Jump to content

Kuća prije 1968 - katastar


mornaric

Preporučene objave

Imam samostojeću kuću (prizemlje+kat) koja izgrađena prije 15.2.1968.g te posjedujem uvjerenje. Balkon je takodjer izgradjen prije 15.2.1968. (dokaz: projekt iz 1961. koji posjedujem te usmenu potvrdu susjeda) ispod kojeg je terasa zatvorena sa bočnim stranama (kao lodja), medjutim u katastru je ucrtana samo površina kuće, koja ne uključuje balkon niti otvoreno stubište koje vodi na kat. Stanovi su etažirani, a elaborat uključuje i balkon i vanjsko stubište ispod kojeg je mala sprema te je isto uneseno u vlasničke listove stanova.

 

Pitanja glase:

1. da li treba pristupiti legalizaciji balkona i stubišta te po kojoj osnovi?

2. da li se balkon i stubiste mogu ucrtati u katastraski plan po osnovi dokazivanja da su izgradjeni prije 15.2.1968.

uređeno: od petpetica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Objekti izgrađeni (evidentirani) prije 15. veljače 1968 . podliježu Zakonu o Općoj legalizaciji i kao takvi smatraju se zakoniti te se za njih ne izdaje Uporabna dozvola.

Lođa je po definiciji zakona vanjski prostor zgrade koji je otvoren sa jednom stranom (koeficijent 0,75), balkon je vanjski prostor zgrade izvan ravnine pročelja zgrade najčešće izveden kao konzolna ravna ploča (koef. 0,25),.

Zatvaranjem tih prostora mijenjaju se njihova svojstva i kada se navedena rekonstrukcija izvodi bez odgovarajuće dozvole riječ je o nezakonitoj gradnji .

Postupak legalizacije rekonstrukcije navedenih cjelina vodi se prema veličini odnosno kategoriji zgrade unutar koje se rekonstrukcija izvela. Drugim riječima ukoliko je balkon ili terasa pretvorena u stambeni prostor u zgradi od npr. preko 400m² potrebno je tada napraviti dokumentaciju u skladu sa zahtjevima za Zahtjevnu zgradu što znači da je osim izrade arhitektonskih snimki potrebna izjava o ispunjenju bitnog zahtjeva mehaničke otpornosti i stabilnosti, te u iznimnim slučajevima geodetski snimak.

Legalizacija se može napraviti parcijalno samo za jedan stan odnosno funkcionalnu cjelinu koja se treba prikazati detaljno u kontekstu same zgrade u kojoj se nalazi ili se kao što je preporučljivo legalizacija može napraviti za cijelu zgradu sa svim promjenama koje su se na njoj dogodile.

Vezano za mogućnost legalizacije raznih zahvata na lođama i balkonima svakako treba naglasiti stav Ministarstva graditeljstva:

“Lođa odnosno balkon koji je ostakljen ili na neki drugi način zatvoren a da je pri tome zadržao funkciju balkona odnosno lođe ne ozakonjuje se .Navedeni čin može biti u suprotnosti s konzervatorskim pravilima u slučaju da je zgrada pod zaštitom a može izazvati i spor radi zaštite autorskih prava projektanta fasade što se može procesuirati primjenom zakona koji reguliraju navedena dva područja. Lođa odnosno balkon koji su zatvaranjem izgubili prvobitnu funkciju, na kojima je djelomično ili upotpunosti uklonjen zid zgrade i izvršeni drugi zahvati radi promjene namjene podliježu obvezi ozakonjenja. “

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija