Jump to content

Oslobođenja od plaćanja poreza na darovanje


xman73

Preporučene objave

Molim za razjašnjenje o mogućnosti oslobođenja od plaćanja poreza na promet nekretninama za slijedeću situaciju.

Oženjen sam i očekujemo bebu za 2 mjeseca. Nemamo nikakve nekretnine u vlasništvu i živimo sa tetkom u njezinom stanu na koji nismo prijavljeni ni mi ni ona (kupljen je nedavno).

Imamo namjeru graditi kuću, ali na terenu koji mi otac ima namjeru darovati za sada gradnja nije dozvoljena (UPU je u izradi). Tetka također ima zemljište gdje je gradnja dozvoljena ali je teren preuzak (15x40). Da li je moguće napraviti ovako: otac mi daruje teren 600 m2, ja ga mijenjam sa tetkom pošto sa njom živim u gospodarskoj zajednici (da li trebamo prijaviti boravište na stan da bi to bilo papirnato pokriveno)? U tom slučaju ja ne plaćam porez jer mi ga daruje otac, a tetka također jer živimo skupa. Zatim mijenjam pola terena 300m2 sa susjednom parcelom da bi se dobio pravilniji oblik i bolja iskoristivost terena. Da li u tom slučaju zamjene plaćam porez jer sam prije dobio parcelu u vlasništvo, tako da mi to sad nije prva nekretnina, ali je prva nekretnina kojom rješavam svoje stambeno pitanje s obzirom da je na njoj dozvoljena gradnja.

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao da slušam plan kako kojot hvata pticu trkačicu!

:smijeh:

 

Bez uvrede, ali da sve to provedete treba Vam 4-5 godina i 15-20000 kn za parcelacije i sl.

 

Bolje da se primite ishođenja dozvole na terenu koji vam otac daruje.

Ako je zemljište u protornom planu definirano kao građevno, i ima pristup prometnici i komunalijama (a izrada prostornih planova traje dulje od tri godine) nema prepreka da postavite upit u svezi dozvole.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

UPU je u izradi već 9 godina, a kad će biti gotov nitko ne zna. Očevo zemljište je u neizgrađenom dijelu naselja iako je okruženo kućama. Parcelacija bi bila samo jedna, jedno darovanje i jedna zamjena, zašto bi bilo potrebno toliko čekati i uz takve troškove? Jedino što me buni je da li ja imam pravo darovati tetki nekretninu uz oslobođenje od plaćanja poreza. I još pojašnjenje da ovo kombiniram jer je ovdje cijena 250 eura/m pa bi za jedan porez bilo potrebno dati moju godišnju plaću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

darovati možeš roditeljima ,baki i djedu(precima)bez plaćanja poreza na promet nekretninama.

za darovanje nekretnine sestra-brat i druga rodbina plaća se porez na promet nekretninama.

 

ali ako ti tetka hoče darovati nekretninu opteretite je hipotekarnim kreditom a potom istu nekretninu kupiš od tetke za cijenu umanjenu za hipotekarni kredit .

procjenjena vrijednost nekretnine se umanjuje za visinu hipoteke.

 

pravno shvaćanje Upravnog suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

xman73 je napisao:

Parcelacija bi bila samo jedna, jedno darovanje i jedna zamjena, zašto bi bilo potrebno toliko čekati i uz takve troškove? Jedino što me buni je da li ja imam pravo darovati tetki nekretninu uz oslobođenje od plaćanja poreza.

 

Toliko ste se fiksirali na svoj plan da uopće ne slušate savjete.

 

Vrijeme i cijenu koje sam spomenuo su optimalni, može biti i 50000 kn, i da na kraju ne uspijete provesti parcelacije.I da nekoliko puta platite porez.

 

 

Bavim se investicijama u vezi nekretnina , gradnjom, parcelacijama, ishođenjem dozvola. Savjetujem Vas da se ne upuštate u to što ste opisali.

A Vi radite kako hoćete.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

xman73 je napisao:

UPU je u izradi već 9 godina, a kad će biti gotov nitko ne zna. Očevo zemljište je u neizgrađenom dijelu naselja iako je okruženo kućama.

 

 

 

Zakon o prostornom uređenju i gradnji:

 

Zabrana izdavanja dozvola i drugih akata

Članak 127.

(1) U svrhu izrade urbanističkog plana uređenja ili detaljnog plana uređenja, čija je obveza izrade propisana prostornim planom šireg područja, predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave može odlukom o izradi na području obuhvata tog plana zabraniti izdavanje lokacijske dozvole i rješenja o uvjetima građenja za građenje novih i/ili rekonstrukciju postojećih građevina te rješenja o izvedenom stanju i potvrde izvedenog stanja do donošenja tog plana, ali ne duže od dvije godine od dana stupanja na snagu odluke.

(2) Zabrana iz stavka 1. ovoga članka može se produžiti za najviše godinu dana i nakon toga se više ne može propisati pet godina

 

 

Urudžbirajte u nadležnom uredu za graditeljstvo dopis-zahtjev da se izjasne u smislu uvjeta gradnje na očevoj čestici.

Pozovite se na ovaj članak Zakona, i naglasite da tražite pismeni odgovor u zakonski propisanom roku kako bi mogli poduzeti dalje korake za zaštitu svojih prava.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija