Jump to content

porez na dohodak


anonimno100

Preporučene objave

Molila bih nekoga ako mi može pomoći oko jedne nedoumice.

Naime, ugovorom o ortaštvu sagrađena je građevina u kojoj je jedan ortak dao zemljište koje je prije toga kupio i platio porez od 5%, a drugi ortak sve ostalo što je bilo potrebno za izgradnju. Za zemljište je dobiveno 4 stana koji su prodani.

Zanima me da li se i u ovom slučaju obračunava porez na dohodak od prodaje nekretnina pošto se radi o oratčkom ugovoru i ako da kako se obračunava.

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fizička osoba koja je prodajom otuđila četiri stana (istovrsne nekretnine) u roku od pet godina (od dana prodaje prvog), smatra se da je obavljala djelatnost izjednačenu s obrtom samostalno s ciljem ostvarivanja dohotka (zarade). Nakon prodaje svakog od prva tri stana bila je dužna prijaviti promet PU sukldno čl. 27. Zakona o porezu na dohodak i platiti porez na dohodak od otuđenja imovine po rješenjima PU za svaki stan zasebno. Kod prodaje četvrog stana smatra se da je trebala voditi poslovne knjige od samostalne djelnosti sukladno čl. 18-24. Zakona. Plaćeni porez po rješenjima PU za prve tri nekretnine uračunava se obračunani porez na dohodak od samostalne djelatnosti. Također, ovisi je li koji od stanova služio za stanovanje fizičkoj osobi ili njenoj užoj obitelji; ili jesu li stanovi otuđeni u roku duljem od tri godine od završetka građenja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru.

Stanove nije prodala jedna fizička osoba nego je zemljište bilo u suvlasništvu, tako da se u tom slučaju ne smatra djelatnošću izjednačenom s obrtom. Zanima me jos jedno pitanje ako mi možete pomoći, a to je kako se u ovom slučaju računaju troškovi koji se odbijaju i da li se plaća kamatna stopa od 25% plus prirezi ili 35% i prirezi. Nitko nije stanovao u stanovima i prodani su u roku kraćem od 3 godine.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

troškovi su plaćeni računi za usluge ili materijal prilikom gradnje stanova, zatim se izračuna inflacija za vremenski period od kupnje(dan kada su stanovi završeni) do prodaje i eventualni plaćeni porez na promet nekretnina prilikom kupnje, što kod vas nije slučaj.

 

to se odbije od prodajne cijene i dobije se dohodak na koji se plaća porez od 25 % + prirez.(nema nikakva kamatna stopa.

 

napominjem da je ovo situacija kada je otuđeno do 3 nekretnine iste vrste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala lijepo na odgovoru.

Imam jos par nedoumica. Kakva je razlika između ortaštva i investitora kod plaćanja poreza?

Znam slučaj kod izgradnje zgrade gdje investitor nije morao plaćati porez, a prodana su do 3 stana?

Da li plaćeni porez na zemljište akođer ulazi u troškove i da li se u obzir uzimaju troškovi koji su nastali zbog nemogućnosti gradnje radi recesije i razriješenju pravnih pianja s Gradom?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija