Jump to content

HZMO


VUKOVI

Preporučene objave

Dobio sam mirovinu zbog opće nesposobnosti sa omjerom 20% rat, 80 % mir 2.495,00 kn sa činom desetnika. Nemam HRVI niti je u postupku rješavanja, a nisam ni dragovoljac. Sakupljam dokumentaciju da mogu predati zahtjev za pogoršanje zdravstvenog stanja. Bio sam na bolničkom ležanju, a uskoro idem i na dnevnu. Može li mi netko dati savjet da li imam pravo na pogoršanje i podizanje omjera. Napominjem da sam pravo i mirovinu dobio po starom zakonu. Pravnik u područnom HZMO mi tvrdi da imam, a referentica okoliša i nije me uputila u moja prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zvebos, budi jako oprezan s tim.

Ovaj zahtjev za pogoršanje stanja koji bi podnio se ne smatra obnovom postupka, već je to onda sasvim novi postupak i novo vještačenje, koje se obavlja po izmjenjenom Zakonu o pravima HB, a budući nemaš status HRVI, tada niti ne možeš ostvariti mirovinu po tom Zakonu.

O tome je bilo govora u emisiji Veterani mira (ili Meta, nisam siguran kako se sada zove) što ide subotom na HTV-u, a snimku te emisije možeš pogledati na Braniteljskom portalu, kada je bila gošća jedna viša referentica iz HZMO, koja je ako se dobro sjećam upravo to tako nazvala i objasnila da se to ne radi o obnovi postupka, već o zahtjevu za novim utvrđivanjem činjeničnog stanja, tj novim vještačenjem, ali po izmjenjenom Zakonu.

Raspitaj se na sto strana prije nego što to pokreneš.

U svakom slučaju sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad je bila ta emisija? Ja sam u 11. mjesecu prošle godine gledao tu emisiju i bio je gost jedan gospodin i objasnio je da branitelji koji su ostvarili pravo na mirovinu po starom zakonu mogu ostvarivati i pravo na pogoršanje prema zakonu po kojem su dobili to pravo. Tako me savjetovao i pravnik u HZMO (obiteljski poznanik).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

oprosti kolega gospođa u toj emisiji govori o ljudima koji sada idu na vještačenje rat-mir i kaže da hzmo može dati prijedlog recimo 50-50,ali da na ministarstvu branitelja na njihovoj reviziji odlučuju koliki će omjer biti jer su ovi navodno mjerodavniji i mogu ga ismanjiti.preciznije gospođa o tome govori u 18 min. emisije, a ja sam to shvatio ovako kako sam sada napisao.konkretno ja sam otišao u mirovinu opću 50-50 bez hrvi kao dvo prije 4 god. sada sam ostvario status hrvi i konstantno se lječim nazvao sam svoj hzmo i pitao da li imam pravo na osnovu pogoršanja stanja tražiti povećanje omjer rat-mir objasnio sam svoju situaciju i gospodin koji je zadužen za branitelje mi je rekao da imam pravo sve legalno i po zakonu sa svim mogućim papirima.ja sam sada u fazi prikupljanja dokumentacije ali kad to sredim ja ću tražiti povećanje omjera. nadam se da sam ovime nekome i pomogao.pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

oprosti,ali nismo se razumjeli.ja sam samo iznio svoje viđenje stvari.po mome mišljenju najbolje bi bilo kontaktirati nekoga u hzmo ko je zadužen za branitelje (ja sam dobio tu osobu na telefon) i podrobno objasniti situaciju pa će valjda dobiti točan odgovor.mene je gospodin pitao da mu pročitam djelove rješenja i na osnovu toga mi odgovorio.pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz osobnog iskustva: zadnje što bih napravila je tražiti savjet od djelatnika HZZMO-a, jer i tamo ima previše onih koji nas smatraju teretom. Nakon što sam dobila odluku Upravnog suda da sam u pravu i da se moja žalba uvaži, otišla sam kod pravnice da je pitam što mi je dalje ćiniti, a odgovor je glasio: "Već mi je muka od tih vaših tužbi!"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja neznam kako je kod vas,ali ja sam do sada imao samo pozitivna iskustva i u zagrebu i u splitu sve što sam pitao i tražio uspio sam ostvariti.trajalo je ali svugdje se čeka pa sam se već naviknuo,a kada ostvariš što si tražio brzo na to zaboraviš.mislim isto kako je jedan kolega ovdje u nekoj temi rekao da treba strpljenja i razumjevanja i za te ljude koji rade na tim poslovima jer i njima je puna kapa. pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

danas sam dobio rješenje povećali su mi omjer na 50/50 . ono što me je iznenadilo je da nemam pravo na zaostatke iako sam u 12 mjesecu prošle godine bio podnio zahtjev . povećanje mirovine mi priznaju od dana kada sam bio na komisiji u hzmo . dali je netko upućen u sve ovo i imam li pravo na zaostatke ? unaprijed hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li si dobio povećanje omjera zbog toga što imaš HRVI? Ja imam opću 20-80 bez HRVI. U Zagrebu su mi savjetovali da ne mogu ići na obnovu jer nemam HRVI, već da podnesem zahtjev za povećanje omjera vezanog uz obranu suvereniteta RH. Imaš li neki savjet? Čak mi nisu priznali ni pravo na 100% bolovanja iako sam dobio braniteljsku mirovinu zbog bolesti iz domovinskog rata i prošao sve komisije na koje su me uputili da bih ostvario mirovinu.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Žena se raspitivala u Zagrebu u sjedištu HZMO kod pravnog savjetnika da li imam pravo na pogoršanje i povećanje omjera pošto nemam HRVI. On mi je savjetovao da podnesem taj zahtjev naravno s novim nalazima i psihotestovima u područni ured HZMO-a. Tada ide ista procedura. Kod mene je slučaj da mi nisu vještačili 91. i 92. dok sam bio u gardi, već samo MUP gdje sam radio nakon garde. 91. i 92. mi nisu vještačili jer sam ratni put dobio tek kad mi je revizija odredila opću 20-80. Iako mi nije jasno kako su mogli vještačiti nepotpun predmet. Moram reći da referentica u područnom uredu nije bila raspoložena da bi mi savjetovala nešto u svezi mojih prava. Tako da je žena preko Zagreba to rješavala. Broj telefona u Zagrebu je 01-4595-145 (pravni savjetnik).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav zvebos od Zagi-a!

Kolega moram ti priznati da ni meni nije baš jasno taj dio što si napisao da podneseš zahtjev za povećanje vojnog dijela ja to isto do sad nisam ćuo.Inaće moj slućaj ti je da sam u mirovini (iz MUP-a) od 10/2007, imam 30% rat 70% izvan rata, opća, također nemam HRVI, u 4 mjesecu ove godine podnio sam zahtjev za pogoršanje (znači prikupio sam novu lije. dokumentaciju bolničko lijećenje, psihotest, redovne kontrole, također sam pribavio potvrdu od DZ MUP-a Šarengradska da sam 90g. prilikom prijema u MUP bio potpuno zdrav i sposoban za obavljanje poslova OSO)i poslali su mi rješenje da je moj zahtjev na zakonu neosnovan i ostavili su mi i dalje 30-70 opća. Na to novo rješenje sam se žalio žalbu mi je napisao pravnik koji radi u centru za psihosocijalnu pomoć branitelja. Vidjet ću što će se dogoditi pa ću napisati, odlučio sam ići do kraja ako treba ponovno i na sud. Za sad toliko POZDRAV!!! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molim da mi netko odgovori ako zna.dobio sam privremeno riješenje o mirovini dok se ne prikupe svi papiri,mene zanima pošto sam se u firmi vodio do 14 8 i dobivao plaču,dali ču dobiti razliku pošto mi u riješenju piše da sam u mirovini od 12 5 a mirovina če biti veča nego je bila plača.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

top5 je napisao:

molim da mi netko odgovori ako zna.dobio sam privremeno riješenje o mirovini dok se ne prikupe svi papiri,mene zanima pošto sam se u firmi vodio do 14. 8. i dobivao plaču,dali ču dobiti razliku pošto mi u riješenju piše da sam u mirovini od 12. 5 a mirovina če biti veča nego je bila plača.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo da se i ja javim nakon dosta vremena žao mi je što ću poneke razočarati ali ZAOSTATAKA NEMA.prema novom zakonu od 21.11.2009. pravo na isplatu pripada nam od 1 u mjesecu mjesec nakon podnošenja zahtjeva hzmo. da pojasnim na svom primjeru. dobio hrvi i predao zahtjev za povećanje mirovine na račun toga.zahtjev predan 25.03.2010., a povećanje stupilo na snagu od 01.04.2010. u zhtjevu sam zatražio isplatu zaostataka od 10-og mjeseca 2009 od kada sam dobio hrvi,ali mi je pravnik u hzmo rekao da po novom zakonu nemam pravo na zaostatke. zaključak da sam poslušao neke koji su mi govorili da ne pridajem zahtjev još neko vrijeme lijepo bih ostao ovih par mjeseci bez tog povećanja od 800 kn (koje mi se uzgred budi rečeno sa ovih -10% smanjilo za 420 kn).razlog svemu tome je naravno nedostatak novca.nadam se da sam malo pomogao- pozdrav svim braniteljima ma gdje bili!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija