Jump to content

obračun plaće


libertia

Preporučene objave

Molim pomoć - dobivam, u najmanju ruku, neobičnu platnu listu - nisu mi obračunati svi radni sati, brojke nisu u skladu s ugovorom, a najyanimljivije je da na platnoj listi ne stoje pdoaci o zdravstvenom osiguranju. ima li poslodavac obvezu na platnu listu ispisati iznos isplaćen u zdravstveno, za ozljede i doprinos za zspošljavanje među izdacima iz plaće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čudna li nam čuda, poslodavci ko poslodavci. Zašto su poslodavci uvijjek za sve krivi ? A možda i jesu ? Nemojte razmišljati o tome da li Vam poslodavac radi listu, nego TKO radi isplatnu listu pa njega pitajte za zdravlje. Naime, niste objasnili da li Vam je poslodavac ujedno i Vaš knjigovođa u Vašoj radnoj okolini (doo, obrt), da li on sam vodi knjige, izrađuje liste ili ima nekog tko mu to radi, da li su liste pisane ručno ili su izrađene putem računala... nadalje, morate razlikovati da li na listama piše "isplaćeno" ili "iznos". Ako piše "isplaćeno" npr. doprinos iz plaće i na plaću za zdravstveno osiguranje te ako piše iznos 0,00 kn, znači da je poslodavac "priznao" da u tom trenutku nije taj doprinos uplatio. Ne brinite, porezna će to riješiti. Ali ako piše samo "iznos", neovisno o isplaćivanju/uplaćivanju, te ako je taj broj 0,00 kn, tada je riječ o grešci. Radni sati bi trebali odgovarati Vašem vremenu provedenom na radu, a ako to ne odgovara, ne odgovara ni iznos plaće. Ako to sve skupa ne štima, lijepo probajte to riješiti uz kavicu i prijateljsko ćaskanje. Ne pomogne li to u vremenu "odmah", tada morate koristiti druga zakonom propisana sredstva i pravne puteve, ali budite svjesni da to obično znači i "knjižicu u ruke". Zato mislim da će prijateljska kavica uz viceve i zezanciju dati rezultat "odmah" i bez uručivanja knjižice, a sve ostalo ovisi o vama. Put znate. Inspekcija rada, državni inspektorat, prijava ... sve ovisi o vama. Jedino ne savjetujem da to dalje trpite. To trebate raščistiti što prije, najbolje sada i odmah. I sami odlučite da li ostajete kod takovog poslodavca ili ne. Lijepi pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Savjet da se raspitate kod onoga tko radi obračun plaće jest dobar i trebali biste to učiniti jer vjerojatno niste upoznati sa načinom izrade platne liste. No, što se zdravstvenog doprinosa tiče, normalno je da ga nemate na svojoj platnoj listi. Naime, zdravstveno se više ne uplaćuje iz plaće, nego na plaću, što znači da ide na teret vašeg poslodavca a ne na vaš teret.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija