Jump to content

Propast Hitro.hr-a - Novi zakon od 1. siječnja


fiorano

Preporučene objave

Čitam po portalima kako Hitro.hr više nije dužan provjeravati ime tvrtke, nego to čini Trgovački sud, koji također nije dužan garantirati da će ime biti odobreno, čak i ako ne postoji druga tvrtka s tim imenom. Takvo stanje otvara mogućnost da nebrojeno puta platite troškove Javnog bilježnika, potrošite dva mjeseca ili više svog vremena i novca, da bi vas na kraju Sud vratio na staro.

Molio bih stručni komentar na ovu temu, odnosno što biste predložili budućim poduzetnicima koji namjeravaju osnovati vlastitu tvrtku, a da se ne spotaknu već pri prvom koraku zbog glupe birokracije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaki javni bilježnik može da Vam provjeri da li u nadležnom registarskom sudu (Trgovačkom sudu pri kome registrirate trgovačko društvo) postoji tvrtka s nazivom koji bi ste Vi upotrijebili tj.registrirali.

 

Ukoliko proučite Čl.11 do Čl.23 Zakona o trgovačkim društvima, koji govore o tvrtci (imenu pod kojim trgovačko društvo posluje),mala je vjerojatnost da će registarski sud odbiti ime.

Najbitniji je Članak 20. koji kaže:

1. Pravilo. Tvrtka u RH mora biti na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu, a kada se rabe brojevi, to mogu biti samo arapski.

 

2. Iznimke.Iznimno,mogu se unijeti pojedine strane riječi:

- ako te riječi čine ime ili inicijale člana društva

- ako su riječi uobičajene u hrvatskom jeziku ili za njih nema odgovarajuće riječi u hrvatskom jeziku.Npr.društva koja će se baviti poslovima timesharinga,leasinga,factoringa i sl.

- ako se radi o riječima na mrtvom jeziku, u pravilu će to biti grčki i latinski aspera,flora...)

- ako je posebnim zakonima predviđeno da tvrtka može sadržavati strane riječi (npr.turističke agencije rabe riječi tours,travel i sl.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana Ultra.

 

Hvala Vam na brzom odgovoru. Sve sam ja to proučio i sve mi je jasno, samo što me zbunjuju tekstovi koji se pojavljuju ovih dana u medijima. Konkretno, ako izaberem ime koje ispunjava sva pravila i nije nigdje registrirano, da čak i tada mogu dobiti odbijenicu. I to nakon što sam već platio troškove Javnog bilježnika. Takve vijesti zaista ne ulijevaju povjerenje.

Da ne mislite da izmišljam, dostavljam link na jedan od tekstova koje možete pronaći i na drugim portalima:

 

http://danas.net.hr/novac/page/2011/02/08/0088006.html

 

Mislim, i sami ste mi u odgovoru naveli da je mogućnost za odbijanje imena vrlo mala, ako su ispunjeni zakonski uvjeti. Ako je mogućnost vrlo mala, znači da mogućnost ipak postoji. Nije jasno zašto postoji i najmanja mogućnost odbijanja imena ako ja npr. direktno odem i u Sud, i Javnom bilježniku i utvrdim da je ime za moju tvrtku slobodno? Pa čak i na internetu, na www.pravosudje.hr dodatno provjerim. Po meni je to čisti bezobrazluk i vraćanje najmanje 10 godina unazad.

Naravno, ne očekujem od Vas da mahnete čarobnim štapićem i dovedete sve u idealnu situaciju. Ovaj moj tekst je više izražaj neslaganja s novim zakonom i pokušaj da se u ovoj državi konačno nešto pokrene, stvori poduzetnička klima i da se poduzetnike nečim i motivira, a ne ubijanje poduzetništva birokracijom, porezima, prirezima i raznoraznim parafiskalnim nametima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

u pravu ste za sve što navodite, mada sam mišljenja da je linkani tekst ipak malo prenapuhan.

Dugo godina vodim poduzetnike od njihovog prvog koraka i to na način da "zaobiđu" Hitro.HR jer oni koji su putem njega otvarali trgovačko društvo, gotovo redovito su nailazili na nekakve administrativne prepreke.

I u ovoj godini imam novih poduzetnika kojima je proces registracije prošao "bezbolno", vrijeme registracije,prosječno 10 dana.

U tih 10 dana su sljedeći koraci:nazovem javnog bilježnika koji provjeri ime u nadležnom Trgovačkom sudu, nakon čega odradi Izjavu o osnivanju/Društveni ugovor, u principu uvijek sugeriram svim poduzetnicima da upišu sve djelatnosti (osim onih za koje je potrebno posebno odobrenje,npr.proizvodnja lijekova,streljiva...i sl.).Uplati se osnivački polog,bilježnik nosi Izjavu,potvrdu o osnivačkom pologu,uplatu za Narodne novine...u Trgovački, sud mu vraća Rješenje,pošalje se obrazac RPS-1 Državnom zavodu za statistiku,izradi pečat,otvori žiro račun i... posluje.

Naravno,brzina registracije ovisi i o "gužvi" u nadležnom Trgovačkom sudu pa je moguće da navedeni postupak drugdje i duže traje ali za cijelog svog poslovanja nisam susrela poduzetnika kojemu je osporena tvrtka (ime poduzeća) a zaista ih ima svakojakih što zbog poslovne tajne,naravno, ovdje ne želim iznositi.

 

Stoga, za ulazak u poduzetništvo i "borbu s vjetrenjačama" birokracije najprije se dobro naoružajte strpljenjem i nastojte što više stvari sami riješiti,saznati,educirati se jer će te bezbroj puta čuti na šalterima historijsku "nije to moj posao,pitajte drugdje,otiđite drugdje..."

 

A o porezima,članarinama i dr.parafiskalnim nametima... ma tu smo bolji i od turčina haračlija.

 

Lijep pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, mozda u Zagrebu HITRO treba zaobići, no u ostalim gradovima jako dobro dođe, ne zbog same registracije, već zbog onoga poslije ( statistika i ostalo), što mi koji nismo iz Zagreba, moramo čekati.

Napisi iz novina su smiješni, nije od 01. siječnja ništa drugačije, jer je i prije trgovački sud davao informaciju o mogućnosti izbora tvrtke, ali nikad Sud nije odlučivao unaprijed, jer je na dispoziciji pojedinog suca ( kako u zakonu kaže da tvrtka ne smije ni podsjećati nekoj drugoj tvrtci)

Naši novinari se dovoljno ne informiraju i onda pišu netočno i bombastično.

 

Praksa je kad se odlučuje o tvrtci i ako se baš jako želi takva da se doda prefiks ili sufiks pa prođe. Osim toga dobro je tvrtku i obrazložiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ništa se u vezi tvrtke nije mijenjalo, u izradi je novi Naputak u vezi rezervacije imena koji bi vrlo brzo trebao donijeti ministar. Bitno je da takva trvrtka ne postoji, mora imati značenje, od stranih jezika može biti na mrtvim jezicima, normalno da je potrebno obrazložiti naziv tvrtke u prilogu prijavi za upis, tako da olakšate i sucu. Od toga se stvara bespotreban problem, tko imalo zna pravo društava i sudsku praksu ( a pogotovo javni bilježnici ili odvjetnici bi to trebali znati!), neće doći u problem s tvrtkom, osim ako inzistira na nezakonitom nazivu ili tvrtki koja je već upisana odnosnoi koja se ne razlikuje od već upisane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija