog za raspoređivanje naknadno pronađene imovine, priložiti rješenje o nasljeđivanju ili barem broj predmeta i dokumente o imovini koju treba raspodijeliti (izvatke iz zemljišne knjige).

 

To nije obnova postupaka nego poseban postupak propisan Zakonom o nasljeđivanju, više kao nastavak ostavinskog postupka.

 

I još se moram ispraviti: eventualno odricanje od nasljeđivanja u ostavinskom postupku ne vrijedi za naknadno pronađenu imovinu, odnosno izjave treba ponovno dati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

postovani,

 

Sve sam Vas razumjela. Hvala, ali kako da prijavim naknadno pronadjenu imovinu kad ne znam koja je cestica, naime, kako su mi dalji rodjaci saopstili u pitanju je njiva, koja sada u prostornom planu grada pripada gradjevinskoj zoni. Znaci plac. Mogu li po imenu i prezimenu djeda da pokusam u opcinskom sudu tj. u gruntovnici.

Lijep pozdeav, :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

U katastru su registrirani posjednici po imeni i prezimenu lako je naći .

 

U katastru tražite kopiju katastarskog plana i proučite gdje bi otprilike ta čestica bila .

Kada dobijete kopiju plana na internetu ukucajte u GOOGLE-pravosudje .hr i tada pod katastrom pokušajte ispitati tko je posjednik tih čestica ,ili kad u kopiji plana znate brojeve čestica tada u glavnoj knjizi vidite tko je vlasnik i tako je uz malo truda jednostavno doći do broja čestice koja glasi na Vašeg djeda .

 

Kada to utvrdite tada jednostavno predate zahtjev sudu gdje se nekretnina nalazi za raspodjelu naknadno pronađene imovine .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sudski zemljišnoknjižni odjeli bi uz glavnu knjigu trebali voditi i pomoćne popise, npr. popis vlasnika, pa bi se iz tog popisa moglo vidjeti koje nekretnine glase na Vašeg djeda. Dakle, možete tražiti i u z.k. odjelu imovinu prema imenu i prezimenu vlasnika.

 

Preporučam da provjerite i u zemljišnoknjižnom odjelu i u katastru, da se ne dogodi da nakon provođenja postupka odnekud ne iskrsne još kakva čestica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Obnavljam temu da ne otvaram novu.

Prije mjesec dana dobio sam rješenje o naknadno pronađenoj imovini iza smrti moje pok. majke, na koje se nisam žalio (odrekao sam se prava žalbe)

U Rješenju piše, da će se po pravomoćnosti Rješenja izvršiti uknjižba prava vlasnika nasljednika na naknadno pronađenoj imovini u razmjeru vlasništva moje pok. majke ( ja sam jedini nasljednik iza smrti moje majke)

Medjutim, pregledom glavne knjige i ZU u kojem se nalazi nakn.pronađena nekretnina, još nema Zabilježbe vezane uz navedeno Rješenje.

Obzirom da kod sebe imam navedeno Rješenje, trebam li ja otići na Protokol ZK odjela Općinskog suda i predati Zahtjev za provedbom navedenog Rješenja, da ubrzam postupak?

 

Unaprijed, Hvala puno na pomoći.

Bili9

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Matrix76

Hvala na promptnom odgovoru.Ako se ne varam, upis nekretnine, na moje ime (kao jedinog nasljednika), ide "po automatizmu", kako se to stručno kaže.

No, pojam automatizma, kod nas u HR, je jako "rastezljiv" pojam.

Stoga me zanima, u kojem roku,(mislim pravno zakonskom roku) ZK Odjel Općinskog suda, treba uraditi ovu radnju, obzirom da još se nije pojavila Zabilježba u ZU u kojem se nalazi nekretnina, što je vidljivo preko Interneta.

Mojim odlaskom na gruntovnicu, i predajom Zahtjeva uz priloženo Rješenje, Zabilježba bi se pojavila već sutradan. Dali bi to, ubrzalo stvar u tom slučaju?

 

LP sa plavog mora i ugodan provod (zabava) na ispraćaju Stare i dočeku Nove godine.

Bili9

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija