Jump to content

omjer za uzdržavanog člana


dadich

Preporučene objave

Poštovani, molim pomoć!

 

Lani sam napravio normalno poreznu prijavu u kojoj sam naveo da koristim 50% osobnog odbitka za djecu iz bivšeg braka (nisu prijavljeni na mojoj poreznoj kartici nego na kartici od bivše supruge) i to sam pročitao na ovom forumu da se može i tako je i funkcioniralo.

 

Sada su me iznenadili kada sam dobio natrag poreznu prijavu i neki papir koji bi bivša supruga trebala potpisati da bi ja dobio svojih 50%. Nije mi jasno što se sada promijenilo. Problem je što to ona neće potpisati i sada ja gubim dosta novaca time...

Da li postoji kakva praksa kako da dođem do postotka na koji imam pravo?

Barem je do sada bilo to pravo, zar sam ga sada izgubio?

Znam da sam čitao da ako se supružnici (bivši ili trenutni svejedno) ne mogu dogovoriti oko postotka da se onda bez dogovora može tražiti 50%.

 

 

Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Člankom 55. stavak 3. Pravilnika o porezu na dohodak određeno je da iznimno od stavaka 2. i 3. toga članka Zakona, ako se osobe ne mogu dogovoriti o raspodjeli dijela osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i uzdržavanu djecu, a jedan od uzdržavatelja traži preraspodjelu osobnog odbitka, tada se osobni odbitak dijeli na jednake dijelove odnosno svakom poreznom obvezniku osobni odbitak priznaje se u jednakom dijelu.

U tom slučaju raspodjelu osobnog odbitka izvršit će Porezna uprava na način:

1. ako se traži preraspodjela osobnog odbitka u tijeku poreznog razdoblja – za oba porezna obveznika izvršit će izmjene poreznih kartica – Obrazaca PK, te ih dostaviti poreznim obveznicima odnosno njihovim poslodavcima/isplatiteljima primitaka (plaće) i mirovine,

2. ako se traži preraspodjela osobnog odbitka po podnesenim godišnjim poreznim prijavama – po podnesenim godišnjim poreznim prijavama za oba porezna obveznika izvršit će raspodjelu osobnog odbitka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvarno, kako to lijepo piše u zakonou, da li to znači da me muljaju?

 

Što sad da radim, da se samo pozovem na taj zakon i budem nepristojan ako će i dalje biti uporni?

Ima li kakva procedura za to? Recimo da mi potpišu neki obrazac da sam im predavao prijavu poreza, pa ako treba kakav pravni postupak za dokazivanje da barem imam potvrdu da sam na vrijeme donio tu poreznu prijavu?

 

Što bi Vi napravili na mom mjestu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

točno je što je napisano.

 

vi podnesite poreznu prijavu i upišite djecu kao uzdržavane članove 50%, dakle d1 50% i d2 50%.

 

porezna ne može zanemariti tu činjenicu, i mogu vas zvati da odustanete od uzdržavanih ćlanova. ako vi ne želite odustati, onda porezna donosi porezno rješenje na koje se vi možete žaliti, i sigurno ćete dobiti. sigurno ovi iz porezne pokušavaju na lakši način riješiti problem, ali za sebe.

 

nemojte odustati imate zakonsko pravo, pa im to recite, a pozovite se na članke koji su vam navedeni u prvom odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija