Jump to content

Raskid ugovora zbog izmijenjenih okolnost


anonimno

Preporučene objave

Pišem iz BiH i nadam se da vam to neće prepreka da date vaše mišljenje o ovoj temi. Ono svakako nije obavezujuće ni za koga i molim da se ponašate kao da se radi o nekretnini na području Hrvatske, a ionako su obe države preuzele Zakon o obveznim (u BiH-obligacionim) odnosima iz bivše nam SFRJ.

 

Zahvaljujem se svima koji su se ranije uključili na moju temu "penali". Mirnije sam spavao sve do prije par dana:

 

-Ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora u gradnji je zaključen i ovjeren u sudu 06.08.2003. godine(Uslovi su 30% avans, razlika + kamata u 60 mjeseci bez banaka - kredit plaćam prodavcu a on se osigurao klauzulom da "ako kupac poslije primopredaje poslovnog prostora odustane od dalje otplate, uplaćeni iznos se računa kao zakup poslovnog prostora sa utvrđenom cijenom zakupa od 10€ / m2 mjesečno).

-Rok primopredaje je istekao 30.10.2004.

-U međuvremenu svoje obaveze uredno izvršavam.

-Objekat je još u fazi gradnje-upravo završen krov, a "moj" lokal u prizemlju izveden u grubim radovima u skladu sa projektom i onako kako je ugovorena kupoprodaja.

-U međuvremenu je firma-prodavac privatizovana i na njeno čelo dolazi jedan od lokalnih tajkuna koji ima svoje "planove".

-Dana 01.02.2006. me prodavac usmeno i pismeno obavještava o namjeri da zatraži raskid ugovora zbog izmijenjenih okolnosti. Poziva se na izmjenu projekta i, po novom, nepostojanje predmetnog prostora (ima namjeru od "mog" i još jednog takvog, te dijela zajedničkog hodnika napraviti jedan veliki lokal). Nudi mi i sporazumni raskid, ali ja hoću lokal.

Provjerom u opštini sam ustanovio da nije podnio zahtjev za urbanističku saglasnost na izmjenu projekta i zatražio moje učešće u postupku ukoliko zahtjev bude podnesen. Fotodokumentovao sam trenutno stanje objekta i lokala. Obavijestio sam prodavca da neprihvatam sporazumni raskid i da se u skladu sa čl.133.t.3. ZOO nemože pozivati na izmijenjene okolnosti.

 

... Pitate se šta još hoću?

Rekao sam da se radi o lokalnom tajkunu.

 

1. Koje korake još da poduzmem da spriječim izdavanje urbanističke saglasnosti na izmjene projekta ili da bar odgovornost za štetu prenesem na opštinu. Razmišljao sam o peticiji ili nečemu sličnom jer izmjene idu na štetu i ostalim kupcima (zatvaranje ulaza, smanjenje izloga ...) i ima ih još 4-5 zainteresovanih, i na mojoj strani.

 

2. Šta ako prodavac ipak i bez dozvole počne sa preuređenjem prema svojim planovima, u šta sam čvsto ubijeđen? Da sjednem u objekat i nedozvolim mu fizički izvođenje radova, ili ima nešto pametnije.

Znam da sam u pravu i "zaštićen" pred zakonom ali napominjem da mi nije svejedno kad ću ući u posjed i bez obzira na pravo na naknadu štete, stalo mi je da to bude što prije.

 

3. Dali da nastavim sa plaćanjem kredita ili postoji način da ga "zamrznem" dok prodavac ne ispuni svoju obavezu? Koji je postupak? Gubim li u tom slučaju pravo na naknadu štete?

Kad da zatražim nadoknadu štete u ovim novonastalim okolnostima?

 

Znam da je ovdje otvoreno mnogo pitanja ali vas molim da si uzmete truda i pokušate mi ponovo vratiti san.

 

Još jednom hvala svima koji svojim trudom održavaju ovaj forum.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Hrvatska ti ima NOVI zakon o obveznim odnosima, onaj preuzeti je van snage.

 

Vjerujem da su osnovna načela u Zakonu zadržana, a sigurno da oni koji daju odgovore dobro poznaju i taj stari, preuzeti Zakon te ih pozivam da daju savjete.

Zahvaljujem na posjeti temi i na informaciji, ali meni su prije svega potrebni SAVJETI.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija