Jump to content

Uredba o darovanju stanova braniteljima


shija

Preporučene objave

Dakle, imam slijedeću situaciju.

 

2004. sam od ministarstva dobio na privremeno korištenje stan u Vukovaru (kao novoosnovana obitelj).

Prije mene je taj stan na korištenje dobio sin bivše nositeljice stanarskog prava koji je taj stan davao u podnajam, pa mu je regionalni ured oduzeo stan i dodijelio meni i supruzi.

 

2005. izlazi uredba o darovanju stanova braniteljima koji prebivaju u tim stanovima. Čim je izašla uredba, predao sam zahtjev i do danas nisam dobio nikakav odgovor.

 

U međuvremenu, sin bivše nositeljice stanarskog prava tuži ured ili ministarstvro (nisam siguran) i traži povrat stana. Neslužbeno sam doznao da je na općinskom sudu dobio spor (iako je utvrđeno da je stan dao u podnajam, da se nije prijavio u roku 30 dana i slično, ali sve to sud tvrdi da nije bitno), ali se županijsko državno odvjetništvo žalilo i sada ne znam u kojoj fazi je cijeli slučaj (to je bilo prije 3-4 godine).

 

U međuvremenu također izlazi i taj zakon o povratu stanova bivšim nositeljima stanarskog prava po kojem on ima pravo na taj stan.

 

Zahtjev koji sam podnio za darovanje stana sam već zaboravio dok mi danas nije stiglo iz ministarstva da vezano za zahtjev moram dostaviti još neke papire koji fale u roku 15 dana.

 

Sada meni nije jasno što ja mogu očekivati? Očigledno su neki zakoni kontradiktorni. Po toj uredbi ja imam pravo na taj stan, ali po zakonu koji je u međuvremenu izašao on ima pravo. Da li, ako on dobije stan natrag, oni meni moraju dati drugi i po kojim kriterijima?

 

Druga stvar koja me zanima je što mi je u dopisu došlo da u roku 15 dana moram donijeti sve potvrde o uredno plaćenoj vodi, struju, grijanju i slično.

Kako jedno vrijeme ni supruga ni ja nismo radili nakupilo se nekog duga i sad kad smo ponovno počeli raditi će mi trebati par mjeseci dok sve račune svedem na nulu i sigurno ne mogu sve platiti u roku 15 dana.

Mogu li oni uvjetovati darovanje stana plaćenim računima kad su to ugovori sa potpuno drugim tvrtkama (HEP, Vodovod...)?

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ovako,isti slučaj je bio i kod mog frenda,on je čak dobio i darovnicu ,ali stari vlasnik stanarskog prava ga je tužio i izgubio je sud,iako je imao uredne papire od prvog dana od kad je dobio taj stan, te je morao napustiti stan,dobio je kuću na koju je dobio darovnicu.Slobodno se javi u ured u Fini (gdje je nekad Drmić bio),te traži nešto drugo,i traži da ti na tu nekretninu daju darovnicu.Nisi prvi slučaj ,to se u Vukovaru već dešava,bivši stanari traže povrat,nas izbace,a oni rentaju stanove,jer imaju svoje kuće.I možemo se opirati kolko hoćeš,ali kad dobiješ rješenje za deložaciju ,ni kuma Jaca ne može ti više pomoć.

 

A što se drugog dijela pitanja tiče, to traže da vide da li stanuješ u tom stanu ili ne,to ćeš morati podmiriti prije negoli dobiješ nešto drugo.

 

 

Bog i sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iran je napisao:

da bi dobio darovnicu moraš sve plaćati uredno!

napravi sporazum sa njima,dostaviš di je potrebno i sve riješeno!!!

netriba ti odugovlačiti riješiš šve u jednom danu ,za hep triba samo par zadnjih uplatnica.

kao branitelj ne možeš na ulicu!!!

 

 

Zadnja rečenica nije točna.Kao branitelj isto ideš na ulicu bez ikakvog pardona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vukovar je napisao:

Evo ovako,isti slučaj je bio i kod mog frenda,on je čak dobio i darovnicu ,ali stari vlasnik stanarskog prava ga je tužio i izgubio je sud,iako je imao uredne papire od prvog dana od kad je dobio taj stan, te je morao napustiti stan,dobio je kuću na koju je dobio darovnicu.Slobodno se javi u ured u Fini (gdje je nekad Drmić bio),te traži nešto drugo,i traži da ti na tu nekretninu daju darovnicu.

 

Bog i sretno

 

Hvala svima na odgovorima.

 

Znam da ću vjerojatno morati iseliti iz tog stana (ne vjerojatno, nego sam skoro 100% siguran). Pokušao sam otići do ureda prije više od godinu dana kada sam saznao da će bivši nositelj stanarskog prava vjerojatno dobiti stan natrag i rekao sam da pristajem da mi daju nešto drugo, samo da se to jednom riješi i da sam miran.

Mešutim u uredu su mi rekli da dok ne dođe pravomoćno sudsko rješenje oni meni ne mogu dati drugi stan.

Na moje pitanje što ako se sud otegne na 10-15 godina i kad jednom bude završen u gradu Vukovaru više ne bude "slobodnih" stanova nisu znali odgovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Bok.

 

 

 

Imam jedno pitanje pa ako mi netko od vas može razjasniti.

Moj je problem prokletih 10 kvadrata što sam dobio u obnovi kuće,i sad tu zapinje kod darovnice za hrvatske branitelje,jedni mi kažu da imam pravo na tu darovnicu drugi da nemam,a živjeti kod roditelja u mojim godinama je strašno,pa zato molim pomoć jel imam pravo na to i gdje bi se mogao obratiti ako imam,,inače sam iz Vukovara

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po zakonu nemaš pravo na darovnicu jer si svoje pravo iskoristio,ali možda možeš platiti državi obnovu na svoje kvadrate,tako da budeš čist,da nisi koristio obnovu,što se tiče darovnica ,morao si biti u stanu u 2005 godine,imati suglasnost ministarstva za taj stan.Bar je tako bilo i to je jedan od uvjeta.Ali ako imaš dobre veze to ti nije problem, neko u vukovaru mijenja kuće i stanove kad god treba krečit,a za njim ide i darovnica. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija