Jump to content

Porezna olakšica na stan


Splityall

Preporučene objave

Supruga je bila u vlasništvu stana u kojem nikad nije stanovala, a koji joj je darovan od roditelja. Prije kupnje našeg stana (glasi na nju), darovni ugovor je raskinut i tu nastaje dvojba. Smatra li se novi stan nekretninom kojim je riješila stambeno pitanje i na koji ostvaruje porezne olakšice. Porezna uprava tvrdi suprotno i kao dokaz navodi sljedeće:

 

Članak 36, stavak 17, točka 2 Zakona o porezu na dohodak:

(17) Uvećanje osobnog odbitka iz stavka 16. ovoga članka rezident može koristiti pod uvjetima da:

1. u trenutku kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident i njegov bračni drug nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu,

2. do trenutka kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident nije stekao u vlasništvo ili suvlasništvo stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu,

 

članak 58, stavak 1, točka 1 Pravilnika o porezu na dohodak:

(1) U skladu s člankom 36. stavkom 16. Zakona porezni obveznici rezidenti mogu koristiti dio osobnog odbitka za stambene potrebe, i to za kupnju ili gradnju stambenog prostora (stambene kuće ili stana) za potrebe svojeg trajnog stanovanja, pod uvjetima:

1. da se radi o kupnji ili gradnji prvog stambenog prostora, odnosno da porezni obveznik i njegov bračni drug nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu drugu nekretninu prema članku 36. stavku 17. Zakona...

 

Imamo li ikakvo pravo na žalbu ili je to to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je ugovor o darovanju nekretnine bio raskinut, onda vaša supruga nije bila porezni obveznik poreza na promet nekretnina koji je oslobođen plaćanja poreza na promet nekretnina sukladno odredbi članka 13. Zakona o porezu na promet nekretnina.

 

Ugovor o darovanju prijavljuje u roku od 30 dana od sklapanja ugovora.

 

Raskid ugovora o darovanju nekretnine voljom stranaka prije nego se obavi prijenos u zemljišnim knjigama na novog vlasnika razlog je za obnovu postupka i poništenje rješenja o utvrđivanju poreza na promet nekretnina odnosno oslobođanja od plaćanja u slučaju vaše supruge.

 

Prijedlog za obnovu postupka zbog raskida ugovora voljom stranaka prije nego što se obavi prijenos u zemljišnim knjigama na novog vlasnika, može se podnijeti u roku od jedne godine od dana konačnosti rješenja o utvrđivanju poreza.

 

Odredbom članka 36. stavak 17. točka 2. Zakona o porezu na dohodak, neovisno o postupanju po odredbama Zakona o porezu na promet nekretnina, propisan je uvjet da vaša supruga može koristiti uvećanje osobnog odbitka ako nije prethodno stekla vlasništvo nad stambenim prostorom.

 

Bojim se da po odredbama Zakona o porezu na dohodak nije bitno koliko je vremena prošlo između dana sklapanja i dana raskida ugovora o darovanju. Osobno mislim da je Porezna uprava u pravu.

 

Koliko je dana prošlo između dana sklapanja i dana raskida ugovora o darovanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, iako nisam sasvim razumio. A vjerojatno ni ja nisam bio dovoljno jasan. Naime, supruga se nikad nije ni uknjižila kao vlasnica darovanog stana. Kredit za stan je dobila kao znanstveni novak i u tu svrhu priložila raskid darovnog ugovora, što je uostalom bio i uvjet - taj je kredit dostupan samo za prvu nekretninu. Dakle, Ministarstvo znanosti i banka uvažili su taj dokument

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, porezni propisi (Zakon o porezu na promet nekretnina i Zakon o porezu na dohodak) različito definiraju stjecanje vlasništva na nekretninama od Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

 

Obveza poreza na promet nekretnina nastaje samim sklapanjem ugovora neovisno o tomu je li vlasništvo nad nekretninom upisano u zemljišne knjige.

 

Ponovno izražavam bojaznost da je vaša supruga, za potrebe oporezivanja dohotka, već stekla vlasništvo nad nekretninom prije kupnje novog stana. (čl. 36. st. 17. t. 2. Zakona o porezu na dohodak)

 

Porezna vlast primjenom poreznih propisa nije dužna postupiti kao što su postupili Ministarstvo znanosti i banka, jer ovi temelje svoje odluke na drugim propisima, po kojima se smatra da raskidom ugovora o darovanju obdarenik nije stekao vlasništvo nad nekretninom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako se po sklapanju darovnog ugovora niste upisali kao vlasnik darovane nekretnine a ugovor ste raskinuli tada stjecanja nekretnine nije ni bilo.

pregledajte praksu Upravnog suda.

www.upravnisudrh.hr

sudska praksa,financije ,porez na nekretnine

uvjeren sam da ćete morati sa poreznom upravov voditi spor(upravni postupak-tužbu).

ovo je osobito bitno ako niste koristili poreznu olakšicu na darovanu nekretninu tj ako niste dobili porezno rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stjecanjem nekretnine, u svrhe oporezivanja prometa nekretnina, smatra se, pored ostalog navedenog, i darovanje sukladno odredbi članka 4. stavak 2. Zakona o porezu na promet nekretnina.

 

Sudska praksa Upravnog suda potvrđuje da stjecanje nekretnine nastalo kod prijenosa vlasništva neovisno što je ugovor naknadno raskinut. Analogno tomu, isto načelo se može primjeniti i slučaju vaše supruge.

 

www.upravnisudrh.hr

 

Pitanje svih pitanja:

 

Određuje li odredba članka 36. stavak 17. točka 2. Zakona o porezu na dohodak:"...do trenutka kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident nije stekao u vlasništvo ili suvlasništvo stambeni prostor..." pojam stjecanja nekretnine na jednak način kao i odredba članka 4. stavak 2. Zakona o porezu na promet nekretnina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija