Jump to content

Ugovor o sponzorstvu i drugo


ADobrtnik

Preporučene objave

Poštovani, imam par pitanja pa molim pomoc.

1. Potpisati cu ugovor o sponzorstvu s nekoliko tvrtki. U kojem trenutku sponzoru izdajem racun za usluge iz ugovora o spozorstvu? Nakon sto mi uplati novac prema iznosu iz ugovora ili prije nego sto mi uplati?

 

2. Klijent mi je uplatio greskom veci iznos novca nego sto je iskazano na izdanom racunu. Da li mu vracam novac uplatom na njegov racun kao "povrat radi preplate po racunu br. xy" ili je potrebno nesto drugo? Kako se to pravda?

 

Unaprijed hvala na odgovoru i pomoci!

 

AD

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Račun se izdaje za izvršenu isporuku roba ili usluga. Dokument koji se izdaje prije izvršenja može biti predračun, a ako ste u sustavu PDV-a nakon takvog plaćanja trebate izdati račun za primljeni predujam, pa nakon što se izvrši usluga stornirati ga i izdati pravi račun. Kako ćete vi sklopiti ugovor o sponzorstvu, predlažem da u njemu svakako navedete način obračunavanja i fakturiranja protučinidbe za sponzorstvo.

2. Više uplaćen iznos vraća se na način koji ste naveli - u obrascu za plaćanje napiše se kao svrha "povrat više uplaćenih sredstava" ili nešto slično. Ako ste obrtnik, izvod žiro računa na kojem sze dobili više novca kopirat ćete, kao i ovaj na kojem dio novca vraćate i tako ćete poreznicima pravdati manje iskazan prihod u poslovnim knjigama od njihovog podatka o potražnom prometu vašeg žiro računa.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovani,

 

ljubazno bih Vas molila jos dodatni savjet u vezi izdavanja racuna za sponzorstvo nakon uplate. Da li racun izdajem s datumom na koji je bila uplata (uplaćeno je prema ugovoru) ili s bilo kojim datumom nakon uplate?

 

Da li mjesto izdavanja racuna mora uvijek biti mjesto gdje je registriran obrt - primjerice, uplata za sponzorstvo je izvrsena 15.07. Ja sam na putu, kako koristim laptop i internet bankarstvo, vidim da je uplata izvrsena - i izdam racun klijentu i posaljem. Sto da navedem na racunu kao mjesto izdavanja, a da ne bi bilo problema?

 

Također, da li na racunu koji izdajem nakon uplate navodim napomenu da je plaćen i u tom slucaju ne navodim rok uplate ili navodim? Molim vas savjet.

 

Unaprijed Vam punopuno hvala!

 

S poštovanjem,

 

ADobrtnik

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Račun za primljeni predujam se izdaje sa datumom uplate ili kasnijim. Račun za isporučenu robu ili obavljene usluge se po prirodnom redu stvari izdaje prije uplate, a nakon obavljenihj radnji.

Mjesto izdavanja računa teba biti mjesto gdje se nalazi sjedište tvrtke, nebitno što se prijenosnik nosi diljem lijepe naše.

Na računu je dobro navesti da je plaćen, ako jest, ali nije prekršaj ako to baš eksplicitno ne navedete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno Vam hvala na odgovoru, zaista ste mi pomogli.

 

Biti cu slobodna postaviti jos jedno pitanje, a vezano uz pravdanje troskova - naime imam obrt izmedju ostalog i za promidzbu te mi je za promidzbu jednog projekta poslovni trosak kupovina odjece i sminke za aktere u projektu koji se pojavljuju kao voditelji (snimanje za tv). Taj trosak je realan i potreban za proizvodnju projekta kao radna uniforma - da li to normalno mogu pravdati kao poslovni trosak?

 

Unaprijed Vam zahvaljujem na pomoci!

 

LP,

 

ADobrtnik

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U razumim okvirima to bi vam trebalo priznavati kao porezno priznat rashod, ali budite oprezni jer porezna ima diskreciono ovlaštenje u procjeni istih rashoda. naime, da bi nešto bilo tretirano kao radna uniforma, mora nekim aktom poslodavca biti kao takva definirana, i istim aktom se propisuje i vremensko razdoblje u kojem se ista obnavlja. Dobar primjer je npr. odjeća i obuća za kuharice. Pravilnikom o radu ili pravilnikom o zaštiti na radu se propisuje na koliko kuta, hlača, kapa, marama, obuće ima pravo svaka kuharica i koliko joj dugo ta oprema mora trajati. Čak propisi o zaštiti na radu propisuju što uopće može biti radna odjeća i obuća, pa se vezano na to definira tko je kriv za eventualnu ozljedu na radu (ne može kuharica lomiti noge u štiklama i tražiti da se to definira kao ozljeda na radu).

U vašem je slučaju bitno drugačije ali bilo bi dobro da umjesto pravilnika koje sam opisala imate odredbu o tome u ugovorima o radu koje sklapate sa ljudima koji za vas rade. Pazite, ako rade po ugovorima o djelu, onda nemate pravo na nikakve druge troškove za njih, oni se iz svoje naknade moraju sami oblačiti. Radna uniforma se može obući samo na osobu koja ima ugovor o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Poštovani,

 

organiziram jedan tečaj. Dizajn plakata na kojem se najavljuje tečaj mi radi osoba koja radi preko aut. ugovora, grafički dizajner. Kako ću s njim napraviti Ugovor o sponzorstvu? Kad se radi o sponzorstvu, obje strane trebaju izdati račune za obavljene usluge, je li tako? Pretpostavljam da je njegov "račun" zapravo Ugovor o aut. djelu. Moram li ja platiti porez i prirez prema tom ugovoru obzirom da se radi o sponzorstvu kod kojeg je plaćanje zapravo kompenzacijom? Hvala i pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija