Jump to content

Sastanak u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi


Gringo

Preporučene objave

Dana 08.veljače 2011. od 10 - 12 održan je sastanak u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi na inicijativu Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo. Tema sastanka bila je obiteljsko pravna zaštita.

 

Predstavnici udruge su izložili:

 

- veliki broj nezadovoljnih korisnika usluga centara socijalne skrbi, prvenstveno neprijateljskim ponašanjem djelatnika, sporošću reagiranja, pristranim ponašanjem, čime se dodatno produbljuje sukob između roditelja

- nesnalaženje korisnika zbog netransparentnosti rada sustava, čime se još povećava nezadovoljstvo korisnika

- posebno negativan učinak fantomskog i maglovitog "najboljeg interesa djeteta"

- izrazito negativnu percepciju rada centara socijalne skrbi koji postoje u javnosti,čime se smanjuje mogućnost suradnje korisnika i djelatnika u interesu djece

- paušalno davanje mišljenja o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti, a da vrlo često nisu nikad vidjeli djecu, a "mišljenje su donijeli uovom konkretnom slučaju tako jer je to njihov generalni stav"

- duboko uvjerenje da bi centri za socijalnu skrb imali puno manje posla, koji bi onda moglipuno kvalitetnije odrađivati, kad bi njihov rad biotransparentniji, kad bi se percepcija njihovog rada poboljšala temeljem kvalitetnijeg rada u interesu djeteta, a ne u interesu "odabranog" roditelja, koji se bira po kriterijima vlastitih predrasuda ili nekom drugom koji nema veze s dobrobiti djeteta

 

Ovo je samo jedan dio onoga o čemu se razgovaralo na sastanku pa ja koristim i ovu priliku da se javljaju roditelji sa svojim prijedlozima i idejama, kako bi za sljedeći sastanak bili još spremniji i kako bi se izborili da se u Hrvatskoj napokon jasno i transparentno kako to već postoji u mnogim zemljama definira što je to "najbolji interes djeteta".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da bih trebalo uzeti kao malu bazu , temu koju sam davno već otvorila,...a i ostala je zauvijek otvorena...u životu jednog oca i njegovog djeteta. Tema je pod naslovom

czss: ako je ovisnica nije loša majka????

Što želim reći: czss treba više nadgledati, moraju postrožiti zakone za neodgovorne roditelje, pa makar to bila i majka. Mogućnosti za dodjelu djeteta za roditelje mora biti ista tj 50% za majku 50% za oca! Kod tako bitnog pitanja, potrebno je više truda, razgovora (čak i sa lječnikom djeteta i učiteljima). Ja kao žensko smatram da u 99% czss diskriminiraju očeve!!!! To je zaista žalosno. Isto tako treba postrožiti rad i kazne za neodgovoran rad ! Nikad nisam čula da je djelatnik czss osuđen zbog propusta, tj zanemarivanja svoje dužnosti...a bilo ih je pitaj Boga koliko u našoj RH!

Czss mora biti prvenstveno cilj: dijete!!!!

Moje pitanje,...nadam se odgovoru nakon sastanka sa ministarstvom:....zašto 99% djece nakon rastave se dodijelu majci? Po čemu je naziv majka više vrijedan nego naziv otac? Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mene zanima koliko oceva uopce trazi da im se dijete povjeri na suzivot? Postoji li igdje takav podatak?

 

Cudi me toliko nezadovoljstvo radom centra. I ovo sto je napisala korisnica prije: pa zar u postupku djelatnici centra nisu popricali s lijecnikom/pedijatrom djeteta ili barem trazili onu "bez oboljenja potvrdu", zar nisu otisli do vrtica ili skole?

Kod mene su napravili sve to. Radi se o dva centra iz Zagreba i jako sam zadovoljna njihovim radom. Gospođa je cak dosla na rociste za uzdrzavanje i napisala svoje misljenje. Inzistirali su i na upisu djeteta u vrtic protekom roka zbog bolje socijalizacije i adaptacije u novoj okolini. Buduci da je postupak oko uzdrzavanja trajao neko vrijeme ( kroz koje otac nije imao obvezu placanja uz.) iz CZSS-a su napisali molbu Ministarstvu za oslobađanje ili smanjenje sudjelovanja u participaciji placanja djecjeg vrtica prvu godinu.

 

Neizmjerno sam sretna i zahvalna sto sam naisla na takve socijalne radnice i ravnateljicu centra koje su mi cijeli taj postupak (svojim savjetima) ucinili u mnogom laksim i ni jedan put se nisam osjetila povlasteno "jer sam majka".

Itekako se vodila briga (ponajprije) o djetetu, pa i o pravima i obvezama roditeljima. Na kraju je bas taj roditelj koji se toliko pozivao na svoja prava- totalno zakazao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

darla_ je napisao:

Cudi me toliko nezadovoljstvo radom centra. I ovo sto je napisala korisnica prije: pa zar u postupku djelatnici centra nisu popricali s lijecnikom/pedijatrom djeteta ili barem trazili onu "bez oboljenja potvrdu", zar nisu otisli do vrtica ili skole?

Kod mene su napravili sve to.

Moguće da čudi vas, ali ne čudi sve one koji takvo što pa niti slično nisu doživjeli ni u tragovima pokušaja... ;)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

11.02.2011. na inicijativu Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo i udruge Dijete-razvod održan sastanak u Vladi na temu obiteljsko-pravna zaštita u RH.

Uskoro okrugli stol pod nazivom: Obitelj razvedenog djeteta - tko sve u nju spada.

Prezenteri će biti predstavnici nadležnih institucija, te struke koja se bavi mentalnim zdravljem djece.

Ulaz će biti slobodan, a zavisno od vremena moći će se postavljati pitanja vezano za zaštitu prava djeteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, neću moć sudjelovati...nadam se da odgovori neće biti poput onih u czss. Tj da objasne zašto czss uvijek daje iste nejasne i feminističke odgovore. Tko stoji iza toga svega i gdje je tu ravnopravnost i da li je to stvarno za dobrobit djeteta. Da li su oni svjesni toga da se poigravaju sa ljudkim životima, tj životima onih koji se nemogu obarniti jer su još uvije pre maleni....: naša djeca!

Gdje je popis oćeva koji su tražili skrbništvo,...tj da li tako nešto uopće postoji,...

Tko nazire majke koje se vode kao ovisnice i zaražene su hepatitisom ili sl. prenosivim bolestim! Tko će biti odgovoran ako sve to bude imalo, neda Bog, neke posljedice za dijete. Tko??? I kako onda suditi nekome tko je odgovoran za to? Ja bih to gledala kao pokušaj ubojstva,...ništa manje ni više!

Ježim se na to koliko olako gledaju na tu odgovornost koja je u njihovim rukama!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja sam čekala 8 godina da se otac sjetit doprinositi djetetu,...kad sam podigla tužbu,...opet čekam 2 godine u koje baš ništa nije riješeno,...kad sam otišla do czss: oni su jednostavno zalupnili vrata mi pred nosom i rekli: mi tu ništa ne možemo...

Znaći,...oni ne mogu nazvat ili kontaktirati sudca i pitati gdje je zapelo i sl...a možda moje dijete nema za kruh! Eto toliko oni brinu za dobrobit djece!!!!

Mogu samo zahvaliti RH što imaju tako veliko ovlasti ...da ne moraju ništa raditi i opet biti plaćeni!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Napokon program i sudionici okruglog stola:

 

Pozdravni govori

Prog.dr.sc. Slobodan Uzelac, Potpredsjednik Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava

Predstavnik grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe sa invaliditetom

 

Uvod - Obitelj "razvedenog" djeteta - viđenje korisnika

Predsjednica udruge Dijete-razvod, Asenka Kramer

 

Manipulacije djecom

Prof.dr.sc Gordana Buljan Flander

 

Koliko je ravnopravnosti u području obiteljsko-pravne zaštite

Gordana Lukač koritnik, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

 

Pravosuđe u zaštiti prava djeteta na obitelj

Lana Peto Kujundžić, sutkinja Vrhovnog suda RH

Marina Parać Garma, sutkinja Općinskog suda

 

Prava djece na obitelj u skloništu za žrtve nasilja

Željka Barić, ravnateljica skloništa Duga

 

Odvjetnik stranke u postupku i pravo djeteta na obitelj

Hrvoje Zdilar, odvjetnik

 

Diskusija

 

 

Roditelji, djeco i svi oni koji se žele uključiti u poboljšanje zakonodavstva i prakse u cilju zaštite "najboljeg interesa djeteta" DOĐITE!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@ Gringo, mala ispravka:

 

 11:15-11:25 Uvod - Obitelj ‘razvedenog’ djeteta - viđenje korisnika: fenomenologija, ishodi i prijedlozi za poboljšanje: Predsjednica Udruge Dijete-razvod, Asenka Kramer, prof.

 11:25-11:35 Manipulacije djecom: Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, Prof. dr sc. Gordana Buljan-Flander

 11:35-11:45 Koliko je ravnopravnosti u području obiteljsko-pravne zaštite: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Gordana Lukač Koritnik

 11:45-11:55 Usporedbe odluka suda u Luxembourgu i suda u Stasbourgu, a o izvršenju sudske odluke i življenju djeteta s jednim roditeljem.: Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, Lana Peto Kujundžić

 11:55-12:05 Prava djece na obitelj u skloništu za žrtve nasilja: Ravnateljica skloništa Duga, Željka Barić

 12:05-12:15 Odvjetnik stranke u postupku i pravo djeteta na obitelj: Odvjetnik Hrvoje Zdilar

 12:15 - 13:15 Diskusija

 

Preuzeto sa stranice: www.udruga-dijete-razvod.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Objavljeno: 16.5.2010 od "xara" na temu » Kako pomoći svome deset i po god. sinu «

 

E teška i besmislena je borba ako kreneš kao otac protiv majke u czss, da je situacija obrnuta sve bih bilo dosta lakše. Ja sam žensko,..ali iz iskustva znam da žene u czss imaju više prava i njima se vjeruje na riječ ( pitam se di je tu ravnopravnost,...ali eto).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je sto posto točno,što ste napisali,svi navodi jer kroz ovo upravi prolazim.

 

evo neki od propusta centra u ovom slučaju CZSS OMIŠ:

 

-CZSS radi po šabloni da dijete ide majci osim ako se ne drogira ili prostituira.Ništa drugo ih ne zanima,čak i ako majka ne radi,manipulira(dokazano vještačenjem psihologinje i psihijatra),nema veze što manipulira djetetom.

-Najbolji interes djeteta se navodno,gleda pa se preporuči sudu da oca vida dva puta tjedno ukupno 6 sati.Interes djeteta????

Psiholog odradi posao površno,nema obrade roditelja,dijete se ispita bez oca,pa napišu da nije vezano emocionalno.

 

Onda tata lijepo uplati oko 6000 kuna za 2 veštačenja,detaljna,pred psihologom(dijete i nas dvoje) i psihijatrom određenim od suda i izgubi par dnevnica(ali za ljubav sinu),te sazna sljedeće:

-dijete je jako emocionalno vezano uz oba roditelja,

-dijete je manipulirano od majke i bake,koristi izraze koji su naučeni i neprimjereni njegovu dobu(mama će me pustiti kod tate kad stekne povjerenje,baka je rekla da je tata učinio ovo,tate je bio zločet mami zbog....baka po ocu stavlja kemikalije i koristi Domestos....)

-dijete nije nikada bilo zlostavljano od oca,utvrđeno,odjel policije je prijave majke za dugogodišnje nasilje odbacio jer nema osnova NITI za pokretanje postupka,Državno odvjetništvo također.

-psihijatrica izjavljuje da bi bila sretna da sva djeca koja kod nej dolaze budu kao naše dijete,jer nema apsolutno nikave strahove ni traume

-Jedini razlozi zašto će dati prijedlog sudu da ostane s majkom su ovi:

1.dijete je prijavljeno i živi di su mu prijatelji,vrtić,škola,sredina...

2.kontinuitet protoka vremena ostanka s majkom

3.dijete(6g) je pitala di bi živija,on rekao kod majke

 

I što nakon svega?Supervještačenje?

Nema smisla,jer ljubav je ljubav,za dijete,a ne prevlast nad djetetom.Bosti se s rogatima???Odluka je ionako privremena,do okončanja razvoda,a mjenati se može bilo kada,a to je za par godina kad dijete može odlučiti još čvršće,di želi živjeti.

 

Nadam se da su me svi shvatili i da je najvažnije pružiti ljubav tom djetetu,jer kod mene situacija nije kritična.Sve ostalo,nadam se,će se rješiti s vremenom.

 

 

 

- veliki broj nezadovoljnih korisnika usluga centara socijalne skrbi, prvenstveno neprijateljskim ponašanjem djelatnika, sporošću reagiranja, pristranim ponašanjem, čime se dodatno produbljuje sukob između roditelja

- nesnalaženje korisnika zbog netransparentnosti rada sustava, čime se još povećava nezadovoljstvo korisnika

- posebno negativan učinak fantomskog i maglovitog "najboljeg interesa djeteta"

- paušalno davanje mišljenja o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti, a da vrlo često nisu nikad vidjeli djecu, a "mišljenje su donijeli u ovom konkretnom slučaju tako jer je to njihov generalni stav"

quote]

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani,

 

Nesavjesnom ponašanju sustava socijalne skrbi nema kraja. U samom početku novog Zakona o socijalnoj skrbi su iz obitelji izbrisali roditelja s kojim dijete ne živi, što smatramo nedopustivim, a dalje sve postavili tako da korisnik mora uzeti dobrog odvjetnika da bi uopće shvatio koja prava i obveze prema tom zakonu ima.

 

18.03.2011. s datumom 16.03. pojavio se nacrt zakona na stranicama MZSS, bez ikakvog poziva na javnu raspravu, primjedbe i prijedloge, bez roka za takvo što i bez navedene adrese na koju se može obratiti. Računali smo na rok od najmanje 15 dana za javnu raspravu, koja, istina, nije ni najavljena na stranicama Ministarstva, da bi 25.03.2011. u Slobodnoj Dalmaciji pročitali da je Zakon o socijalnoj skrbi već upućen u saborsku proceduru. Danonoćnim radom, preko vikenda, pripremljene su primjedbe i prijedlozi i poslani su mailom svima, no način donošenja ovog zakona na brzinu dovodi već samim tim njegovu namjeru i kvalitetu u sumnju.

 

Prijedlozi i primjedbe poslani su na gotovo 50 adresa što nadležnih institucija, što medija ....

 

Izjavili smo oštar prosvijed namjeri i načinu da se preko noći ovaj Zakon donese a da o njemu javnost nije bila izvještena niti nam je dana prilika da ga pročitamo i očitujemo se u primjerenom roku od najmanje 15 dana, nego je već poslan na prvo čitanje Saboru RH.

 

Temeljem Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata koji je Vlada RH donijela 21. studenog 2009 g.. stavka V, točke 3... postoji obveza izvješćivanja javnosti i davanja roka ne kraćeg od 15 dana da se javnost očituje.

 

Ovime izjavljujemo naše neslaganje sa donošenjem zakona preko noći i tražimo mogućnost očitovanja u primjerenom

roku.

 

Prema zadnjim informacijama Zakon je za sada povučen iz saborske procedure.

 

Apeliram na sve roditelje da se upoznaju sa ovim skandaloznim prijedlogom zakona, jer ne možemo dozvoliti da jedna manja grupa zbog neznanja ili zlonamjernosti sve nas stavlja u nepovoljan položaj!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gringo je napisao:

"napišu da nije vezano emocionalno."

 

Ovo može napisati netko tko je ili totalni neznalica ili vrlo zlonamjerna osoba.

 

quote]

 

 

Točno ovo je napisla psihologinja CZSS(da dijete nije emocionalno vezano),i još nadodala "budući da se emocionalna veza nije mogla izbrisati tijekom 6 mjeseci odvojenosti,predlažemo da dijete ostane u ovom postupku(privremene skrbi)kod majke a ocu susreti uz nadzor MAJKE,NJENIH RODITELJA,PRED NJENOM kućom srijedom a u gradu nedjeljom?????!!!!"

Ne treba ni napominjati da su se hvalili poznanstvima sa članovima obitelji majke djeteta.

I onda nakon normalnog pravog vještačnja(od suda) psihologa i psihijatra, dokaže se da je dijete vezano za OBOJE roditelja,prema ocu nema strahova,ni negativniih misli.ČAK nisu mogli odlučiti kome povjeriti dijete,pa su ga povjerili majci zbog načela "kontinuiteta",dakle živilo je s majkom,a to je dobila jer je oca prijavljivala,no DO je SVE odbacio.

Ali centar opet po svome....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

newbie je napisao:

Sasvim zgodna razlika između stručnog mišljenja psihologa CZSSa i vještačenja pa pokazuje veliku stručnost osobe A:)

Da nisu i kakav ugovor o djelu sklopili sa majkom i njenim roditeljima za nadzor nad susretima? Mislim.... čudo da nisu, jelte....

:tupan:

 

Newbie,znaš za moj slučaj!

N A Ž A L O S T, djelatnici centra su skolopili ugovor o djelu,vjerovala ili ne.Naime,formalno su postavili nadzor nad rod. skrbi u trajanju 6 mjeseci.Neformalno su dogovorili da roditeljima majke da oni budu nadzor.Kako znam i zašto ovo govorim???

Jednom sam(dok je trajao nadzor) sa vlastitim sinom bio pred kućom majke djeteta i htio otići s njim do trgovine,kuću do nas,dakle 10 metara.I punica reče da ne može da je ona postavljena od centra.Ja se naljutio.No tada nisam kužio kako stvari stoje,sve dok nisam pozvao moje roditelje da svjedoče na sudu,pa je i ona pozvala svoje.Da bi i jedno i drugo reklo na sudu,a više njena majka,da sam se ja na nju ljutio budući da je njih centar postavio kao nadzor.Isto je rekao i njen otac,da je centar njegaa i ženu postavio za nadzor.Preko prave nadzorne se pravdao nadzor i izvlačilo oko 400 kuna mjesečno,a oni su bili i u nadzoru.

Budući da detaljno vodim evidenciju viđanja djeteta.,od 85 puta, 6 puta je bila nadzorna,a 61 put punica i oko 10 puta punac.

Dakle,CZSS,postavi nadzor,ali samo na papiru(ista je odustala nakon 4 mjeseca),a roditelji buduće bivše kontroliraju nadzor nad susretima a ne nad skrbi,jer nad skrbi nitko nije vršio nadzor,niti došao vidjeti moje uvjete stanovanja,NIŠTA!

Predugo i pretragično za pričati.

Podnesena je kaznena prijava na ODO protiv ravnatelja centra za nesavjestan rad u službi.

Trebam li govoriti kako sam poslao odjvetnicu kad nisam mogao,ona im kaže da nju obavijeste kad me budu opet pozivali.Oni face isti dan pošalju meni dopis,nju ne obavijeste,te me zovnu da se pojavim za 6 dana,iako je minimalni zakonski rok 8 dana!!!

Bolje da ne nastavljam priču,kumice na pazaru bi bolje vodile taj centar od njih.

Pravda je spora ali ima pravde,ja sam uspio izboriti se za prava,HVALA BOGU!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo što si prošao je pravi horor, čestitam i divim ti se što si izdržao!

a centar ...ne znam odakle si, al nemam riječi da netko tako obavlja svoj posao, ne samo da ne provodi zakone, nego radi protuzakonito.

ja isto vjerujem da je pravda spora, ali dostižna i stići će sve koji lažu i varaju da bi zaštitili nečije interese, umjesto dječjih. neće ovaj ravnatelj biti jedini, mnogi će se zapitat dal je njihova "suradnja" vrijedila foteljice.

 

drži se, pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija