Jump to content

PDV na poštarinu


Moriaty007

Preporučene objave

Ukratko,

 

dugo već tražim odgovor na pitanje ovo pa evo priče.

 

Kupujem redovito stvari s neta i često se dogodi da paket koji bude veći završi u Branimirovoj u Zagrebu na carini gdje traže račun od PAYPAL transakcije ili bankovni izvadak ako je plaćeno direktno karticom.

 

I kada dođe do toga da plaćam PDV moram ga uvijek platiti i na poštarinu.

 

Moje pitanje je jer to normalno ili je to samo situacija kod nas?

 

Uz to zar kada sam platio poštarinu znaći platio sam nekome u Hong Kongu npr. da uplati lovu da se paket pošalje u Zagreb, zar nije on platio neki porez tamo (tj. platio sam ja) i onda kada je paket došao ovdje ja sam opet platio porez na istu stvar.

 

Želio bi objašnjenje, po mogućnosti s pravne strane, znači dio zakona koji to objašnjava. Da znam da je to legalno što mi naplačuju PDV na poštarinu.

 

Hvala Unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Slučajno naletih, ovo ti nije pravno pitanje u užem smislu, pa ti mogu odgovoriti iako nisam pravnik.

Carinsku osnovicu za izračun plaćanja PDV i evtl.carine čini vrijednost robe franko hrvatska granica , dakle vrijednost transporta ulazi u vrijednost robe bez obzira tko ga je platio.

Ono što traže kopiju uplate je vjerovatno da provjere da nije muljaža s vridnošću robe, tj. da nije namjerno napisana manja vrijednost, a carina ima pravo provjeravati vjerodostojnost računa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 9.

(1) Poreznu osnovicu pri uvozu dobara u smislu članka 2. stavka 1. točke 2. ovoga Zakona čini carinska vrijednost utvrđena prema carinskim propisima. Ako nisu uključeni u carinsku vrijednost, u poreznu osnovicu bit će uključeni:

 

a) carina, posebni porezi, pristojbe i slična davanja koja se plaćaju pri uvozu dobara, osim poreza na dodanu vrijednost, te

 

b) troškovi kao što su provizije, troškovi pakiranja, prijevoza i osiguranja, nastali do prvog mjesta odredišta u tuzemstvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija