Jump to content

se ih bum tužil


LCF

Preporučene objave

nedavno sam napustio udobnost lepoglavskog kazamata u kojem zatvorenici još uvjek žive u nehumanim uvjetima ispod svih standarda civiliziranog društva.4 čovjeka žive u 10 kvadrata,u toj prostoriji žive,jedu,obavljaju nuždu,održavaju osobnu higijenu...ja sam nepušač,a morao sam djeliti sobu sa 3 strastvena pušača jer nema odvojenih soba za nepušače,veći dio dana,pogotovo ljeti,nema vode ni za piti,a kamoli za održavanje higijene,a zdravstvenu skrb nema smisla mi spominjati. može li mi neko dati kakvu informaciju ili savjet o tome da li mogu koga tužiti i tražiti odštetu za sve sto sam fizički i psihički pretrpio za vrijeme odsluživanja kazne i za sve eventualne posljedice? kakvi su izgledi za riješavanje te tužbe i odšetnog zahtijeva u moju korist?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vidim da sam postavio teško pitanje pa ću vam reći kako sam to ja zamislio..1.prostorija je premala za 4 osobe jer po zakonu svakom pripada 4 kvadratna metra,a tamo 4 čovjeka živi na 10 kvadrata; 2.ako ja zatvor javna ustanova,a pušenje je zabranjeno ma javnim okupljalištima,meni je tu ugroženo zdravlje jer sam najmanje15 sati na dan bio zaključan u zadimljenoj prostoriji;3.zakonom su mi zajamčene neograničene količine vode za piće i higijenu.... tu se još može i povući i pitanje diskriminacije bolesnih itd... ja sam laik po pitanju prava pa ne znam protiv koga i na kojem sudu bi mogao podnesti tužbu i ima li uopće smisla to pokretati,zato vas molim za pomoć i savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

LCF je napisao:

ja sam laik po pitanju prava pa ne znam protiv koga i na kojem sudu bi mogao podnesti tužbu i ima li uopće smisla to pokretati,zato vas molim za pomoć i savjet.

nema smisla pokretati bilo kakav postupak protiv istih.poštedite se i promjenite smjer.ne obazirite se na prošlost jer time samo ostajete u njoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Htio bi iznijeti svoje mišljenje da je najbolja slika jadnog stanja našeg pravosuđa i cijelog sigurnosnog sustava upravo u tome da im u praksi njihove žrtve mogu staviti soli na rep.

 

Naime, oni mogu slobodno kršiti zakone i raditi što god ih je volja i u praksi nikad neće za to odgovarati.

 

Ukoliko ih se netko i usudi tužiti radi kršenja svojih prava u principu ga čeka 5-10 godina sudovanja, ogromnih troškova odvjetnika, živciranja itd. a da bi na kraju dobio 'pravednu naknadu' od valjda 5-10 tisuća kuna.

 

Upravo radi toga gospoda u tim institucijama rade što god ih je volja jer znaju da je iznimno vjerovatno da nikad neće za to odgovarati.

 

Ako se nekome i prolazi kroz sve to pa na kraju i istjera presudu da je u pravu, baš ih briga - oni su ionako plaćeni da suduju do mirovine, a njihove svinjarije će platiti porezni obveznici dok oni osobno neće snositi nikakvu odgovornost, ni materijalnu ni stegovnu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvenstveno, temu niste trebali otvarati pod područjem kaznenog prava budući da vi govorite o tužbi radi naknade štete, stoga ste pod drugim forumima možda mogli dobiti kompetentnije odgovore.

 

Iskreno govoreći, preporučam da zaboravite na tu ideju.

 

Prije svega, ako ovdje tražite savjete presumiram da ne možete priuštiti odvjetnika. Bez odvjetnika u takvom postupku ne biste imali apsolutno nikakve šanse.

 

Državu ne možete samo tako tužiti. Morate se prvotno obratiti nadležnom državnom odvjetništvu sa zahtjevom za mirno rješenje spora; to je procesna pretpostavka za tužbu.

 

U postupku biste vi, kao tužitelj, morali predujmiti troškove za sve dokaze koje vi predlažete. A budući da biste vi bili tužitelj morali biste predložiti niz vještačenja u tako opsežnom predmetu (glede uvjeta u zatvoru, pretpljene štete s vaše strane i slično). Tu bi bilo potrebno minimalno 2-3 vještačenja, a u parničnom postupku jedno vještačenje vam je u prosjeku oko 3.000,00 kn.

 

Uostalom, kada biste, teoretski govoreći, uspjeli u postupku time biste otvorili "pandorinu kutiju" budući da bi onda svaki zatvorenik tužio državu zbog uvjeta. Mislite li uistinu da bi država dopustila takvo što?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa gdje je tu revolucionarni duh??? pssssst pokri se po glavi,nemoj da te neko čuje... znam da sam postavio pitanje na krivom mjestu,al nekako mi je taj kazneni zakonik postao i životni zakonik pa sam po nekoj inerciji i svoje pitanje ovdje postavio... u svakom slučaju,zahvaljujem na trudu vas malobrojnih koji ste se udostojili napisati koju riječ... pozdrav :palac::palac::palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

dajem ti punu podršku da pokušaš što god možeš. mislim da si pojedinci (čast svima onima koji časno obavljaju svoj posao) pod krinkom "ja sam institucija" previše dozvoljavaju i iživljavaju na ljudima koji su u podređenoj poziciji. 2 godine sam provela u Požegi, posljedice su još uvijek prezentne. I ne vidim razloga zašto šutjeti o istini? Istina je da i dan danas skačem ujutro iz kreveta kao i dok sam tamo bila, istina je da su noću maglite-icma pravosudne službenice svijetlile po našim licima da vide jel dišemo. Istina je da su djelatnice tretmana koje u Požegi zovu "odgajateljica" blagonaklono davale bolje ocjene onim zatvorenicama koje su im pružale raznorazne usluge od heklanja po narudžbi, od vezanja i šivanja po narudžbi itd...gdje to u ZIKZ-u stoji da se djetetu od 6 godina koje dolazi majci u posjetu moraju skidati cipele radi provjere ne šverca li to dijete nešto majci (nisam bila zbog droge), a posjete pod nadzorom. Zašto su mene koja sam suđena po čl. 217 stavili zajedno sa čedomorkama, ubojicama itd. iako u Zakonu stoji da treba odvajati teža djela od lakših? Objašnjenje: nemamo uvjete. Pa zašto su gospoda donijeli zakone ako su znali da nemaju uvjete za provođenje istih? Ma meni je dosta i laži i licemjerja..ajmo biti malo iskreni. Nisu svi kriminalci #OOPS# i društvena margina, a niti su svi "ugledni građani" naše države moralno i kazneno čisti...gadi mi se sve to...a ako živimo u demokraciji (od grč. demos i kratio = narod vlada) a zapravo u njoj ne živimo jer narod nitko ništa ne pita onda o čemu pričamo??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija