Jump to content

Obveza čuvanja poslovne tajne


nikica11

Preporučene objave

Poslodavac traži od zaposlenika potpsivanje izjave pod gornjim naslovom;

U kratko tekst izgleda ovako: " Ja __________ kao radnik potvrđujem da sam upoznat s obvezom, bez vremenskog ograničenja, čuvati poslovnu, odnosno profesionalnu tajnu do čijeg saznanja dođem....., u protivno činim tešku povredu Ugovora o radu te mi se izvanredno može otkazati Ugovor o radu.

.....posebno se obvezujem na čuvanje tajne koja uključuje financijske informacije, imovinu,...., ili neke druge financijske podatke vezane uz poslovanje i usluge te druga priopćenja neovlaštenoj osobi zbog kojih bi mogle nastupiti štetne posljedice za gospodarski interes i ugled "firme".

 

Ujedno izjavljujem da kao radnik odgovaram za zaštitu vlastite sigurnosti i vlastito zdravlje, kao i sigurnost i zdravlje ostalih radnika na koje mogu utjecati moji postupci na poslu te se obvezujem na obveznost(!?) obavješćivanja nadređenim osobama (ravnatelju) vezano uz propuste na tom području.

 

Obvezujem se da ću u roku od 15 dana od eventualno nastale promjene vezane uz evidenciju o radniku*, dostaviti podatke na ažuriranje Voditelju zbirke za zaštitu osobnih podataka."

 

*zdravstvene promjene uključuju i trudnoću i dojenje

 

Jesam li ja dužna potpisati ovu izjavu? Ne zadire li zadnji odjeljak u privatnost radnika?

Molim vaš komentar i unaprijed zahvaljujem :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je nešto poput anexsa ugovora o radu.

 

Kod mene su sve ove klauzule uvrštene u prvobitni ugovor o radu i u pravilniku o radu. Svi radnici su potpisali takve ugovore i nitko se nije bunio. Normalno mi je ako je neka radnica na trudna ili radnika na bolovanju da se o tome obavijesti nadređena osoba kako bi se mogao vršiti ispravan obračun plača. A klauzula o tajnosti podataka je više manje normalna u svim ozbiljnijim poduzećima.

 

Što se tiče da li si dužna potpisati izjavu, ako smatraš da su time prekršena tvoja prava kao čovjeka- nisi. i poslodavac ti ne smije zbog toga raskinu ugovor o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam da li je takvo pravilo ili ne, ali ovo mi je cudno:

 

"Ujedno izjavljujem da kao radnik odgovaram za zaštitu vlastite sigurnosti i vlastito zdravlje", to bi moglo znaciti, da u svakom slucaju odgovaras sam za sebe, pa cak i ako greska nije tvoje... i da se sta desi na poslu, da li si tad uopce osiguran?

 

nisam nikakav strucnjak, ali bi se i ja dobro raspitala, prije nego sto ovo potpisem...

 

sretno! :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija