Jump to content

Ispravak presude


karlaroko

Preporučene objave

Je li u skladu sa Zakonom da se po isteku prava na žalbu Sudske presude, strankama u postupku dostavlja ispravak prethodne sudske presude nadopunom o kojoj nije bilo rijeći na ročištu. Zahvaljujem

 

Član 342.ZPP

Pogreške u imenima i brojevima, i druge očite pogreške u pisanju i računanju, nedostatke u obliku i nesuglasnost prijepisa presude s izvornikom ispravit će sudac pojedinac, odnosno predsjednik vijeća u svako doba.

Ispravljanje će se obaviti posebnim rješenjem i unijeti na kraju izvornika, a strankama će se dostaviti prijepis rješenja.

Ako između izvornika i prijepisa presude postoji nesuglasnost u pogledu kakve odluke sadržane u izreci presude, strankama će se dostaviti ispravljeni prijepis presude s naznakom da se tim prijepisom presude zamjenjuje prijašnji prijepis presude. U takvu slučaju rok za izjavljivanje pravnog lijeka u pogledu ispravljenog dijela presude teče od dana dostave ispravljenog prijepisa presude.

O ispravljanju presude sud može odlučiti bez saslušanja stranaka..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Pozdrav,

 

Zanima me informacija u kojem je roku moguće tražiti sudski ispravak presude, s obzirom da u presudi postoji očigledna greška glede namirivanja troškova. Protivna stranka 2 godine nije reagirala, do ove godine, pa me zanima postoji li negdje propisani zakonski rok ili se ispravak presude odnosi kad god se uoči pogreška u imenima, brojevima, i sl., prema čl. 342 ZPP.

 

Treba mi odg HITNO, hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da ono "u svako doba" (navedeni čl. 342 ZPP) znači "bez obzira na rok". Istina, u uobičajenom govornom jeziku "u svako doba" prije bi značilo "danju ili noću, radnim ili neradnim danom", ali mislim da nije u duhu ZPP tumačiti odredbe u tom smislu, npr. da li je neka odluka donesena ujutro ili predvečer.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav,

 

zanima me može li se nakon što je cijeli postupak proveden pod krivim imenom i prezimenom osobe (dodano jedno slovo, ali to može biti i druga osoba) promijeniti to samo naknadno u presudi (nakon nekoliko godina) i ona se kao takva izvršiti?

Je li možda netko bio u sličnoj situaciji ili ima saznanja o nečem takvom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija