Jump to content

Pravo prednosti pri zapošljavanju - nepoštivanje i tužba


odrljin

Preporučene objave

Predmet: tužba - zahtjev za zaštitu prava

 

Poštovani prijavio sam se kao nezaposleni hrvatski branitelj na natječaj u osnovnoj školi kao domar sa pravom prednosti pri zapošljavanju temeljem čl.35. Zakona o hrvatskim braniteljima.

Imam sve uvjte iz natječaja. Od škole dobivam IZVJEŠĆE u kojem me se obaviještava da je po sprovedenom natječaju temeljem suglasnosti školskog odbora primljen Mate Matić.

100% znam da se nije natjecao kao hrvatski branitelj i da imam čak i bolje uvjete nego primljeni kandidat uz naravno moje pravo prednosti.

Idem prema prosvjetnoj inspekciji za zahtjevom za nadzor mada znam unaprijed da od toga nemam nikakve koristi.

 

Tražim od Vas da mi se sa konkretnim pojašnjenjem izjasnite po kojoj osnovi mogu podići tužbu pred nadležnim općinskim sudom za zaštitu svojih prava.

Nemam mogućnost žalbe školi jer nism njihov zaposlenik.

Dakle u tužbenom zahtjevu po meni trebam prvo tražiti zaštitu svojih prava na temelju Zakona o hrvatskim braniteljima, slijedom toga da sudska presuda ne da poništi natječaj već na osnovu tog natječaja postavi na radno mjesto iz natječaja i da posebno ću tražiti isplatu bruto plaća od dana zaposljenja nezakonito primljenog kandidata do dana pravomoćnosti presude.

Molim komentar na to da vjerojatno ću kada bude pravomoćna presuda biti zaposlen na neko drugo radno mjesto, kakva je tada mogućnost naplate neostvarenog prihoda bez mog htjenja prihvaćanja tog radnog mjesta.

 

 

Ovo sve radi pomoći jednom kolegi da mu bude jasnije što ga čeka, posebno da zna na čemu je prije nego otiđe i jednom odvjetniku da ga angažira.

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost kako sam i najavio u upitu nemam pravo žalbe školi jer nisam ni zaposlenik škole, nemam pravo žalbe upravnoj inspekciji jer je ona nadležna za zapošljavanje u državnoj upravi.

Imam pravo žalbe prosvjetnoj inspekciji ali o njoj po mom iskustvu netreba trošiti ni riječi.

 

Meni treba savjet za eventualnu tužbu pred nadležnim općinskim sudom, molim da pročitate postavljeno pitanje i pomognete, svakako zahvaljujem na svakom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je vašem kolegi radni odnos dok je radio kod prijašnjeg poslodavca prestao njegovom krivnjom tada ne može ostvariti prednost pri zapošljavanju kao hrvatski branitelj.

 

Možda su kod odabira kandidata utvrdili da kandidati u jednakoj mjeri ne raspolažu traženim znanjima i vještinama.

I to morate uzeti u obzir (iako navodite sa ispunjava iste uvjete kao Mate Matić), jer ako drugi kandidat pak bolje ispunjava uvjete nego vaš prijatelj, slaba korist od čl.35 ZOPHB.

 

Također, prednost pri zapošljavanju ide i ovim redosljedom:

 

- djetete smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez obaju roditelja,

- HRVI iz Domovinskog rata,

- član obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,dragovoljac iz Domovinskog rata,

- hrvatski branitelj iz Domovinskog rata.

 

Da li je priložio sve dokaze kojim bi dokazao tvrdnju da ispunjava čl.35 Zakona o pravima hrvatskih branitelja odnosno da je hrvatski branitelj?

Da li ste zaista 100% sigurni u to što navodite da ovaj drugi kandidat nije hrvatski branitelj?

 

Morate podnijeti prigovor (nije isto što i žalba) na rješenje o prijamu - čl.35 st.5 ZOPHB.

 

Po konačnosti rješenja o prijmu iz stavka 5. ovoga članka ili po proteku roka od petnaest dana od dana podnošenja prigovora protiv tog rješenja, osoba koja ocijeni da joj je povrijeđeno pravo prednosti pri zapošljavanju, može u narednih petnaest dana podnijeti zahtjev upravnoj inspekciji za provedbu nadzora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uistinu hvala na raspravi, ali sam naveo da ispunja sve uvjete natječaja, nije bilo službenog testiranja da ga sruše na bodove ostvarene na testiranju, dakle uvjeti su isti za sve: SSS, domovnica, uvjerenje o nekažnjavanju, uvjerenje ložač centralnog grijanja, nema dužina staža, nema ocjene u srednjoj školi, nema drugih uvjeta i kriterija. Ne bira se maneken da ga trebaju vidjeti prije izbora, nema poziva na razgovor, nema prezentacije školskom odboru jednostavno su isti uvjeti: zadovoljavanje ovih formalnih zahtjeva i onda branitelj ima pravo prednosti.

 

Priloženi su svi dokumenti te dodano sa Uvjerenjem MORH-a da je branitelj i uvjerenjem HZZ-a o nezaposlenosti.

Dakle ponoviću svi su uvjeti ispunjeni jednostavno je ravnatelj primio drugu osobu koja nije branitelj i misli da će to tako proć. Ako prođe super za njega i njegovog kandidata.

 

Prigovori se podnose u drugostupanjskom dijelu ODBORU ZA DRŽAVNU SLUŽBU ali samo kad se natječete za DRŽAVNU SLUŽBU.

 

Posao u školi nije državna služba na taj način i možete podnijeti samo ZAHTJEV za zaštitu prava PROSVJETNOJ INSPEKCIJI i nikome drugome ponoviću nikome drugome, objasnio sam da od ovoga ne očekujem ništa. I ovdje imam pravo žalbe na prvostupanjsko rješenje prosvjetne inspekcije i zatim na to rješenje imam pravo pokrenuti spor pred Upravnim sudom.

Mnogo puta smo do sada vidili da prosvjetna inspekcija izdaje rješenja koja nisu upravni akt što je suprotno Zakonu i tada upravi sud odbacuje tužbu jer to nije upravi akt.

Prosvjetna inspekcija u prvostupanjskom rješenju izjavi da je to Predmet:IZVJEŠĆE onome koje pokrenuo zahtjev za zaštitu prava i ne donese uputu o pravnom lijeku što svaki upravni akt mora imati niti ga vodi po Klasu UP/I ....... što znači da se odnosi na upravni akt. Niste svjesni da svi u državno sistemu i povezano i nepovezano rade da odnemognu hrvatskom branitelju pri korištenju prava prednosti pri zapošljavanju.

 

Zato i tražim od VAS zamolbu da meni i drugima pomognete da pravo prednosti ostvarim putem TUŽBE pri nadležnom općinskom sudu, ali nisam bogat informacijama niti smo ikada podnijeli tužbu za ovakav slučaj i zato trebamo informacije koja osnova tužbe, dali privremena mjera postavljanja na radno mjesto branitelja do okončanja spora, dali tražiti nadoknadu bruto plaće od dana zaposljenja nezakonito odabranog kandidata do dana donošenja pravomoćne presude itd. Ovo je jedino na što molimo odgovor ili bilo kakav komentar.

 

Ta me pitanja interesiraju a nadam se i druge, i jedino za ovaj dio, a to je tužba na sudu, nisam upoznat sa praksom.

 

Sve ostalo mi je dobro poznato jer se međusobno pomažemo da upadnemo u sustav posebno u domare, spremačice u školama djeca poginulih branitelja i tako dalje.

 

Uz ostalo:

DRŽAVNOM INSPEKTORATU se podnose zahtjevi za zaštitu prava kada je povrijeđeno pravo prednosti hrvatskog branitelja pri zapošljavanju kada zapošljava grad, općina županija i firme u državnom i lokalnom vlasništvu (HAC, HEP, itd.)

 

 

Prigovor se isto ne podnosi jer nemate pravo na njega jer niste zaposlenik škole pa vam nije povrijeđen nikakvo pravo iz radnog odnosa i Školskom odboru kao drugostupanjsko tijelo u školi nemate osnove za podnošenje prigovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

NE NE NE i NE, već provjereno, prijavljeno i državnom inspektoratu i upravnoj inspekciji u nekim drugim slučajevima za zapošljavanje u školi i oni se proglase nenadležnim i svi vas upute na PROSVJETNU INSPEKCIJU.

 

Lijepo sam objasnio koja je inspekcija je za što nadležna nemojte se više zamarati sa inspekcijama kada one ne rade svoj posao ma koja bila i to je provjereno, stalno spominjem TUŽBU.

U tom smjeru tražim pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija