Jump to content

Nešto vezano uz alimentaciju


mrvirus1965

Preporučene objave

kako godinama plaćam alimentaciju, uglavnom redovito, osim dok nisam radio unazad tri godine. no, dobivanjem zaposlenja i to sam napokon ponovno redovito krenuo. ovih dana mi zapravo ponovno padaju na pamet razne ideje i pitanja vezano uz visinu, način plaćanja, priznavanja određenih prava i sl...

na dio pitanja možda dobijem, a i ne samo ja, i ovdje iz prve ruke..

 

idemo redom:

 

1. da li se može umanjiti ili ne uplatiti alimentacija kad je dijete kod mene na ljetnim/zimskim praznicima? to je u prosjeku 60 dana, znači faktički 2 mjeseca. nijednom mi majka djeteta nije dala svotu u visini alimentacije jer je kod mene dijete, a to su u načelu dječji novci... ima li tu rješenje?

 

2. s obzirom da dijete živi van Zagreba, točnije 280 km, da li postoji neka olakšica oko priznavanja putnih troškova u vrijednosti nečega? recimo najjeftinijeg prijevoza ili sl...

 

3. da li se pokloni u vrijednosti iznad, recimo, 500,00 na neki način isto mogu prikazati i umanjiti svotu plaćanja? nabavka knjiga, mobitela, računala i sl

 

hvala

 

to bi zapravo bilo sve u prvom postu, pa ukoliko netko ima konkretan odgovor bilježim se. a, ukoliko ne postoji takvo rješenje, možda bi se moglo nekim pismima utjecati na izmjenu Obiteljskog zakona po tom pitanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovaram kako slijedi:

1. Visina uzdržavanja određena je pravomoćnom sudskom odlukom i kao takva se mora izvršavati svaki mjesec, bez obzira što je dijete sa vama.

2. Nema nikakve olakšice. Udaljenost djeteta i vas ste trebali napomenuti prilikom odlučivanja o visini uzdržavanja, kako bi se ravnomjerno raspodjelilo.

3. Samo u slučajevima ako imate u tom smislu napravljen sporazum sa djetetovom majkom, ali i taj sporazum ste trebali dostaviti sudu prije donošenja odluke o visini uzdržavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovarao sam na vaša pitanja, nisam se bavio problematikom pravednosti ili ne, ali možemo i time. Vrlo brzo će uslijediti, nadamo se, javna rasprava oko izmjena Obiteljskog zakona pa sve vaše prijedloge, u tom smislu, možete proslijediti resornom Ministarstvu.

Također u svakom trenutku možete predložiti sudu smanjenje iznosa uzdržavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

2. s obzirom da dijete živi van Zagreba, točnije 280 km, da li postoji neka olakšica oko priznavanja putnih troškova u vrijednosti nečega? recimo najjeftinijeg prijevoza ili sl...

Ovdje se govori o prijedlozima kako bi se takvi slučajevi trebali riješiti novim zakonom:

 

http://www.udruga-dijete-razvod.hr/clanci/svakodnevni-zivot/sazeti-opis-stanja-i-prijedlog-izmjena-obiteljskog-zakona/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija