Jump to content

Legalizacija male građevine dijelom na tzv. državnom prostoru


nevenko

Preporučene objave

Imam pitanje, ako itko može pomoći savjetom, unaprijed zahvaljujem.

 

Imam kuću u Šibeniku, potvrdu da je napravljena prije 1968 godine, postoje i nacrti i td ali su zagubljeni pa mi nisu dostupni.

 

Na postojeću građevinu dogradio sam prostoriju od 10 m/kv.... također, prije 25 godina u dovrištu sam nparavio sobu, ima i kupatilo i hodnik sve ne više od 15 m/kv.

 

Želio sam legalizirati oboje, prvo pitanje je što mi je za to potrebno, ja sam mislio da za manje površine treba samo platiti kaznu i komunalije, no na općini su mi rekli da mi mora doći geodet kao i arhitekt, geodet bi koštao 2500 kn, a arhitekt bi treba skicirati 'cijelu' kuću i uzima oko 4 Eura po kvadratu, je li to sve neophodno za tako malu površinu, mislim cijelu kuću skicirati.

 

Drugo, važnije pitanje, je sljedeće. Pogledom na katastar utvrdio sam da jedan dio moje prostorije u dvorištu zapravo zalazi na cestu, po planu općine, što znači da nije na mojoj parceli, to je slučaj sa svim kućama na ovoj strani, naime, izgleda da svu svi pri kupnji otišli dijelom na državnu cestu.

 

Ako moja mala građevina ulazi na državnu cestu, par metara/kv, ima li smisla tražiti zahtjev za legalizaciju jer hoće li građevina uopće biti legalizirana, ili bi jednostavno zaništo potrošio novac, naraočito jer postoji mogućnost širenja ceste gdje bi onda država mogla srušiti moju građevinu... dakle ima li smisla praviti zahtjev za legalizacijom u tom smislu...

 

Nadam se nekom korisnom savjetu.l

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani!

 

Najprije treba vidjeti kada je cesta ucrtana i na čijem vlasništvu !

Arhitekta će Vas savjetovati da li ta prostorija može proći kao pomoćni objekt koji služi osnovnom objektu legalno sagrađenom .Ako imate potvrdu da je objekat sagrađen prije 15.02. 1968 smatra se da je to legalan objekat.

Uzmite potvrdu , projekt i otiđite najprije ovlaštenom arhitekti .

 

Za pomoćne prostorije potrebno je pribaviti kopiju katastarskog plana i vlasnički list,iz ureda za urbanizam dolaze na uvid. Uvijek ima smisla legalizirati .

Najprije trebate vidjeti na kojoj je čestici sagrađen osnovni objekt ,da li je sagrađen temeljem rješenja o pravu korištenja na društvenom vlasništvu ili privatnom .

Što se dešavalo kod parcelacije zemljišta ?

 

Prema tome ,obratite se sa dokumentacijom koju imate ovlaštenom arhitekti koji se bavi legalizacijom .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani,

 

zahvaljujem s malim zakašnjenjem na vašem odgovoru. Upravo sam uradio sve što ste zapravo rekli i kako stvari stoje, objekt ne prolazi kao pomoćni, dakle ostala mi je skuplja varijanta... no ipak boljenego imatiprobleme kasnije...

 

Što se ceste tiče, to bi naknadno trebalo ispitati, mada prema informacijama koje imam tu se izgleda ništa ne može napraviti, jer je već jedan susjed imao dio građevine na 'cesti' te je morao otkupiti dio zemljišta kako bi otvorio poslovni prostor. Vremenom se nadam sličnom rječšenju za mene.

 

Puno hvala

 

Z

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija