Jump to content

Kvalific.ili temeljno djelo - optužnica i postup. suda


Lakonogi

Preporučene objave

Citiram spornu izjavu:

 

"Pravni problem koji nastupi kad tužilac sastavi optužnicu za teže kazneno djelo je u tome, da ako bude osumnjičeni oslobođen od optužbe, tada mu više nije moguće suditi za blaže kazneno djelo."

 

Naravno da se ne može suditi opet (ne bis in idem), ali zar sud ne bi trebao osuditi optuženika za blaže djelo (ako smatra da je ostvario obilježja tog djela), tako da nema niti potrebe za nekakvim ponovnim suđenjem?

 

Primjer: optužnica se odnosi na teško ubojstvo (čl.91.), a sud nakon provedenog postupka smatra da se ne radi o teškom ubojstvu, već o ubojstvu (čl. 90.). U ovom slučaju sud neće osloboditi optuženika, već će ga osuditi za blaže djelo, zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lakonogi je napisao:

Zamislimo obratnu situaciju - da se optužnicom na teret stavlja blaže djelo, a sud smatra da se radi o težem. U tom slučaju sud bi bio vezan za pravnu kvalifikaciju djela, u smislu da ne smije prekoračiti optužnicu na štetu okrivljenika, zar ne?

 

da, tako je.

a što se tiče onog pitanja iz prvog posta, i na njega je odgovor - da. sud može presuditi ubojsvo iako je optuženo kao teško ubojstvo, ali je kroz dokazni postupak utvrđeno da nedostaje/ne bude dokazan/ neki kvalifikatorni elemenat, a državni odvjetnik recimo ne izmijeni činjenični opis (jer i nadalje misli da se radi o teškom ubojstvu).

međutim,

to je tako u tom slučaju koji navodiš,

ali,

ne mora biti i u nekom drugom slučaju.

zašto?

zato što sud može sam napraviti intervenciju samo ako iz činjenica i dokaza kojim raspolaže može donijeti presudu za kazneno djelo koje je istovrsno ovom iz optužnice /sa istom ili blažom sankcijom), ali ne može ako se radi o nekom drugom/drugačijem kaznenom djelu za kojega je zapriječena ili ista ili manja kazna. tu sudovi najčešće griješe i presude im padaju.

o tome si pročitaj malo u komentarima zakona i sudskoj praksi.

ovdje mi nije baš mjesto za pričati na tu temu, ima puno toga za reći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija