online objavljeno: 6. prosinac 2010. objavljeno: 6. prosinac 2010. Dragi moji forumaši, imam jedno jednostavno pitanje. Dok sam radio u jednoj velikoj državnoj tvrtki, implementirao sam svoj software u kompaniju. Nakon što sam tadašnjoj upravi prezentirao mogućnosti, odobrili su mi implementacijski projekt, gdje je software instaliran diljem Hrvatske. Software je trebao biti korišten samo dok se ne kupi SAP. To traje od 2003. godine sve do danas i na njemu je više od 300 korisnika. Zanima me koja su moja autorska prava glede situacije, te postoji li specijalizirani odvjetnički ured koji se time bavi. Pozdrav Citiraj
Predator odgovoreno: 15. prosinac 2010. odgovoreno: 15. prosinac 2010. Sumnjam da ces naci nekog u HR ko te moze zastupati po tom pitanju. Inace tvoja situacija je malo cudna, jer ti spominjes da si ti dao na uporabu toj organizaciji,vjerojatno dok si radio tamo a sad neradis a oni i dalje rabe tvoj software. Medjutim, ako nisi sklopio nikakav ugovor u kojem bi tocno stajalo ko ima kakva prava a ko obaveze mozes se jednostavno receno slikati. Citiraj
online odgovoreno: 16. prosinac 2010. Autor odgovoreno: 16. prosinac 2010. To sam i očekivao ... nemam baš neko bajno mišljenje o našim odvjetnicima, pa me ne čudi što je i tvoje takvo. Milsim, šta ima tu biti čudno. Tvrtki sam implementirao nešto što je moje autorsko djelo. Smješna smo mi i država, a s njom i pravni sustav koji nije u stanju razlučiti što je OK, a što ne ... Citiraj
Zex odgovoreno: 16. prosinac 2010. odgovoreno: 16. prosinac 2010. Postoji više odvjetničkih ureda koji su specijalizirani za pravo intelektualnog vlasništva. Nažalost, na ovoj stranici ne možemo preporučivati odvjetnike. Ako niste svoj odnos s prijašnjim poslodavcem u konkretnom slučaju riješili na neki drugačiji način, računalni program koji je nastao u radnom odnosu pripada poslodavcu. Vaša privatna uvjerenja o sposobnosti odvjetnika bi preporučio da i dalje ostanu privatna. Da dođem programerima po besplatni savjet sa stavom da su svi hrvatski programeri zapravo nesposobni diletanti, sigurno bi prošao gore no što ste vi ovdje. Stoga, preporučujem malo pristojnosti i poštovanja. Nije posao, a ni smisao pravnog sustava, da razlučuje što je ok, već što je zakonito. Članak 108. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima Ako je računalni program stvorio zaposlenik u izvršavanju svojih obveza ili slijedeći upute poslodavca, poslodavac je isključivo ovlašten izvršavati sva imovinska prava na tako stvorenom programu, ako ugovorom nije drugačije određeno. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.