Jump to content

Dodatne naknade zaposlenika vezane uz prijevoz


IdeUgrad

Preporučene objave

Pozdrav.

 

Lijepo molim informaciju.

Naime, radi se o tome da radim u firmi koja je 40km udaljena javnim prijevozom od mog prebivališta. Naravno, firma plaća samo najjeftiniju opciju prijevoza(ZET). Našao sam u kolektivnom ugovoru o trgovini da izbivanje od kuće ne smije biti više od 10h dnevno ako koristim javni prijevoz.

 

Sad me zanima postoji li neka kadoknada troškova koju mi firma mora platiti jer bi meni uz 4 presjedanja treba min 2h putovanja u jednom smjeru do posla i isto toliko nazad.

 

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako imate neku drugu opciju javnog prijevoza, možda vlak,zamolite da vam plaćaju takvu kartu,a ovaj kolektivni ne znam baš da tako piše,ako možete prepišite taj članak cijeli.

Morate znati nešto a to je da zakonom nije propisano da vam poslodavac mora plaćati troškove prijevoza,to se regulira nižim aktima koji se mogu mijenjati ali većinom u korist poslodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

X. OSTALA MATERIJALNA PRAVA ZAPOSLENIKA

 

1. Troškovi prijevoza

 

Èlanak 42.

 

Zaposlenik ima pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla mjesnim javnim prijevozom u visini stvarnih izdataka, prema cijeni mjeseène odnosno pojedinaène prijevozne karte, odnosno ima pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla meðumjesnim javnim prijevozom u visini stvarnih izdataka, prema cijeni mjeseène odnosno pojedinaène karte. Ako zaposlenik mora sa stanice meðumjesnog javnog prijevoza koristiti i mjesni prijevoz, stvarni izdaci se utvrðuju u visini troškova mjesnog i meðumjesnog javnog prijevoza.

 

U sluèaju kada postoji moguænost korištenja više alternativnih sredstava javnog prijevoza razlièitih cijena, zaposlenik ima pravo na nadoknadu troškova prijevoza s posla i na posao u visini cijene one vrste javnog prijevoza koja je najpogodnija za poslodavca.

 

U sluèaju da na odreðenoj relaciji nema javnog prijevoza, a zbog udaljenosti objektivno postoji trošak prijevoza, poslodavac je obvezan opæim aktom utvrditi iznos kojim nadoknaðuje zaposleniku trošak prijevoza, vodeæi pri tome raèuna o cijeni koja se isplaæuje drugim zaposlenicima za sliène udaljenosti.

 

Naknada troškova prijevoza na posao i s posla isplaæuje se unaprijed, najkasnije posljednjeg radnog dana u mjesecu za sljedeæi mjesec.

 

 

 

NA ŠTO SE NADOVEZUJE OVO O ČEMU PRIČAM

 

 

2. Premještaj

 

Èlanak 55.

 

Ako ugovorom o radu nije drugaèije ureðeno zaposlenik je obvezan raditi u drugom mjestu rada, na udaljenosti koja u redovitom radnom vremenu ne iziskuje izbivanje zaposlenika od kuæe u vremenu dužem od 10 sati dnevno, uzimajuæi u obzir moguænost dolaska na posao i odlaska s posla sredstvima javnog prijevoza, odnosno ako mu poslodavac u potpunosti nadoknadi poveæane troškove života u drugom mjestu rada.

 

 

 

Dakle, na temelju toma em imam pravo na prijevoz, em naknadu ako izbivam više od 10 sati od kuće, zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

ovo vezano za prijevoz i naknadu je klasično propisano,ali ovo u slučaju premještaja je propisan uvjet po kojem radnik je obvezan prihvatiti raditi na drugom mjestu na koje je premješten, naravno ako nije propisano samim ugovorom nešto oko premještaja na drugo radno mjesto.Ukoliko ste premješteni na drugo radno mjesto, pokušajte od poslodavca zahtjevom tražiti naknadu povećanog troška putovanja koji sad imate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija