Blazze objavljeno: 5. travanj 2011. Dijeli objavljeno: 5. travanj 2011. Cjenjeni poznavatelji ove problematike Naime u nazad tri godine započeo sam sa gradnjom obiteljske kuće i kako mi je to prva nekretnina od Porezne uprave bio sam oslobođen poreza na kupnju zemljišta (dio do 600m2) dok sam razliku uplatio, tijekom gradnje, koju sam financirao iz stambenih i gotovinskih kredita, je došlo do velikih promjena zbog čega sam primoran sada tu nekretninu prodati. Zanima me sljedeće - osim razlike poreza kojega sam bio oslobođen, da li sam obavezan nakon prodaje platiti porez, ako jesam koji porez plaćam i u kojem % ? Nadam se skorom i pravno pouzdanom odgovoru Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
krester odgovoreno: 14. travanj 2011. Dijeli odgovoreno: 14. travanj 2011. kako vam je kuća služila za stanovanje niste dužni platiti porez na dohodak od otuđenja imovine sukladno odredbama članka 27. Zakona o porezu na dohodak. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Blazze odgovoreno: 22. travanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 22. travanj 2011. Zahvaljujem se na odgovoru, ali nisam još u cjelosti završio nekretninu tako da se nisam niti uselio još niti sam imao adrsu stanovanja na tom mjestu. Znači usitinu kupio zemljište sa namjerom gradnje obiteljske kuće, u međuvremenu se oženio, kuća je u završnoj fazi i sad bi ju prodao kako bi vratio kredite i kupio si stan sa suprugom u njenom mjestu. Iz toga razloga se bojim da bi me mogli uzeti u razmatranje kao obveznika plaćanja poreza na dohodak.... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
bovu odgovoreno: 22. travanj 2011. Dijeli odgovoreno: 22. travanj 2011. nećete izbjeći plaćanje poreza kojeg ste bili oslobođeni (da je plac prodan nakon 5,5 godina nema poreza ) u izgradnju kuće ste ulagali i stvorili novostvorenu vrijednost koju prodajete.nema poreza (ako ste građevinski materijal kupovali s PDV-om) da ste kupili kuću (izgrađenu u sadašnjim gabaritima)po jednoj cijeni i bez daljnjeg ulaganja (povečavanja vrijednosti)istu kuću prodali po večoj cijeni (30% i više)u roku od 3 godine tadaplaćate porez na dobit. isplaćena cijena-nova veča cijena= zarada (za obračun poreza na dobit) Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Blazze odgovoreno: 25. travanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 25. travanj 2011. Evo zahvaljujem se na svim odgovorima. Sto se tice poreza na zemljiste, nema problema, svjestan sam da sam bio oslobodjen toga jer mi je bila prva nekretnina i potpisao sam da u slucaju prodaje da cu ovo cega sma bio oslobodjen morati platiti. Jos jednom se zahvaljujem na odgovorima te svim korisnicima ovog foruma želim sretan i blagoslovljen Uskrs! LP Dalibor Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.