Jump to content

Stažiranje kod odvjetnika


pravos11

Preporučene objave

Pozdrav, evo da se ja javim sa svojim problemom, pa se nadam da mi netko od vas tko je već možda bio u sličnoj poziciji može pomoći. Diplomirani sam pravnik i ne radim u struci, niti sam ikada radio. Zaposlen sam u jednoj školi na nepravničkim poslovima, a htio bih odraditi vježbenički staž. Kontaktirao sam jednog odvjetnika koji bi me primio da kod njega odradim staž, ali je trenutno u takvoj situaciji da mi ne može ponuditi ugovor o radu, nego mi je predložio da ispitam mogućnosti volontiranja. Na taj način ne bih trebao ići iz škole a odradio bih vježbenički staž koji mi je preduvjet za pravosudni ispit. E sad, u zakonu o odvjetništvu stoji da odvjetnik sa svojim vježbenikom sklapa ugovor o radu. Zna li netko koje su moje mogućnosti da odstažiram i da položim pravosudni, a da ne moram odlaziti iz škole? Napominjem da nisam iz Zagreba niti iz nekog većeg grada, pa mi stažiranje kod ovog odvjetnika odgovara u smislu blizine mojeg mjesta stanovanja i mojeg posla .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po Statutu Hrvatske odvjetničke komore odvjetnik ne smije sklopiti ugovor o volonterskom radu.

No u Poreznoj upravi gospoda za to ne znaju i možeš sklopiti ugovor o volonterskom radu( naravno samo ako si bez radnog iskustva).

 

Dakle možeš biti i bezobrazan - odvjetnik te zaposli kao volontera i nakon 1 godinu pokreni radni spor i u tužbi i na sudu moraš reći za Statut HOK-a jer ni suci nisu s tim upoznati ! (savjetujem u tom slučaju da se praviš mutav da si tek tad nakon 1 g saznao da je odvjetnicima zabranjeno zapošljavati pravnike kao volontere jer u tom slučaju tek odtad počinje teći zastarni rok)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima, ali još uvijek istražujem mogućnosti kako to odraditi na za mene najbezbolniji način, jer kako sam napisao, ne bih želio dati otkaz na sadašnjem radnom mjestu, pogotovo stoga što si mene odvjetnik ne može priuštiti ( mislim na plaću ), a htio bih steči uvjete za polaganje pravosudnog, a što se tiče prakse na sudu, nisam najbolje shvatio, pa molim dodatno pojašnjenje, hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možete volontirati kod odvjetnika, morate biti zaposleni kao odvjetnički vježbenik u punom radnom vremenu i ne možete istovremeno biti u radnom odnosu kod druge osobe, što je propisano zakonom o odvjetništvu, statutom hok-a i Kodeksom odvjetničke etike, kao i kolektivnim ugovorom za odvjetničke vježbenike ( postoji, nadam se da ga kolege čitaju ). Također, nije moguća mjera stručnog usavršavanja bez zasnivanja radnog odnosa, jer je ova mjera napravljena za državna tijela i polaganje državnog stručnog ispita, koji je manje zahtjevan ispit od pravosudnog, po osobnom mišljenju.

Pogledajte si zakon o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu ukoliko pripadate određenoj skupini koja bi prema istom zakonu mogla pristupiti polaganju pravosudnog ispita, po ipsunjenju dodatnih uvjeta.

@Striker - na ovakve savjete nemam drugog komentara, osim da je stvarno žalosno.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolega severus

Ovo žalosno jest što smatrate da je žalosno što dajem savjete kako da se tuže odvjetnici.

Pa nedavno je bio natječaj u kojem jedan odvjetnik traži vježbenika volontera. (dakle u pravu sam kad kažem da u Poreznoj upravi nemaju pojma i da opčenito rijetko koji odvjetnik poštuje ZOR a kamoli statut HOK a i Zakon o odvjetništvu.

To što svi uporno spominjete o radu bez plače i da si sami plačamo doprinose jest prežalosno.

Osobno sam još tijekom studija razgovarao s mojim bivšim profesorom doktorom kaznenih znanosti Igorom Bojanićen i pitao sam ga: da li poslodavac čini kazneno djelo iznude ako nakon što radniku dade plaču traži da mu je vrati a Bojanić mi odgovori : DA !

A iznuda jest i ako si radnik sam plača doprinose jer to čini na štetu svoje imovine - to je sumpscija = smatra se kaznenim djelom iznude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolege, nema savjetovanja niti odvjetnicima kako da "prevare" vježbenike, a bome niti vježbenicima kako da "prevare" principale.

 

Situacija je puno kompleksnije od ove čisto "ko je koga iznudio, ko je koga prevario". Čisto pravno-vježbenik mora za obavljeni rad (znači uz zasnovan radni odnos) dobiti plaću (mislim na bruto).

 

Situacija je takva da neki odvjetnici ne mogu (ili ne žele, ne ulazim u to) plaćati radnika a mladi kolege žele odraditi vježbenički da mogu polagati pravosudni, pa makar si sami plaćali doprinose.

 

Osobno-radnik je radnik-bio vježbenik ili ne, Komora je propisala minimalne plaće za vježbenike i treba ih se pridržavati. Da se odvjetnici pridržavaju navedenog u konačnici bi se time smanjio i ukupan broj odvjetnika (znači treba imati na umu da bi se ovime smanjio broj vježbeničkih mjesta kod odvjetnika).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

sunce_12 je napisao:

Koje uvjete mora ispunjavati odvjetnik da bi dobio poticaj na vježbenika? tnx

 

Postavljanje istog pitanja u dvije različite teme na istom podforumu je bezobrazno.

 

Ne mora odvjetnik nikakve uvjete ispunjavati, bitno je da Vi ispunite uvjete. Koji su to uvjeti morate pitati na HZZ-u, jer se svake godine mjenjaju.

U svojim upitima budite uporni i pitanje postavite nadležnom HZZ-u za svoju jedinicu i za županiju. Isto tako pošaljite mail središnjoj službi i nazovite ih. Vrlo je vjerovatno da će te dobiti nekoliko različitih odgovora jer su njihovi službenici dosta tromi i nepouzdani, pa je lako moguće da budete zakinuti za svoje pravo, ako ne budete pitali na više strana.

Za početak će te dobiti odgovor da se čeka Vladin plan.

 

Svoja saznanja podjelite s ostalima, pa napišite što ste saznali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbrže i najbolje je nazvati biro / ili svog savjetnika neka ti da broj tel. osobe koja se bavi poticajima i od nje dobiješ najtočnije info. Na poticaj imaju pravo i osobe sa radnim stažom pod određenim uvjetima. Problem se može potencijalno javiti ako tvoj budući poslodavac/ odvjetnik ne ispunjava uvjete koje su oni propisali, pa sve ostaje mrtvo slovo na papiru. Od uvjeta za odvjetnike ću napisati ono čega se sjećam a možda se nešto i promijenilo :neznam: Naravno uz redovno i uredno podmirivanje svih dugovanja prema državi, mora imati i nekoga zaposlenog ( osim budućeg vježbenika ), ili ga mora zaposliti uz obvezu da tu osobu neće otpustiti godinu dana, ako je nekoga otpustio unutar zadnjih mislim 6 mj. mora to opravdati, poticaj se dobije samo za godinu dana a znamo koliko traje pripravn. :namiguje: možda je bilo još uvjeta a možda se nešto i mijenjalo od prošle god.- ne znam! Meni je bili dovoljno! samo sam se slatko :smijeh: budući da ih u mom gradu samo mooožda par odvjetnika ispunjava :misli: a neću komentirati što treba da kod njih dobiješ posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

propast_66 je napisao:

Informacija koju sam dobio prije nekih godinu dana je da je potrebno provesti određeno vrijeme na birou, odnosno da je riječ o dugotrajno nezaposlenoj osobi. Tek tada ovi s biroa traže ostale uvjete.

Javite što ste saznali.

 

http://www.hzz.hr/default.aspx?id=5968

 

Tu je većina podataka i obrazac. Ono što ne govore je da se poticaji daju po principu "do isteka zaliha".

Nadalje, ne smijete imati više od 28 godine, morate biti neko vrijeme na zavodu, a uvjeti koje mora ispunjavati poslodavac su katastrofa (npr. min. 2 radnika, da je prošle godine uložio ne znam točno 50000 ili 25000 kuna u poslovanje, da redovno izmiruje obveze itd.

Sve u svemu, popis dokumentacije koje trebate dostaviti je katastrofa i usmjeren da ne dobiješ poticaje.

Detalje ne znam, ali mi je sve bilo jasno na razgovoru kod savjetnice u HZZ-u, koja me doslovno odgovorila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa o kojim pravima se radi?

Ti poticaji vrijede za osobe do 29 godina, ograničeni su.

I u konačnici nije o tome uopće riječ,nego svrha biroa je pomoć ili omogućavanje zapošljavanja.

A dobro znamo da oni nikome nisu olakšali,a kamoli našli posao.

Kakva onda korist od njih,da mi ne dolazimo na biro po štambilje oni ne bi imali što raditi.

Potpuno beskorisna institucija koja samo broji nezaposlene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoje i poticaji za dugotrajno nezaposlene iznad 29 god. bez obzira na radni staž, ali osoba mora biti neprekidno prijavljena na biro najmanje godinu dana. Ako pričamo sa točke gledišta jednog dipl.pravnika, doista se slažem da je biro suvišna i nepotrebna institucija, ali to je i problem cijele naše države gdje se ne cijeni obrazovanje ili sposobnost već veze i podobnost. S druge strane, za osobe sa SSSom biro se ponekad i potrudi pronaći posao, ponuditi prekvalifikaciju, dodatne tečajeve...posebno ako se radi o mlađim muškarcima. Niti jedna nezaposlena osoba nema obvezu prijave na biro- ja na to gledam više kao na stvar izbora! Kada mi se više ne bude dalo skupljati štambilje, ići na bespotrebne 6-mjes. revizije.. jednostavno više neću otići ili ću reći neka me slobodno brišu iz evidencije. :mase2: Od njih ne treba očekivati ništa, pa nas možda iznenade! :smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav kolege!

 

Evo, ja uspješno koristim poticaje s hzz-a. Istina je da sam se naskakao ko majmun dok nisam tu čitavu papirologiju obavio, ali je sve na kraju u redu.

 

Poslodavac mora isto tako ispunjavati uvjete, a to su da uredno plaća porez, podmiruje sve obveze, da nije nikoga otpustio unazad 6 mjeseci, osim ako je otkaz samoskrivljenim ponašanjem, da uredno plaća mirovinsko i zdravstveno, odnosno plaću svojim zaposlenicima plus mora na kraju još potpisat bianco zadužnicu na 50.000,00 kn kao instrument osiguranja.

 

Poticaji za 2011. god. koje ja koristim iznose oko cca 33.000 kuna i naravno da super dođu onim odvjetnicima koji ispunjavaju uvjete. Svaka lipa dobro dođe.

 

P.S. govorim za Zagreb.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija