Jump to content

Tužiti RH radi odštete - prvo se obratiti DO-u?


Lakonogi

Preporučene objave

Policija je čovjeku oduzela zastavu koju je nosio na javnom skupu, te protiv njega pokrenula prekršajni postupak zbog remećenja javnog reda i mira. Zastava koja mu je oduzeta nije zabranjena niti jednim propisom, a nije bilo ni "remećenja javnog reda i mira" - nevjerojatno je kako inače svako ponašanje koje im se ne sviđa, a ne znaju što bi s njim, kvalificiraju kao "remećenje javnog reda i mira". (vrlo neprecizno definirano, uključuje širok spektar ponašanja, a sve je prepušteno nečijoj diskrecijskoj odluci)

 

Uglavnom, čovjek je u prekršajnom postupku pravomoćno oslobođen optužbe.

 

Što mislite, može li se sad tražiti odšteta zbog postupanja policije, odnosno naknada nematerijalne štete? Ako je odgovor potvrdan, koji iznos predlažete tražiti u odštetnom zahtjevu?

 

I na kraju, budući da je tuženik RH (ili ministarstvo unutarnjih poslova...?), pretpostavljam da se treba obratiti DO-u. U kojoj formi se to radi? Imate li šprancu? Ako se obratimo direktno sudu s tužbom, hože li se tužba odbaciti, ili proslijediti DO-u na postupanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije uopće bio u zatvoru. Odštetu bi tražio zbog protupravnog oduzimanja predmeta (zastave). Prošlo je nekoliko godina, i sad ima pravomoćnu odluku prekršajnog suda temeljem koje će tražiti vraćanje oduzetog predmeta. Budući da se nekoliko godina nije mogao koristiti svojim predmetom, koji je bio protupravno oduzet, tražio bi odštetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odštetu bi tražio zbog protupravnog oduzimanja predmeta (zastave). Prošlo je nekoliko godina, i sad ima pravomoćnu odluku prekršajnog suda temeljem koje će tražiti vraćanje oduzetog predmeta. Budući da se nekoliko godina nije mogao koristiti svojim predmetom, koji je bio protupravno oduzet, tražio bi odštetu.

 

tuziti treba republiku hrvatsku, republiku hrvatsku ce braniti drzavno odvjetnistvo

 

prije ikakve tuzbe treba zatraziti povrat privremeno oduzetog predmeta sa presudom od suda koji ga je oslobodio

 

sa akom koji nalaze povrat traziti povrat od policije

 

ako vrate gotovo je vratili su

ako je zastava podrapana ili su je izgubili tuziti za naknadu stete

 

vjestacenjem ce se utvrditi vrijednost zastave

 

dobit ce troskove postupka i vrijednst zastave sa zateznom kamatom od nekog datuma koji ce biti sporan

drzavno odvjetnistvo bi se moglo zaliti

 

ako ima novaca i zabavlja ga to nek ide u to

 

na taj nacin, a to je da gradani bdiju nad svojim pravom imat cemo bolju drzavu jednog dana

 

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

coruptionbuster, zahvaljujem na konkretnom odgovoru. posebno se slažem s ovim što ste napisali posljednje, da ćemo imati bolju državu ako građani traže svoja prava. trenutno je situacija takva da se građani ne ponašaju kao nositelji vlasti (što prema ustavu jesu), već kao podanici, a rezultat toga je činjenica da se razni službenici, pa i pravosudni dužnosnici, protupravno odnose prema građanima, jer ni sami nemaju razvijenu svijest o tome što pravo jest i što bi trebalo biti. rade sve po nekoj ustaljenoj špranci. ako nešto nisu vidjeli u praksi onda to za njih ne postoji, premda je pravo znatno šire od naše jadne prakse.

 

zato me ne čudi da čak i moderator lakonski odgovara "ne biste se proslavili, a na novce zaboravite"... ako to čak i je tako, onda to treba osuditi, a ne na to pristajati.

 

situacija je krajnje jednostavna: čovjeku je predmet oduzet protupravno, i on sada, nakon pravomoćne sudske odluke, traži naknadu štete. mislite da policija smije uzimati sve što im padne na pamet, bez ikakvih kriterija?

 

coruptionbuster spominje samo materijalnu štetu koja bi eventualno nastala, a što je s nematerijalnom štetom, zbog činjenice da se čovjek nije mogao služiti svojim predmetom?

 

molio bih korisnika coruptuionbuster da bi odgovori nešto konkretno, jer vidim da razmišlja i odgovara konkretno: kome se podneskom obratiti sa zahtjevom za povrat predmeta - direktno policiji ili sudu? presudu kojom je pravomoćno oslobođen donio je prekršajni sud. napisati podnesak istom tom sudu i pozvati se na posl. br. presude, ili napisati podnesak direktno policiji i priložiti pravomoćnu presudu? ili nekom trećem sudu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Komplicirate bez veze.

 

Policija je utvrdila elemente prekršaja iz domene javnog reda i mira, po službenoj dužnosti oduzela predmet prekršaja i u optužnom prijedlogu tražila od suda da se predmet oduzme trajno.

 

Sud optužni prijedlog nije prihvatio, izvolite u policiju po tu svoju stvar.

 

Ukoliko ste s tom svojom stvari obavljali neku djelatnost i radi oduzimanja niste ostvarili prihod kojeg možete i dokazati, postoje elementi za tužiti Republiku Hrvatsku po odredbama Zakona o policiji jer je očito da policijsko postupanje nije završilo pravomoćnom osuđujućom presudom.

 

To vam pišu DVA moderatora koja su u tom fahu, a vi izvolite slušati forumaša koji vam je ponudio samo rame za plakanje.

 

U stvari angažirajte odvjetnika, pripremite 3.000 kuna.

 

Ako vam nešto nije jasno smjesta temu premještam u podforum u kojem se traži besposlen odvjetnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

zato me ne čudi da čak i moderator lakonski odgovara "ne biste se proslavili, a na novce zaboravite"... ako to čak i je tako, onda to treba osuditi, a ne na to pristajati.

 

 

Nemojte se čuditi, zaista, svašta ćete još pročitati ovdje.

 

I ne vidim da taj "moderator" igdje govori da se na to pristaje.

 

Ali je ovaj moderator svjesan da Vam nije oduzeta kuća, auto, traktor ili bilo što od veće materijalne vrijednosti, već Vam je oduzet - ponos.

 

Za što svakako imate pravo tražiti zaštitu i zadovoljštinu, ali na novac zaboravite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče ovog vašeg pitanja, s obzirom da je policija privremeno oduzela zastavu, Prekršajni je sud po tom pitanju u svojoj presudi morao donijeti neku odluku. Stoga, neka vaš prijatelj, prije svega pogleda jako dobro presudu Prekršajnog suda. Napominjem vam kako se, prema čl. 76 a st. 2. Prekršajnog zakona, predmet može oduzeti i kada postupak nije završen osuđujućom presudom, naravno ukoliko su ispunjeni uvjeti iz st. 1. istog članka. Ako je Prekršajni sud oduzeo zastavu, priča je gotova, neće je moći dobiti natrag. Ako nije, tada je morao donijeti odluku kako se privremeno oduzeti predmet ima vratiti optuženiku. Tada se može podnijeti zahtjev za povratom, i to Policijskoj postaji koja ju je privremeno oduzela, uz prilog oslobađajuće presude Prekršajnog suda. Ako pak se radi o varijanti u kojoj je Prekršajni sud propustio odlučiti o "sudbini" zastave, tada će biti potrebno obratiti se njemu, u smislu da odluči o vraćanju/oduzimanju predmeta.

 

Što se tiče naknade neimovinske štete, ako vam je prijatelja to toliko pogodilo i sada želi "pravdu", neka tuži, ali morate biti svjesni jedne stvari - eventualno (jer VEEELIKO je pitanje dokazivanja pretrpljene neimovinske štete) dosuđeni iznos biti će "smiješan" u usporedbi s troškovima odvjetnika. Nitko vam ovdje, barem od ljudi s iskustvom, neće pričat "bajke", ali ako je vama lakše da vam ja ili neko drugi veli - "ma samo tuži stari, dobit ćeš milijune", onda ok...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svima hvala na odgovorima. Nisam htio nikoga omalovažiti. Ako se netko osjetio uvrijeđenim, ispričavam mu se.

 

Ovo što ću sad napisati je digresija u odnosu na temu, ne znam dozvoljavate li na Legalisu takvu vrstu rasprave, ali nametnulo mi se čitajući Vaše postove: odvjetnika svakako ne bih angažirao za tako jednostavan predmet. I sam sam pravnik (na samom početku karijere), dovoljno sposoban da samostalno vodim takav postupak. Mogao sam do odgovora doći sam, ali svi ste svjesni da je naporan i dugotrajan posao sam proučavati propise (premda je u konačnici najefikasniji, a čovjek i puno nauči), pa sam pitao ovdje ljude koji imaju više iskustva. Dakle, ne treba mi odvjetnik, treba mi kratak savjet, nakon čega postupak mogu voditi sam. Inače, radio sam neko vrijeme kod jednog odvjetnika, i zaključio da znam više od njega. Ima jako nesposobnih odvjetnika, koji također ne bi znali odgovor na pitanje koje sam ovdje postavio. Onda bi se raspitali, našli neku šprancu, i krenuli u postupak. Mnogi tako rade - ne poznaju propise niti ih samostalno proučavaju, samo traže šprance i štancaju... To mogu i sam.

 

Inače, odštetu čovjek ne bi tražio s namjerom da se okoristi, već s namjerom da takvim postupanjem u konačnici dovede do odgovornijeg postupanja tijela državne uprave - kad državi postane skupo raditi greške, postat će pažljivija u postupanju, što će značiti veću pravnu sigurnost za građane i približavanje načelu vladavine prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Inače, odštetu čovjek ne bi tražio s namjerom da se okoristi, već s namjerom da takvim postupanjem u konačnici dovede do odgovornijeg postupanja tijela državne uprave - kad državi postane skupo raditi greške, postat će pažljivija u postupanju, što će značiti veću pravnu sigurnost za građane i približavanje načelu vladavine prava.

 

Cak i ako ste isposlovali pravomocno sudsko rjesenje o povratu stvari, policija vam moze reci da stvari nema, da su je izgubili.

 

Tada po zakonu o obvezinim odnosima tuzite rh da vam plati stvar po vrijednosti koja je bila u vrijeme oduzimanja i pripadajucu zakonsku zateznu kamatu.

 

Sve troskove koje imate takoder mora vam platiti onaj koji izgubi spor, ali ne stvarne nego one koje prolaze a to su takse i odvjetnicka tarifa.

 

Medutim vlada mentalit gdje je drzava sveta krava :) i oni nikako ne mogu zamisliti da bi oni mogli pogrijesiti :)

Naime mnogi radnici koje zaposljava drzava se poistovjecuju sa drzavom i misle da je moc drzave njihova vlastita pa se ponasaju pasivno agresivno, ili agresivno ako misle da se mogu nekaznjeno tako ponasati.

 

Da biste tjerali pravdu morate biti slobodni.

Ako ste slobodni onda morate tjerati pravdu!

 

To vam je gradanska duznost.

Oni koji to ne cine su IDIOTI u izvornom znacenju te rijeci.

 

Biti slobodan je daleko lakse kad ste novcano neovisni, ali je bit u tome da se ne bojite.

 

Cak i kada imate pravomocno i izvrsno rjesenje o povratu stvari, pa tuzite, mozete ocekivati da ce vas pokusati izigrati, da ce htjeti da izgubite spor kako bi ste vi platili po 100 bodova po rocistu koliko kosta rad drzavnog odvjetnika :)

 

Ponavljam samo ako ste slobodni i mozete sa smjeskom podnjeti trosak od 10, pedest ili sto tisuca kuna radi obrane principa, tek onda im mozete "naskoditi"

 

Ako bi vas takav neshvatljiv i cinican razvoj situacije mogao dovesti u tezak polozaj nemojte se izlagati riziku.

 

Ne vrijedi tako male sporove tjerati do Eu sudova jer oni nece htjeti uredovati za tako male vrijednosti. (osim ako je tko bio protupravno lisavan slobode u tom postupku).

 

Medutim ako postupate oprezno i ne izlozite se pogibeljnim troskovima, mozete u tuzbama i podnescima dobro obrazloziti svoje stavove i to ce djelovati.

 

Osobe koje to procitaju ce se suociti sa svojom savjescu i ili ce se reformirati ili ce to ubrzati njihov pad.

 

To vrijedi i za one koji ce pobrisati ovaj post, ali prekasno jer su ga vec procitali.

 

:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija