Jump to content

Studija potvrdila: Muškarci zbilja bolje parkiraju od žena


Mrljavac

Preporučene objave

BERLIN, 11. studenoga 2010. (Hina/dpa) - Muškarci doista brže i preciznije parkiraju od žena, objavljeno je u novoj kontroverznoj njemačkoj studiji.

 

Studija ekipe znanstvenika sa ruhrskoga sveučilišta pokazala je da vozačice auto paralelno parkiraju za minutu i pol, a vozačima treba 42 sekunde manje i još su tri posto precizniji.

 

U studiji je sudjelovalo 17 vozača početnika obaju spolova te 48 odraslih iskusnih vozača i vozačica. Rečeno im je da parkiraju na različite načine, pod kutom, prema naprijed, te paralelno.

 

Znanstvenici nisu iznenađeni što su početnici obaju spolova bili lošiji od iskusnih vozača. Ali muškarci su u objema kategorijama bili bolji od žena, otkrili su psiholozi.

 

Njemačke su znanstvenike zainteresirale psihološke implikacije testa parkiranja. Zaključili su da su biološki faktori važni, ali da su važne i društveno uvjetovane rodne uloge.

 

"Studija potvrđuje da muškarci imaju bolju koordinaciju ruku i očiju i prostorno snalaženje", kaže voditelj studije Onur Gunturkun. "Muškarci bolje ocjenjuju trenutačni položaj vozila u odnosu na parkirane aute, kao i što će se dogoditi kad okrenu volan i pritisnu gas".

 

No važnu ulogu igra i samopouzdanje za volanom, te rodna socijalizacija, kaže žena koja je bila druga voditeljica studije. "Vozačice za volanom imaju manje samopouzdanja", kaže Claudia C. Wolf. "Vozači teško parkiranje vide kao priliku da pokažu svoje vještine, a vozačice istoj situaciji prilaze sa strahom i vide je kao nešto što bi bolje bilo izbjeći".

 

Wolf vještinu parkiranja smatra kumulativnom vještinom koja se stječe višestrukim uspjehom. Zato ona ženama savjetuje da na parkiranje gledaju kao na izazov, a da odbace strah i sumnju. "Kad više puta uspiju, steći će samopouzdanje".

 

(Hina)

 

 

:pljesce::belji:

 

 

Odmah se prisjetih, dok sam vozio motocikl (ne baš mali-da ne bi ispalo da reklamiram neku od poznatih tvrtki koje proizvode zvijeri od motocikala) da su mi žemske izlijetale iz sporednih ulica, ugrožavale moju sigurnost i suvazačicu-suvozača te neoprezno i opasno sporo vozile po prometnici ugrožavajući sigurnost i drugih sudionika u prometu, a x puta sam stisnuo kočnicu i sva sreća nisam nayebo....

 

Spora vožnja ne znači da je i sigurna vožnja - morate se prilagoditi brzini na prometnoj traci i vozite onom brzinom kao što voze i ostali sudionici u prometu .

 

Žemske, eto vam sad.

 

Napokon se netko sjetio objelodanit i objaviti istinu koju ionako svi znamo (cure, djevoje, dame, gospođe i gospođice) eto, u Caffeu ja ovo objavih, samo na znanje.

 

Znam, sad ću dobiti po lampi ali neka. Ode ja pod stolicu , a vi lamentirajte i komentirajte.

 

Ionako je ovo istina što je izvor naveo.

 

 

:sklanjaj:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Baj d vej, ako nekoj snaši nije "pravo" ono što sam napisao, neka klikne na ovaj link i odvrne zvučnike:

 

 

 

Malo humora nam neće nedostajati u ovoj recesiji pa, ako je i balkanski.

 

Nije mi namjera da vrijeđam ili omalovažavam žensku populaciju, ali malo da "bocnem".

 

Nemojte se ljutiti, u Caffeu je tema i nije zlobna namjera od moje strane - pozdrav svim pripadnicama žemskog roda.

 

:predaja::mase2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To da muškarci parkiraju bolje od žena me iznenađuje taman toliko koliko i to da imaju različita sekundarna spolna obilježja ili da su praktično u svim sportovima razdvojeni (uz iznimke, kao i u vožnji), pri čemu postoje i samo muški i samo ženski sportovi, da isto vrijedi i za šah kao intelektualnu aktivnost (uz iznimke, kao i u vožnji)...

 

Čuđenje razlikom između spolova obično se apsolvira u vrtićkoj dobi (Spolni razvoj djeteta), poslije su uglavnom uzima kao nešto normalno i obično, čak štoviše - sa zadovoljstvom :-)

 

Jedinu svrhu takvom istraživanju kojim se otkriva očigledno vidim u tome da bi automobili, kad već postaju sve pametniji i dotjeraniji, možda na temelju takvih istraživanja trebali početi uvažavati takve razlike - od (prilagodbe) oblika sjedala nadalje.

 

Ili možda treba obrnuti problem. Osobno ne bih imao ništa protiv da priđem parkiralištu, a da ono samo nakon toga preuzme auto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam čemu je trebao poslužiti taj test osim uveseljavanju građanstva.

 

Da muški i ženski mozak različito funkcioniraju nije nepoznanica. Naprotiv, bar dva desetljeća ovo je tema brojnih istraživanja.

 

Snalaženje u prostoru jedna je od 'disciplina' u kojoj je muški mozak (statistički) superioran.

 

Npr, na Mensa - testovima muški kandidati postižu prosječno 5 postotnih poena bolji rezultat. Test Mense uglavnom je matematika i prostorna orjentacija. Kad bi postojao test emocionalne ili socijalne inteligencije , rezultat bi vrlo vjerojatno bio obrnut.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mrljavac je napisao:

Uvijek pogađam u parkiralište (od prve) bez obzira koliko je velika garaža.

:smijeh:

Ajd' sad još samo priznaj :predaja:: jel' i sa već parkiranim drugim autom tamo :zubo:? :vrag:

 

felixx je napisao:

Ne znam čemu je trebao poslužiti taj test osim uveseljavanju građanstva.

 

Hehe, valjda da se dodatno potkrijepi reklamica za ugradnju stražnjeg senzorića.

:hekla:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poduzetnica je napisala:

 

Ovako to zapravo izgleda u stvarnosti:

 

To je ipak dobro izrežirana reklama, a kako to zaista izgleda u stvarnosti, može se vidjeti na ovom linku (uhvaćene na djelu):

 

http://www.youtube.com/watch?v=peYWuRytxJU&feature=related

 

 

 

newbie je napisala:

 

jd' sad još samo priznaj : jel' i sa već parkiranim drugim autom tamo ?

 

Evo ovako odprilike:

 

:vrag:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija