Jump to content

Neovlašteno snimanje


Luna29

Preporučene objave

Tko neovlašteno zvučno snimi nejavno izgovorene riječi drugoga ili tko posebnim napravama neovlašteno prisluškuje nejavno izgovorene riječi drugoga koje mu nisu namijenjene, kaznit će se...

 

----------------------------------------------------------

Mislim da je ovaj članak zakona vrlo jednoznačan. Barem što se tiče zvučnog snimanja. (Video snimanje je drugi članak sa svojim vlastitim pravilima.) Roditelj nije snimao riječi trećih osoba za susjednim stolom, niti telefonski razgovor Marka Markovića i Petra Petrovića koji ga se ne tiču i ne smiju ticati, već je snimao riječi koje mu jesu namijenjene. Između ostalog, snimao je i samog sebe kako sudjeluje u razgovoru.

 

Usput, određena je gospođa nedavno snimila razgovor s osiječkim gradonačelnikom (riječi su joj bile upućene!) koji joj je nudio mito da prijeđe u njegovu stranku čime je gradonačelnik počinio kazneno djelo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Roditelj nije snimao riječi trećih osoba za susjednim stolom, niti telefonski razgovor Marka Markovića i Petra Petrovića koji ga se ne tiču i ne smiju ticati, već je snimao riječi koje mu jesu namijenjene.

 

Strawinsky, brkate dva moguća modaliteta djela. Navedeno kazneno djelo ima dva modaliteta :

 

1. neovlašteno zvučno snimi nejavno izgovorene riječi drugoga, i

 

2. posebnim napravama neovlašteno prisluškuje nejavno izgovorene riječi drugoga koje mu nisu namijenjene.

 

Ovdje se radi o prvom modalitetu, kod kojeg je irelevantno kome su riječi namijenjene, već je bit priče u neovlaštenom snimanju, dakle snimanju bez pristanka/dozvole osobe koja se snima.

 

Namjena riječi je relevantna kod drugog modaliteta, jer po logici stvari ne možete prisluškivati riječi koje su namijenjene vama.

 

Između ostalog, snimao je i samog sebe kako sudjeluje u razgovoru.

 

Opet irelevantno za postojanje kaznenog djela.

 

Usput, određena je gospođa nedavno snimila razgovor s osiječkim gradonačelnikom (riječi su joj bile upućene!) koji joj je nudio mito da prijeđe u njegovu stranku čime je počinio kazneno djelo.

 

Ovdje ćemo tek vidjeti dolazi li u obzir primjena čl. 143. st. 4. KZ-a -

"Nema kaznenog djela ako su radnje iz stavka 1. i 2. ovoga članka učinjene u javnom interesu ili drugom interesu koji je pretežniji od interesa zaštite privatnosti snimane ili prisluškivane osobe." Po mom mišljenju dolazi, jer se radi o otkrivanju teškog kaznenog djela, koje je i u javnom interesu i u pretežnijem interesu od zaštite privatnosti pojedinca, ali posljednja riječ će ionako biti ona od suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Namjena riječi je relevantna kod drugog modaliteta, jer po logici stvari ne možete prisluškivati riječi koje su namijenjene vama.
Shvaćam što želite reći i meni je to zapelo za oko, no nemojte zamjeriti, ako kažete da po logici stvari ne možete prisluškivati nešto što Vam jest namijenjeno (jer onda ne prisluškujete već aktivno sudjelujete u razgovoru!), onda nije logično da se tekst "prisluškuje nejavno izgovorene riječi koje mu nisu namijenjene" odnosi na modalitet br. 2, zar ne? Čemu onda uopće taj dio?

 

Upravo zbog toga smatram da se tekstopisac malo nespretno izrazio tj. da se to zapravo odnosi na oba modaliteta, a da je dotični tekst "koje mu nisu namijenjene" za modalitet broj 2 potpuno suvišan, nepotreban.

 

Ako je tako kako ste Vi naveli, onda bi u modalitetu br. 2 bilo posve dovoljno reći:

"posebnim napravama neovlašteno prisluškuje nejavno izgovorene riječi drugoga."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zato što mi nije moralno niti normalno, niti profesionalno (navedene osoba je kolegica po struci!!) da sa snimkom našeg razgovora obilazi roditelje i organizira kružoke gdje bi pretresali "snimljeni"razgovor i tražili "dlaku u jajetu" .Za dobrobit djeteta bilo bi bolje da ga je dovela kako bi ono na licu mjesta sudjelovalo u razgovoru, te bi tako sve"sumnje" o kojima "govori" Strawinski riješili i raspravili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema apsolutno nikakve zamjere, Strawinsky.

 

Inače, primjedba vam je na mjestu. Ovo što spominjete je stvar nomotehnike, tj. umješnosti pisanja pravnih propisa, koja kod našeg zakonodavca ponekad, nažalost nije na zadovoljavajućoj razini. Slažem se da nema potrebe naglašavati "mu nisu namijenjene", ali u velikoj mjeri to je preuzeto iz ranijeg zakonskog teksta, koji pak je bio prilično drugačiji od sadašnjeg teksta zakonskog opisa djela. Ali zato treba imati na umu smisao pojedinog kaznenog djela prilikom tumačenja njegova bića.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani,

da ne otvaram novu temu, nadovezat ću se na ovu, nažalost, ovo gore nisam u potpusnosti razumio, pa ću postaviti pitanje.

 

Da li mogu kazneno odgovarati ako snimam svoj telefonski razgovor sa tjelima uprave RH i kasnije ih javno objavim, a da djelatnike uprava prije toga nisam upoznao da ću razgovor snimati.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako neće biti upozorenja glede snimanja odnosno njihova pristanka na isto - da.

 

Mislim da bi se svi razgovori sa predstavnicima tijela državne uprave na njihovim službenim telefonima ili npr.mailu ,trebali snimati. Zašto tako mislim ? Nije mi se jednom dogodilo ( mislim i mnogima), da razgovaram sa nekim službenikom , a on ili ona budu u najblažu ruku neljubazni zbog vašeg nepoznavanja propisa ili Zakona i moram ih upozoravati da su oni tu u službi nas građana. E, sad. Ako hoću uputiti prigovor nekome od nadređenih tim službenicima ja nemam dokaz razgovora. Primjer :danas sam zvao FINA-u na besplatni telefon i odmah sam dobio obavijest "automata" da će razgovor biti sniman. Super. Djelatnica je bila korektna , nije mogla dati konkretan odgovor ali me je uputila na moguće adrese i opcije. Ja sam zadovoljan. Primjer drugi. Zovem na jedan broj telefona (službeni) gdje mi se javlja gospođa koja je zadužena i plaćena od građana za pravnu pomoć. Moje pitanje : Koji je rok za odgovor na jedan zahtjev koji sam poslao poštom i dobio povratnicu nazad ? Odgovor : Budite sretni ako vam i odgovori. Dokaz nemam , a da sam snimao počinio bih kazneno djelo po dosadašnjem tumačenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dokaz nemam , a da sam snimao počinio bih kazneno djelo po dosadašnjem tumačenju.

 

Tako je. Upravo zato i automat najavljuje snimanje u primjeru koji ste naveli. U protivnom bi i oni činili navedeno kazneno djelo.

 

Iako Hasko, razumijem što želite reći - ljubaznost i neki minimalni standardi civiliziranog i ljudskog ophođenja kao da više ne postoje u većini državnih i javnih službi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može li sugovornik sastanka (djelatnik ustanove) doći u ured nadređenog s diktafonom i imperativno reći ovaj sastanak će biti sniman, dakle bez pitanja može li se snimati, bez pojašnjenja zahtjeva snimanja ili traženja suglasnosti za snimanjem?

Nakon takvog zahtjeva nadređeni je zamolio djelatnika da napusti ured pa do razgovora zapravo nije došlo.

Hvala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija