Jump to content

Oslobođenje od poreza na nužnu nekretninu


nana_m

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Imam specifično pitanje, iako naslov zvuči jednostavno.

 

Dečko posjeduje stan od 30 kvadrata koji je dobio darovnim ugovorom. Zajedno želimo kupiti stan od 65 kvadrata koji glasi na moju sestru, ali mi ona priznaje moju polovicu. Stan bi kupio dečko na svoje ime, jer ja nisam kreditno sposobna, pa kredit diže on.

Budući da prema pravilniku o oslobođenju od poreza ima pravo rješiti stambeno pitanje, oslobođen je poreza na 50 kvadrata, a platili bismo razliku poreza na 15 kvadrata.

 

No, problem je sljedeći:

Budući da meni sestra priznaje polovicu stana, dečko i ja bismo stan kupili za polovicu vrijednosti stana, pa ispada da je to manja vrijednost od stana koji dečko posjeduje.

 

Pretpostavljam da bismo zbog toga trebali platiti porez. Jesam li u pravu? Kako se tada obračunava porez, na cijeli stan ili na dio? Ili pak sve ovisi o procjeni porezne?

Ima li šanse da se oslobodimo plaćanja poreza?

 

Hvala!

 

Srdačan pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovakvim postupkom nešto što je samo vaše (polovina stana ako ga sestra daruje vama) 'dajete' svom dečku.

 

1.Dečko već posjeduje stan, dakle drugu stambenu nekretninu, i nema pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na prvu stambenu nekretninu.

 

2.Ako sestra pola stana daruje vama , oslobođeni ste plaćanja poreza na prvu nekretninu. Tako ne bi platili porez na 32,5 m2 stana.

Ako već posjedujete kakvu nekretninu, za ono što vam daruje sestra možete izbjeći plaćanje poreza ako je bar jedan od vaših roditelja živ.

 

3.Ako vaš dečko 'kupuje' cijeli stan kreditom banke, banka upisuje hipoteku na cijeli stan bez obzira o kom se iznosu radi. Zapne li otplata kredita, na kraju cijeli stan može završiti na javnoj dražbi.

 

Dakle, neka pola stana sestra pokloni vama , a drugu polovinu 'proda' vašem dečku.

 

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hvala na odgovoru, ali:

 

1. dečko posjeduje stan, ali nije bio oslobođen od plaćanja poreza na prvu nekretninu, nego mu je majka darovala stan. kako su nam rekli u poreznoj, na taj način on i dalje može biti oslobođen od poreza na 50 kvadrata.

 

2. ako mi sestra daruje polovicu stana, na to se plaća porez, zar ne? kako su meni rekli, ne plaća se samo među izravnim nasljednicima, dakle, s roditelja na dijete.

Ja nemam nekretninu, ali bojim se da bi ovako morala platiti porez, bez obzira na to.

Niti jedan roditelj nam, nažalost, nije živ.

 

Dakle, plaćam li porez ako mi sestra daruje polovicu stana i koliko plaćam?

 

Koliko komplikacija.. :vrti:

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vaš dečko ne može biti oslobođen plaćanja poreza nikako, jer već ima nekretninu, znači ne bi mu bila prva nekretnina, bez obzira kako ju je stekao.

 

ako vi nemate, sestra vam može darovati pola stana i bili biste oslobođeni plaćanja poreza jer vam je to prva nekretnina, bez obzira kako ste je stekli, naravno za određeni broj kvadrata.

 

zapravo, felixx vam je dao najbolji prijedlog

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porezna oslobađa od plaćanja ppn s obzirom na broj osoba članova uže obitelji koje se koriste ovom nekretninom kao svojim stambenim prostorom, to je među ostalim jedan od razloga zašto ove osobe moraju prijaviti svoje prebivalište na adresi stana. Dakle, oslobođenje dobiva titular prava vlasništva, ali se određuje na temelju broja osoba koje čine njegovu užu obitelj i žive ondje. Definiciju uže obitelji te sve činjenice bitne za oslobođenje od ovog poreza možete naći u odgovarajućim propisima.

 

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija