Jump to content

krađa zemljišta ili nešto drugo??


koala

Preporučene objave

Molim pravni savjet.Naslijedila sam zemljište od svoje majke .Imam rješenje o naslijedivanju i posjedovni list .Na to zemljište se sada želi upisati gospođa koja se zemljištem koristi bez moga znanja od 1968.g. i čija odvjetnica tvrdi da samim time što ga koristi sve te godine ima pravo na njega.Danas je sudac na raspravi

donio presudu da je doticna samovlasnica nekretnine i da sam joj ja dužna dozvoliti da se upiše kao vlasnik.Dobila sam rok od 15 dana ,a radi mirnog rješenja spora.Gospođa, taj dio zemljišta koji je moj, bi iskoristila kao garažu i već je pocela s pripremama za gradnju. Molim savjet.Prvo-tužena i 2.-tužena su nakon što je odvjetnica rekla da ako dođe do sudskog spora imati troškove potpisale priznanje tužbenog zahtjeva .Odvjetnica tužiteljice nije pokazala nikakakav dokaz osim neke stare slike te kuće koja je izgrađena na dijelu zemljišta .Koje korake dalje da poduzmem ,da li da se javim odvjetnici tužiteljice i na koji način .Imam li pravo tražiti novčanu nadoknadu za zemljište? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Vi ste trebali od početka imati odvjetnika , koji bi dao odgovor na tužbu i dokazao posjedovnim i vlasničkim listom da dotična nije u zakonitom posjedu ,te da je mogla samo uzurpacijom -nasilno ,i potajno zaposjesti posjed.

Vi imate mogućnost krenuti u parnicu , prijaviti gospođu za bespravnu gradnju .Vi ste česticom susjed i Vas se treba pitati .

Ako Vam nije stalo do te čestice možete tražiti isplatu po tržnoj cijeni,u protivnom osporavati dokumentima i svjedocima pravo vlasništva susjede.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da biste dobili valjani odgovor, prvo biste morali jasnije opisati problem.

 

Naime, ako je prvostupanjski sud donio presudu onda nikakvog mirnog rješenja spora ne može biti već se samo možete žaliti ili ne žaliti na tu presudu.

 

Ako gubite spor po prvostupanjskoj presudi i ne žalite se ili ga izgubite po žalbi, troškove postupka ćete morati platiti u svakom slučaju.

 

Ako dobijate spor, isto vrijedi za drugu stranu.

 

Dakle, ili nema presude ili nema mirnog rješenja.

 

Nadalje, nije jasno tko je upisan u zemljišnim knjigama kao vlasnik. Vlasnikom se smatra osoba upisana u zemljišne knjige, a ostali dokumenti kao što je posjedovni list mogu poslužiti za dokazivanje eventualnog vanknjižnog vlasništva.

 

Ako se vi smatrate vlasnikom, odnosno vlasnik je bila vaša pokojna majka, onda je nejasno tko su ostale tužene i za što su tužene.

 

Nije jasno da li ste vi vlasnik od 1968. ili je to bila vaša majka, i na koji način ste se vi odnosno ona koristili zemljištem.

 

O kakvoj je kući riječ?

 

Malo je vjerojatno da u tužbi osim slike nije opisan i način stjecanja predmnijevanog vlasnika. Dakle, što piše u tužbi?

 

Kao što vidite, popis pitanja o nejasnoćama je duži od vašeg upita.

 

Općenito govoreći, načelno je moguće stjecanje vlasništva tzv. dosjelošću tj. neometanim korištenjem nekretnine tokom niza godina po određenim uvjetima.

 

Isto općenito govoreći, za garažu je potrebna građevinska dozvola, a za dobivanje te dozvole i suglasnost vlasnika zemljišta pa ako dotična gospođa vrši pripreme bez da je upisana u zemljišne knjige, onda se očito sprema graditi bespravno. Mogla bi imati veće troškove zbog toga nego vi zbog spora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vlasnici zemljišta od pradjeda(1889) kao vlasnik sam upisan ja ostale su upisane kao suvlasnici u djelovima znači moj dio ja nedam a ostale su bojeći se nekaqkvog??? troška??? potpisale i darovale svoj dio moja sestra isto neda svoj dio

za ODVJETNIKA NEMAM NOVCA a i da imam kakva je to sutkinja koja može samovoljno prepisati bez ikakvog valjanog dokumenta nečije zemljište znači nema kupoprodajnog ugovora niti bilo koje pisane stvari o korištenju ili bilo čemu te parcele

ja sam upisan kao vlasnik i to takoreći friško (7g)od smrti svoje majke :-o:-?:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovime niste odgovorili niti na jedno od pitanja koje sam postavio, osim da ste suvlasnik a ne samovlasnik zemljišta.

 

Sutkinja može odlučiti što hoće, ali svoje stajalište mora obrazložiti, a postupak je dvostupanjski i na njezinu odluku možete se žaliti pa će žalbu rješavati viši sud. Dakle, njezina odluka nije konačna.

 

Možete tražiti i njezino izuzeće (tj. mogli ste dok nije donijela presudu), ali za to morate imati jake i nedvojbene razloge - recimo, da vam u postupku uopće nije omogućila da iznesete svoje dokaze.

 

Sve u svemu, postavljanjem pitanja o sutkinji umjesto o pravnoj strani problema nećete ništa postići.

 

Preporučujem vam odvjetnika, jer teško da ćete s ovakvim pristupom uspjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle ovako ako sam upisana kao vlasnik čestice u 2/8 i to se vidi imenom i prezimenom u izvodu na pravosuđe net tj u legalnim zemljišnim knjigama neznam što tu nije jasno i u čemu je problem znači ta baba koja je neovlašteno uzrupirala moj teren i sad me voda po sudu mogla je na tom mjestu jasno i nedvojbeno utvrditi činjenično stanje i vidjeti da to nije njeno u čemu je tu problem i što tu nije jasno sad je druga stvar što ta baba želi to ukrasti i uzela je odvjetnika.

Ja nemam volje vremena ni živaca za hodanje po sudu a i kog će mi to vraga pa ja imam toliko zemlje da bi zbog takvih lopova morala uzeti jednog advokata da samo sjedi ispred suda i gleda kad će mi netko nešto drpiti dakle što Vam tu nije jasno zar zakon nedvojbeno govori o tome ili advokati mogu i tu nešto smućkati.Sudkinja je donijela odluku o mirnom riješenju spora u roku od 15 dana se treba obavjestiti sud o tome pa zbog toga i tražim savjet u vezi toga tj. što moram činiti dali zvati tu babu zvati njenu odvjetnicu ili pisati sudu(samo neznam u kojoj formi i kom obliku)i zato tražim savjet ako netko zna a ne savjet tipa uzmi advokata jer to i sama mogu neka nikoga ne smetaju ostali suvlasnici jer ni oni nedaju badava svoj dio a i uostalom kakve pak veze oni imaju s tim mojim djelom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nejasno je ono o čemu vas pitamo u prethodnim postovima.

 

koala je napisao:

....samo neznam u kojoj formi i kom obliku....

 

Odvjetnik vam je potreban zbog ovoga što ste sami napisali, a i zbog toga što vam se savjet ovim putem ne može dati jer niste jasno opisali situaciju.

 

Osim toga, želje su vam kontradiktorne: želite obraniti svoje vlasništvo, a ne želite "hodati po sudu". To dvoje je u ovoj situaciji nespojivo.

 

O ponašanju i motivima protustranke je besmisleno raspravljati jer se na to ne može utjecati.

 

Ako mislite da je u vašem slučaju sve zakonski jasno, što bi se onda zapravo i moglo odgovoriti? Što se tiče odluke suda koju navodite, ako je donesena presuda onda mirenje više nije potrebno niti moguće - možete se samo žaliti na presudu ako ste njome nezadovoljni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija