Jump to content

nužni dio?


exeo

Preporučene objave

Poštovani!

U tijeku je ostavinska rasprava iza smrti majke. Ona je oporukom svu imovinu ostavila mom ocu. Kod davanja nasljedničke izjave ja i brat smo izjavili da poštujemo majčinu oporuku i ne tražimo nužni dio. Međutim troje unuka (koji su zakonski nasljednici iza mog pokojnog brata) izjavljuje da poštuju oporuku kao istinitu i pravovaljanu ali da traže nužni dio.

U zadnih 10 godina oni niti jednom nisu posjetili niti brinuli i pomagali na bilo koji način mojoj majci tj. njihovoj baki.

Zanima me da li se ikako može dokazati nedostojnost njih kao nasljednika iako to u oporuci nije navedeno, ili na neki drugi način osporiti njihovo pravo na nužni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj djed je ostavio oporuku da iza svoje smrti svoju obiteljsku kucu stecenu zajednickim radom sa svojom drugom zenom, njoj i ostavlja u cjelosti.Sa njom nije imao djece.

U oporuci je dodao da njegova djeca iz prvog braka,tj.moj otac i stric,s tim nemaju nista zajednicko i da je njima ranije ostavio neke druge cestice zemlje.

Moje pitanje je da li moj otac i stric,tj.njegova djeca imaju pravo na nuzni dio? Koliko bi on iznosio ukupno za njih dvojicu?

Ako smatrate da imaju pravo,jel bi mi neko mogao predloziti odvjetnika u Dubrovniku,

 

Lijep pozdrav,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

teodora je napisao:

Moje pitanje je da li moj otac i stric,tj.njegova djeca imaju pravo na nuzni dio? Koliko bi on iznosio ukupno za njih dvojicu?

 

Ako je kuća zajednička stečevina oca i druge žene, polovina već pripada drugoj ženi, a drugu polovinu dijele na jednake dijelive žena i dva sina, dakle svakom 1/6. Nužni dio bi bila polovina toga, dakle ocu i stricu po 1/12.

Budete li potraživali nužni dio, očeva udovica će ustvrditi da ste već namireni prethodnim darovima, tj, zemljištima.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija